Преглед на Fujitsu LifeBook T935 мобилен компютър и таблет

Преглед на Fujitsu LifeBook T935 мобилен компютър и таблет

В раздел: Прегледи, Ревюта, статии и ръководства от на 15.03.2016, 7,805 показвания

fujitsu-t935-2

Предстои ни да направим един бърз преглед на още едно доста интересно предложение от страна на японската компания Fujitsu под формата на 2-в-1 решение – таблет и мобилен компютър. Компанията е сред водещите производители на мобилни компютри, насочени основно към бизнес и професионални потребители, търсещи мобилни решения с компактен размер и тегло, висока производителност, отлична надеждност и без компромиси с качеството и възможностите на системата. Предложението на Fujitsu под формата на LifeBook T935 реално е пълноценен мобилен компютър, който може да се конвертира в таблет, при нужда. За разлика обаче от повечето актуални таблети с операционна система Windows, които са по-скоро таблет с възможност за използване като нетбук с допълнителна клавиатура, при това решение няма компромиси с параметрите и възможностите на системата. От Fujitsu залагат на високопроизводителнa система за работа и генериране на съдържание, което при нужда може да се конвертира в таблет за по-лесна визуализация и използване за специфични задачи. Тоест при LifeBook T935 нямаме ограничена производителност на системата или не особено удобни възможности за работа като при повечето актуални специализирани таблети с Windows, а имаме пълноценно бизнес клас решение, което се конвертира за нула време в таблет и обратно според конкретните нужди.


fujitsu-t935-1

Спецификации на Fujitsu LifeBook T935:

 • Моделен номер: S26391-K409-V100
 • Процесор: Intel Core i7-5600U (2.6 GHz двуядрен + HT, 4 MB кеш)
 • Памет: 8GB DDR3L (8 GB модул)
 • Дисплей: 13.3″ (33.8см) Touch, 2560×1440 IGZO WQHD
 • Графичен адаптер: Intel HD Graphics 5500
 • Хард-диск: 256GB SSD SATA III
 • WebCam: Full HD camera
 • Интерфейси: memory card slot – SD/ SDHC/SDXC; 1x SIM card slot, 1x SmartCard slot, 2x USB 3.0 (1x Anytime USB); 1x HDMI, 1x Ethernet (RJ-45); 1x DC-in; 1x Audio: line in/microphone; 2x (digital) internal microphone; 1x Audio: line-out/headphone; 1x Docking connector for Port Replicator, Fingerprint reader
 • Батерия: 4-клетъчна Li-Ion, 3150mAh, 45Wh
 • WLAN: Intel Dual Band Wireless-N7265 11ac + Bluetooth 4.0
 • LAN: Вградена 10/100/1000 MBit/s Intel I218LM
 • 3G/4G интернет: LTE Sierra Wireless EM7305
 • Звук: Realtek ALC3233 звуков процесор, стерео високоговорители
 • Операционна система: Windows 8.1 Pro 64-bit
 • Допълнително: допълнително второ зарядно и док станция / порт репликатор
 • Размери: 321 x 235 x 19.3 mm
 • Тегло: 1.6kg


Преглеждайки спецификациите на тестваната от нас конкретна конфигурация Fujitsu LifeBook T935 с моделен номер S26391-K409-V100 няма как да не ни направи впечатление доста сериозния хардуер. Екран с висока резолюция, бърз Intel Core i7 процесор, високопроизводителен SSD диск и богат набор от допълнителни възможности като 3G/4G LTE поддръжка за мобилен интернет достъп, интегриран четец за пръстови отпечатъци и такъв за смарт карти. Всъщност конфигурацията ни напомня твърде много на тази при тествания от нас неотдавна друг модел на марката – Fujitsu LifeBook S935, като почти идентичния хардуер там означава и същата висока производителност и при този модел в комбинация с възможността за конвертиране в таблет и наличието на мултитъч екран. В тази връзка, ако не ви е необходима таблет функционалността, то спокойно може да се насочите към алтернативата под формата на компактен бизнес клас лаптоп – Fujitsu LifeBook S935.


test-cpu-gpu

Intel Core i7-5600U в основата на лаптопа е 5-то поколение Core процесор на базата на архитектурата Intel Broadwell, с интегриран графичен процесор Intel HD Graphics 5500. Използваната серия процесори е нисковолтова, което позволява да се понижи консумацията до максимум 15W TDP под товар, като въпреки това осигуряваната производителност е на достатъчно добро ниво. На разположение имате двуядрен процесор с HyperThreading (2 физически – 4 логически ядра) с тактова честота от 2.6 GHz и максимална турбо честота до 3.2 GHz. Това, в комбинация достатъчна като обем системна памет и голямото като капацитет и бързо SSD устройство осигуряват отличната производителност и бързодействие, без това да е обвързано със сериозна консумация на ток.


fujitsu-t935-3
fujitsu-t935-4
fujitsu-t935-5
fujitsu-t935-6

Ето как изглежда разположението на различните разширителни конектори върху корпуса на Fujitsu LifeBook T935. На разположение имате 2 порта USB 3.0, видеоизход HDMI, четец за SD флаш карти, конектор за външен микрофон и слушалки (комбиниран). Както и при повечето други актуални свъхтънки решения на Fujitsu се използва специална версия на конектора за мрежов кабел, която се прибира вътре в корпуса и при нужда да се ползва самия конектор се “разгъва” навън. Металният (магнезии и алуминий) корпус при Fujitsu LifeBook T935 е малко по-различен от този на традиционните лаптопи, тъй като става дума за решение тип 2-в-1, при което мобилния компютър се конвертира в таблет. Това изисква по-различна панта за екрана, както и някои допълнителни индикатори и бутони за пълна функционалност на системата в режим таблет. Съвсем очаквано изпълнението на Fujitsu е доста солидно и надеждно, така че да не се налага да имате притеснения дори постоянно да преминавате между двата режима на работа на таблета.


fujitsu-t935-port-accessories

На снимката по-горе виждате и допълнителните аксесоари, които получавате към Fujitsu LifeBook T935. Наличието на докинг станция с допълнително независимо захранване за нея е особено удобно за потребителите, които ще ползват мобилния компютър не само в движение, но и на бюро. Обърнете внимание, че в комплекта към системата е включена и писалка, която може да се използва за по-голяма прецизност на работа в режим на таблет, като разбира се лаптопа е напълно функционален и при ползване чрез докосване с помощта на пръстите на потребителя.


fujitsu-t935-port-replicator

Докинг станцията добавя още 4x USB 3.0 порта, LAN конектор за мрежа, аналогов DSUB видеоконектор, както и цифрови видеоизходи DVI и Display Port. Идеалното допълнение за свързване на допълнителна периферия като притнер/скенер, мишка и клавиатура, кабелна връзка за интернет и допълнителен по-голям външен екран директно към док станцията на бюрото. По този начин е достатъчно само да поставите компютъра върху докинг станцията и сте готови да работите в офиса като с пълноценен десктоп компютър, без да се налага постоянно да закачате и откачате кабели директно към преносимия компютър.


fujitsu-t935-7

Една важна особеност при Fujitsu LifeBook T935, която не ни допада твърде много е наличието на отвор за достъп на въздух за охлаждащата система в долната част на корпуса. Това не е най-практичното решение, защото много често по време на работа в движение потребителите често запушват този отвор без да се усетят и по-този начин влошават работата на охлаждащата система. Не че това може да доведе до проблеми в краткосрочен план, защото регулацията на оборотите на охлаждащия вентилатор в комбинация с технологията за намаляване на работните параметри на процесора ще се справят доста адекватно с неблагоприятни условия, но това ще се постигне с цената на известен спад в производителността на системата. В дългосрочен план под формата на няколко години напред при често неефективно охлаждане е възможно да се проявят и други потенциални проблеми с работоспособността на системата, затова имайте едно наум.


fujitsu-t935-8

Така изглежда отдолу корпуса на Fujitsu LifeBook T935 – изчистен дизайн с бърз достъп до батерията, без достъп до други компоненти, което не е особен проблем предвид насочеността и функционалността на мобилния компютър-таблет. Самата батерия, макар и 4-клетъчна, осигурява доста дълго време на работа от над 6 часа при нормално ползване с активен WiFi интернет, до близо 20 часа в idle режим или около 2 часа с максимално натоварване на всички подсистеми.


fujitsu-t935-9

За да може да използвате достъпа до мобилния интернет през 3G или 4G LTE мрежата на мобилен оператор е необходимо да инсталирате SIM карта. Слотът за SIM карта на мобилен оператор се намира в отделението за батерията, като е необходимо да махнете батерията, за да може да сложите картата.


fujitsu-t935-10

Ето как изглежда и изваден специалния Ethernet LAN мрежов конектор в състояние готово за включване на мрежов кабел, когато не се ползва този малко по-особен конектор се прибира изцяло вътре в корпуса. Това интересно инженерно решение на Fujitsu се е наложило предвид доста тънкия корпус на мобилния компютър, който не дава възможност за използването на стандартен мрежов конектор. Именно тънкия корпус на лаптопа е и причината той да не разполага с интегрирано оптично устройство, каквото например има при моделът S935.


fujitsu-t935-tablet

Така изглежда Fujitsu LifeBook T935 в режим на таблет. Тук искаме да ви обърнем внимание на разположението на четеца за пръстови отпечатъци, тъй като той е разположен в единия ъгъл на корпуса на екрана, както и на наличието на допълнителен Windows Start бутон на корпуса и физически бутони за контрол на силата на звука, които са достъпни само в режим таблет. А вероятно ви е направило впечатление и по-различното изпълнение на бутона за включване на системата, който е от типа плъзгач и е разположен отстрани на корпуса с цел лесно пускане и гасене на системата и в режим на таблет.

За финал определено можем да заявим, че Fujitsu LifeBook T935 със сигурност изненадва доста приятно като подбор на компоненти и изпълнение, като не ни разочарова със своята производителност и функционалност. Това, че системата е от тип 2-в-1 и може да се ползва като пълнофункционален таблет или ултракомпактен мобилен компютър без никакви компромиси по отношение на производителността или наличните възможности е един сериозен плюс. Едно отлично решение, за потребителите, които търсят компактно и високопроизводително мобилно решение под формата на таблет с пълноценен Windows, но в същото време искат да могат да използват системата и като нормален лаптоп. Възможността за използване на устройството в режим таблет с помощта на специална прецизна писалка, а не само с докосване с пръстите на потребителя, в комбинация с добрия екран с висока резолюция, допълнително разширява възможностите за ползването на устройството като таблет. Бързият процесор, като за Ultrabook клас решение, в комбинация с достатъчен обем памет и високопроизводителен голям SSD диск и батерия, която издържа часове мобилна работа превръщат LifeBook T935 в отлично решение за ползване по време на път. А наличието на докинг станция и допълнителен адаптер за нея улесняват значително бизнес потребители, когато използват мобилния компютър за работа в офиса или у дома.


Етикети: , ,Коментари: