Как изглежда платката на референтната GeForce GTX 1080?

Как изглежда платката на референтната GeForce GTX 1080?

В раздел: Новини от на 11.05.2016, 4,689 показвания

Макар да е вече официално представена и да се очаква в продажби на 27-ми май, GTX 1080 все още не е много позната на широката публика чисто физически т.е. хардуерно. Колегите от VideoCardz.com са се добрали до няколко интересни снимки на самата печатна платка, което дава повече яснота от към чисто хардуерната страна на GTX 1080.

nvidia_geforce_1080_card_pcb_1

Графичното ядро GP104 е с по-малък размер от предшественика си GM204, но това е разбираемо. Единичният конектор за захранване PCIe Power 8-pin също загатва за по-ниската консумация, на която ще е способна тази платка, въпреки официално заявените 180W TDP. Все пак налице е позиция за втори 8-pin конектор, което може би ще се използва при по-специални овърклокнати модели, базирани на референтното PCB. Самата сглобка използва няколко на вид крепежни болта, а като цяло PCB-то не е чак толкова “населено” с компоненти, както при моделите GTX 980 и GTX970.

nvidia_geforce_1080_card_pcb_2

Модулите памет, заобикалящи графичното ядро са производство на Micron и са с маркировка “10 GHz”. GP104 разполага с 5-“фазно” захранване, което е съвсем логично предвид заявената консумация.


Етикети: , ,17 коментара

 1. 1 Гого // 11.05.2016 в 16:22

  Картата не изглежда претрупана с елементи…За какво тогава й искат такава цена…?И с това малко чипче.

 2. 2 Az // 12.05.2016 в 09:59

  Гого ти по броя на елементите ли съдиш цената?Не забравай,че в един чип може да има 100 може и милиони елементи да има.А по ниската технология 16нм позволява повече елементи в по малък корпус.

 3. 3 1 // 12.05.2016 в 10:29

  абе Гого, ти си бил голяма свекърва бре. Претрупана била, що и искали такава цена, малко и било чипчето. То и твойто чипче е малко като ти чета коментарите. Искат и такава цена, щото могат. Никой не ти е опрял пистолет в главата да я купуващ. Като не те кефи, ходи бери домати.

 4. 4 Radeon GTR+ // 12.05.2016 в 12:10

  Човек ти какво очакваш. НЕвидя, дори да изкарат много по слаба карта, или с бъгава памет както е 970 Memory Edition, или да е гореща като пещ Fermi, или да е умираща както бяха 8-ма и 9-та серия, а Radeon да са по бързи, мощни, евтини, безпроблемни, хората пак ще купуват GEforce, защото толкова им е капацитета на мислене, да вземат нещо друго.

 5. 5 Николай Цеков (geniusloci) // 12.05.2016 в 12:33

  @Radeon GTR+ – AMD и досега успяват да докарат до отчаяние дори отколешни свои фенове, хайде стига с това безпроблемна. Хайде стига с тези коментари за капацитета на останалите. Всички сме олигофрени и не сме виждали видеокарти, та живеем в заблуда…

 6. 6 Гого // 12.05.2016 в 16:17

  Лол, щом двама(поне се сопнаха) значи съм на прав път и съм настъпил мазола. Аз има предвид по-мащабни елементи, от транзисторите на чипа на GPU-то, така че да имат някаква собствена цена и предназначение.
  Гледам Нвидиа се тръгнали да цепят мрака по честота. Да не стане като навремето с Печкиум 4. АМД просто да извади нещо на 2/3 от честотата на Паскалите, обаче колкото тях, или по-бързо, в сметките и да му сложи един PR индекс вдясно от името на картите :D

 7. 7 Николай Цеков (geniusloci) // 12.05.2016 в 19:48

  Гого, щом поне двама ти се сопнаха, приеми, че може и да пишеш глупости…

 8. 8 Марто // 13.05.2016 в 01:16

  “…или с бъгава памет както е 970 Memory Edition(бъгава памет, която създава проблеми само в конкретни случаи, които не са характерни за резолюциите, за които се използва дадената карта), или да е гореща като пещ Fermi(Радеон 6000 серията вървеше на sub-zero температури, като 6990 специално се топеше в течен азот), или да е умираща както бяха 8-ма и 9-та серия(0.05% mortality rate)…” ; “… а Radeon да са по бързи, мощни, евтини, безпроблемни…” – това само в RadeonGTR+-ландия може да се случи едновременно. И каква е разликата между бързи и мощни? Или си ги ползвал за засилване на чувството ;д
  Чудно как ги пишеш тея коментари с усмирителна риза върху себе си.
  Гого, “да не стане”, ами нека стане и тогава. Иначе излиза, че говориш за АМД в бъдещо време, което знаеш как звучи.
  Скоро ще се разбере точно колко добри са 1080 и 1070, а малко по-късно и Поларисите. Дотогава RadeonGTFO+ ще снася простотии във всяка тема, от която може да се стигне по някакъв начин до Интел и Нвидиа, но само другото му Аз ще го взима насериозно. То не че след това нещо ще се промени де, но гледам да съм оптимист.

 9. 9 Radeon GTR+ // 13.05.2016 в 12:15

  Казвам, че дори Radeon картите да са в пъти по добри, пак всеки без капацитет, ще си закупи nVIDIA. Точно както едно време Athlon XP беше много по добър процесор, по евтин, и пак всеки си купуваше P4, и интел бяха платили на всички марки като DELL, HP, IBM да ползват само интел процесори, за това и всеки workstation е с интел. И какъв е проблема на Radeon картите можеш ли да кажеш, защото аз проблеми нямам нито с градусите, нито с драйвърите, вече ако другите имат, проблема е във вас и капацитетите ви, не в мен.

 10. 10 Николай Цеков (geniusloci) // 13.05.2016 в 13:08

  С драйверите винаги е имало проблеми, това, че ти нямаш, и че NVIDIA са се дънили два пъти в историята си, не променя факта, че в момента масово хората се оплакват от Crimson, че Catalyst-а с години беше бъгав… и прочие. Колкото AthlonXP е бил по-добър – през ръцете ми са минали стотици, ако не и хиляди от тях, понеже тествах за клок и продавахме според това колко се клокват (имаше и такъв момент в историята им), основно си беше евтин. После Athlon 64 беше добър, но първите платформи за него не бяха особено читави, а цените им не бяха никак типични за AMD. Изобщо не е било “всеки си купуваше P4, единици хора у нас имаха пентиуми, масово бяхме с Athlon-и, още може да изровиш доста теми из форума.

 11. 11 Last V8 // 13.05.2016 в 12:55

  И аз нямам проблеми с карти на нвидиа и амд. Проблема е в теб.

 12. 12 Марто // 13.05.2016 в 15:31

  “Казвам, че дори Radeon картите да са в пъти по добри, пак всеки без капацитет, ще си закупи nVIDIA.” Няма такива филми! Те нека изкарат нещо по-добро и по-евтино, пък после ще видим дали няма да се купува.
  Положението е такова, каквото е, защото АМД не са водили правилна политика. Айде Интел са твърде напред, но с Нвидиа бяха г/д наравно преди години, а сега са с има-няма 20% дял. И не Нвидиа са виновни за това, тъй като доскоро разполагаха с по-малко пари от АМД. Те че са алчни – алчни са, но с право. Просто ти не искаш да го проумееш. Като няма силна конкуренция, монополистът определя цените. А ти, като клиент, не си длъжен да спонсорираш едните, за да се върне конкуренцията. АМД зависят от клиентите си, а не клиентите от АМД. Същото се отнася и за Интел/Нвидиа.
  Иначе от Зен се иска да стане доминант при ниския клас и да е сериозна конкуренция в средния(с поне 35% дял). Поларис трябва да се борят и във високия клас, та ще е малко по-трудно. Аз се замислих дали причината Нвидиа да предлагат такава производителност за такива пари с 1080/1070(макар и още да не се знае със сигурност ТОЧНО каква ще е производителността), не е защото знаят, че ще изостанат сериозно при ДХ12 и са решили да хвърлят козовете на масата. Скоро ще се разбере. И, повярвай ми, никой не иска АМД да се провалят отново.

 13. 13 tsv_strogg // 14.05.2016 в 08:57

  @Марто – добре де, в какво толкова са се провалили АМД при картите? Имат си конкурентни модели във всяка ниша, имат си и конкурентни цени, имат си и търсене (ако ще да е основно за копане, пак, напоследък). Единственият им по-сериозен недостатък, който аз виждам, не е от хардуерно естество, а е софтуерен – прословутите им куци драйвъри и забавения съпорт от тяхна страна. Но напоследък вече усилено работят и в тази насока, че даже и резултати има налице.
  Аз също мисля, че щом скъпчиите от Нвидиа са на път да дадат толкова голяма лъжица този път, явно ще има защо:)

 14. 14 Марто // 14.05.2016 в 15:00

  За провала при процесорите говорех. При картите са справят някак, просто Максуел им еХа майката. Грешката им е, че не могат 100 години да оправят драйвърите и че от 7000 серията насам нищо ново не са изкарали. Температура/консумация/шум също не са съвсем на ниво, но това им е чара до някаква степен. Нещо като американски мускул са в това отношение ;д
  ФюриХ, например, щеше да е страхотна карта, ако не бяха разправяли как щяла да убие Титана. Нвидиа също излъгаха малко с 970, ама поне не го тръбяха наляво и надясно. А и Максуел беше най-големият скок в производителността от всички компоненти в последно време.
  Не знам, ще видим какво ще стане. Аз лично съм много по-нетърпелив да видя Зен какво ще бъде. FX8XXX не са лоши, ама от 2 години насам не знам дали някой е купувал такъв. По сметките излиза, че ще е близо до Скайлейк, но ще видим.

 15. 15 tsv_strogg // 14.05.2016 в 20:19

  Процесорите им не са провал, и никога не са били такъв. До Phenom бяха адеквантна конкуренция, след това направиха архитектура (Bulldozer), за която нямаше нищо оптимизирано и си понесоха последствията от това. Понапънаха се да се реваншират с Вишерата и след като видяха, че отново не им се дава възможност, решиха да си седят в гьола, поне докато не съберат сили за повече. Е, явно сега се чувстват достатъчно силни за да го направят в лицето на новия си кандидат “ZEN”.
  Що се отнася до “тръбенето” за Титаноубиеца, надали си толкова наивен, че да вярваш как самите АМД са го правили това, при положение, че всичко отнасящо се до потенциала на конкуренцията винаги се знае предварително:) Някой си направил та*ак за да види колко шарана ще клъвнат (както и да се види доколко са готови психически балъците за изтръскване) и вие го взехте за чиста монета, че и даже все още го повтаряте. Явно въдиците на всички действат успешно;)
  Нвидиа са дребни измекяри, но политиката им е успешна, защото простият (да се разбира – неук) народ обича да бъде лъган, затова и голяма част от продажбите им са към такива хора. Когато не разбираш – слагаш Нвидиа, понеже всичко върви (щото така са ти казали;))
  Максуел беше (и все още е) голям скок и като архитектура, и като производителност, но И него ще го опорочат, като му резнат крилцата, понеже ще трябва да се продава новата продукция. Колкото и да им се кефя на архитектурните решения, не мога да не ги наплюя за сметкаджийството има, та ако ще и да е “правилно” от тяхната си гледна точка. Най не съм обичал нещо, което има потенциал, да бъде спъвано умишлено!

 16. 16 Марто // 15.05.2016 в 01:07

  Именно за след Феном става въпрос. Тогава, когато започнаха да губят пазара. Аз не съм казал, че са лоши! Казвам, че са провал, тъй като не ги доведе до нищо градивно. Когато загубиш повече отколкото си спечелил е провал. Не трябваше да следват пътя на многото “ядра”, а да се придържат към по-малко, но по-мощни ядра.
  Вижда се, че 8core АМД-та са наравно или изостават от Core i3 в игри… А иначе харчат като за i7-E. Не знам кой им е казал да разработват тая технология, но именно заради нея са в това положение.
  Слуховете за Титаноубиеца никой не знае точно откъде са дошли, но фактът е, че не бяха верни. Нвидиа не знам какви са, но знам, че направиха разликата с Максуел. От АМД нямат извинение за това, тъй като нито процесори изкараха, нито отговориха на Нвидиа навреме, а хората не чакат много-много.
  Колкото до рязането на крилцата – ако имаш предвид, че ще го нърфнат с новите драйвъри.. едва ли. Това не са съвсем верни неща. Просто ще го спрат от производство, а и ще го обезсмислят с Паскал. И всички в тоя и във всеки бизнес са сметкаджии! И ти си сметкаджия, когато избираш АМД заради price-to-performance, и аз съм сметкаджия, когато си купувам кило овесени ядки, понеже излиза по-евтино от 2х500грама.

 17. 17 Radeon GTR+ // 15.05.2016 в 11:40

  То и аз и други, са му обяснявали, ама кон с капаци си знае да върви напред и да не поглежда на страни. И не съм очаквал хора, които не разбират от компютри да знаят защо на AMD продуктите им са хубави, но не са успешни, причините са много и не са виновни от AMD. Виновни са хората знаещи за какво става дума, и купуващи си корпоративни/монополни марки, и после “ама то нямало конкуренция”, да няма да има конкуренция, защото всеки си купува интел и нвидиа, (говоря за световен мащаб) съответно AMD от къде да имат парите, за да си купят обратно фабриките, да си произвеждат сами всичко, да наемат още качествени инженери, за да не се бавят по толкова време само с една процесорна или графична архитектура, това посинелите и позеленели фенове някога помисляли ли са за него ? Отделно за AMD никога, нищо не е оптимизирано нито игрите ги пишат, за да работят добре и на Radeon, нито DX (както беше случая с DX11, и boost-a, който nvidia получава е достатъчен, за да изкарат 20-30% повече мощности при картите заради оптимизации на ниво разработчици на игри и разработчици на API), и AMD се борят с голи ръце с тези карти и пак показват доста добро ниво на производителност, без оптимизациите, скоро с DX12 като си дойдат нещата на място, разликите ще са много по малки. Същото е и с процесорите, както това дете по горе дето пише само, не е наясно, че AMD неуспех с FX процесорите нямат, просто пуснаха различна технология, но нищо не беше писано за нея, нито операционни системи, нито програми, нито нищо, после AMD били боклуци, били слаби били не знам си какви, да за хора дето си нямат хал хабер от това кое как работи така ще кажат. И си пролича как модулната архитектура на AMD е повече от добра в мултитаскинг, за това, където програмите и игрите са писани за 8 ядра FX8xxx се справя чудесно с тези задачи. Да имат и слаби места като по ниска еднонишкова, и по високо TDP, но до сега нито съм видял бавна работа от такъв процесор, нито температурите са ми били проблем, в момента дори процесора ми е на 40 градуса, 4.6GHz и това е на абсолютно безшумен режим, чуват се само хардисковете, та не искам и да чувам от разни “разбирачи” какви печки били тия процесори, защото може и да са по топли, но който няма акъл и интел да е, пак ще прегрява, а и не съм фен на боксовите охлаждания, ходи цъкай с боксов охладител 4770К или 4790К, гарантирано ще ти иде да го метнеш през прозореца….