Готова ли е вашата система за ВР (Виртуална Реалност)?

Готова ли е вашата система за ВР (Виртуална Реалност)?

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 24.02.2016, 6,944 показвания

steamvr

Valve пусна първия тест за производителност осигуряваща ВР среда. AMD рапортува готовност на Radeon графиката

Техническите новини тази седмица често споменават HTC Vive: чухме за цената от порядъка на $799 и че предварителните заявки започват да се приемат на 29 февруари. Днес Valve пусна своя първи VR Performance Test (тест за производителност за Виртуална реалност), който помага на потребителите да разберат дали техните системи са готови за Steam VR.

Това приложение използва високо качество ВР съдържание от демо-то Aperture Science Robot Repair, проектирано специално за HTC Vive, макар че може да бъде пуснато на всеки РС и да не изисква към системата да бъде свързан шлем. Достъпно е за всеки, който желае да го изтегли и тества своята система.

Накратко: тестът разчита на техника наречена „динамична точност“ (dynamic fidelity), която автоматично настройва качеството на картината според изискванията, за да избегне пропуснатите кадри, които могат да нарушат усещането за присъствие, критично за ВР изживяванията. Хардуерът на графичния и централния процесори след това се присъжда една от трите категории – Препоръчва се за ВР, Способен за ВР или Не готов за ВР (VR Recommended, VR Capable, VR Not Ready), въз основа на полученото средно ниво на точност.

AMD със задоволство съобщава, че всички продукти от сериите Radeon R9 390 и Fury, включително R9 Nano могат да получат най-високия статус: ‘Recommended for VR’. Това е атестат да работата, която AMD е извършила с Valve и други технологични партньори за най-добри ВР изживявания с графичните решения на компанията чрез инициативата LiquidVR.

По-долу е представена таблица обобщаваща резултатите за отделни графични продукти, ако потребителите желаят да имат референтна стойност, по която да равняват своите системи при пускането на бенчмарка.*

vr-ready-gpus

Тествани на 21 февруари 2016 г. на система със следните данни: Intel i7-6700K, 2x4GB DDR4-2666 RAM, Z170 дънна платка, Radeon Software 16.1.1, NVIDIA драйвер 361.91, Windows 10 64-битова.

Както се вижда от резултатите, продуктите Radeon R9 са перфектно позиционирани за превъзходни VR изживявания с шлема HTC Vive, независимо дали потребителят избере R9 390, или се довери на картата за ентусиасти R9 Fury. Графичните решения AMD Radeons са показват възможности аз по-добри ВР изживявания от техните преки конкуренти. Компанията особено се гордее с представянето на Radeon R9 Nano в този ВР тест, което е без конкуренция във формата mini-ITX. Картите Radeon, които могат в момента да получат ‘Recommended for VR’ оценка, са по-широка гама от конкурентните предложения, твърдят от AMD.

Нещо повече, компанията е работила в тясно сътрудничество с Valve, за да „вгради“ една от важните характеристики на LiquidVR наречена Affinity multi-GPU в демото Aperture Science Robot Repair, на която е базиран този бенчмарк. Това може да се смята като CrossFire технология за ВР, където приложението позволява единият GPU да рендерира за лявото око, а другият – за дясното. Въпреки че работата по реализиране на Affinity mGPU в това приложение не е завършила, тя вече показва значителен ръст в производителността спрямо един GPU.**

*Моля, изключете функцията за запис в приложението Gaming Evolved преди да пуснете теста за производителност.
**За активиране на мулти -GPU поддръжката, моля, използвайте “-multigpu” като опция за пускане без кавичките. Моля, забележете, че тази работа още продължава и в момента не е официално поддържана характеристика.


Етикети: , , , , , , ,Коментари: