Мрежови сторидж решения от ASUSTOR вече и на българския пазар

В раздел: Новини от на 21.03.2016, 4,647 показвания

asustor

Asustor е сравнително млада компания, основана през 2011 година, като подразделение на добре познатата на всички ни компания ASUS, фокусирано само и единствено върху мрежови продукти за съхранение на данни. Продуктовата гама на Asustor има за цел да покрие всички основни класове потребители – от домашни с по-скромни нужди до малки и средни фирми, нуждаещи се от лесни за ползване решения за мрежово съхранение на данни. И въпреки че Asustor е по-нов играч на пазар със сериозна конкуренция с традиции, стартът им е повече от добър и определено можем да заявим, че се позиционира наравно с вече наложени имена в този сегмент като QNAP и Synology. Съвсем не е случайно, че по-голямата част от служителите на Asustor са ангажирани в разработката на хардуера и софтуера на NAS устройствата на компанията, като макар основния фокус да е в предлагането на NAS мрежови решения за съхранение на данни, акцент се поставя и върху все повече развиващия се сегмент за видеонаблюдение.

asustor-adm

Всъщност именно по-богатата функционалност, а не само стандартното копиране на данни, е това, което все повече потребители търсят. Това е валидно с пълна сила, както за домашните, така и за малките и средни бизнес потребители, които очакват едно мрежово устройство за съхранение на данни да е лесно за настройка и управление, но също така и да има по-богат набор от допълнителни възможности. Тук именно е една от най-силните страни на Asustor. Тяхното решение е наречено ADM (ASUSTOR Data Master) – специалната операционна система на NAS устройствата на компанията, която предлага лесен и интуитивен интерфейс за контрол. На практика ADM напомня много на актуалните решения за операционни системи използвани от смартфоните и таблетите и като визия и като функционалност, така че потребителите могат много бързо и лесно да се ориентират.

asustor-app-central

Подобно на актуалните смарт устройства, NAS решенията на Asustor могат да се настройват според специфичните нужди на потребителя, а тяхната функционалност да бъде допълнително разширявана с инсталирането на специализирани приложения. Подобно на Google Play за Android и Apple Store за iOS устройства от Asustor разполагат с App Central – мястото, от където може да качвате разнообразни приложения, които да разширят базовата функционалност. Можете например да си инсталирате уеб браузър на NAS устройството, за да го използвате и като компютър за браузване в Интернет; да качите антивирусен пакет, който да проверява съхраняваните на дисковете файлове; да инсталирате мултимедиен плейър и да превърнете устройството в медиен сървър, свързан към телевизора или проектора. Можете да добавите мейл сървър или уеб сървър с някои от популярните програмни езици, така че да хоствате локални интерактивни сайтове за вътрешно ползване; налице са торент клиент и даунлоуд мениджър за зареждане на списъци от файлове, които да се свалят от NAS устройството на дисковете в него… Списъкът с приложения не е малък, а и продължава да се увеличава, което дава възможност на потребителите да получат много повече от един Asustor NAS, отколкото може да предложи един обикновен мрежов сторидж за съхранение на файлове и достъп до тях през мрежата.

asustor-product-range

Продуктовата гама на Asustor за обикновени домашни потребители се състои от 10 различни продукта за мрежово съхранение на данни за 2 или 4 диска с различни възможности, предназначени за мрежов достъп от между 1 и 30 потребителя. За по-сериозните потребители с по-големи нужди, най-вече като обем на съхраняваните данни и по-висока производителност, са налични още 6 модела за между 2 и 10 диска, който са предназначени за мрежов достъп от между 30 и 100 потребителя. Следващото ниво за малкия бизнес включва още 9 продукта, като тук вече налице са и ракмаунт решения за монтиране в шкафове за сървърни помещения и възможност за ползване от между 100 и 200 потребителя. За още по-сериозните нужди на по-големи компании с над 200 потребителя се предлагат още 5 допълнителни продукта, като тук започваме от 4 диска и стигаме до 12 и отново са налице и ракмаунт решения.

asustor-as3102t

Към момента на българския пазар се предлага голяма част от продуктова гама, основно под формата на решения за 2 и 4 диска, като в момента провеждаме тестове на едно от по-интересните налични у нас устройства. Става дума за двудисковият модел AS3102T, като съвсем скоро ще можете да прочетете нашите преки впечатления от използването на устройството и как то се справя като производителност. Asustor AS3102T е на базата на Intel Celeron Dual-Core N3050 процесор, има 2 гигабайта DDR3 памет, разполага със слотове за два 3.5-инчови диска, предлага гигабитова Ethernet свързаност, налице са 3x USB 3.0 порта за периферия, както и HDMI 1.4b интерфейс за връзка към екран, а цялото нещо идва в комбинация с 3 години гаранция. Дисковете се купуват допълнително, разбира се, според нуждите на потребителя, като устройството може да работи само с един диск или с два в конфигурация JBOD, RAID 0 или RAID 1 (при моделите за 4 и повече диска се поддържат и конфигурации RAID 5, RAID 6 и RAID 10). Докато очаквате нашият преглед на Asustor AS3102T, ако проявявате интерес, можете да се запознаете с възможностите на NAS операционната система ASUSTOR Data Master, изцяло онлайн, на следният адрес: ADM Live Demo.


Етикети: , , , ,Коментари: