Cooling – peltier, водно охлаждане, радиатори – какви са тези всички неща и какво могат да направят за мен

В раздел: Статии от на 28.06.2002, 7,597 показвания

Много от вас ми писаха със молба да направя разграничение между различните видове охлаждания за компютър и по-специално за процесора. Първите процесори не се нуждаеха от охлаждане – някои от вас можеби си спомнят, че стария им Intel 486DX2-66MHz си работеше супер дори и без радиатор!!!

Това беше така,защото те не отделяха много топлина и не прегряваха. Номера с охлаждането за почна, когато се разбра за нещото наречено OVERCLOCKING – да накараш процесора си да работи на честоти, за които не е предназначен ( не точно предназначен, но поне за такива, за които не е продаден), и от там да постигнеш по-добра производителност.

Е хубаво, ама за разлика от тези “стари” процесори, сега нещата стоят другояче:

– сега ако не сложиш вентилатор на радиатора за кратко време ще имаш неработещ AMD K6-2/ Intel Celeron/ PII/ PIII, да не говорим за AMD Athlon, който грее като пернишка печка!!!
Но преди да започна да разяснявам предимствата и недостатъците на всяко от видовете охлаждания, трябва да направя едно генерално разделение:Те се делят на пасивни и активни:

– пасивното охлаждане се състои в следното:

Имате нещо (вентилатор), което охлажда същинския cooler на процесора – радиатора – вие не охлаждате процесора със този вентилатор, ами радиатора!!! Затова му се вика пасивно – играе косвена роля във цялосното охлаждане на процесора!!!

– При активните нещата стоят така:

Вие охлаждате директно процесора – при водното охлаждане това става чрез алуминиевото блокче, което седи на ядрото, а при peltier елементите – чрез студената страна на peltier елемента!!!

Има и други видове активни охлаждания като: Азотно охлаждане, охлаждане на базата на криоген, но те са доста по-скъпи и затова няма да ги разглеждам сега…

А сега след като ги разграничихме мога да започна със изследването им:

1. Пасивно охлаждане чрез радиатор/вентилатор – едно от най-евтините и наи-често използваните решения – много евтино, много лесно за монтаж и със относително добри резултати. Слабите му страни се проявяват при overclocking – не може да издържа на много здраво заграване, защото вентилатора не смогва – въздуха има около 127 пъти по-слабо топлоотделяне от водата!!!
Състои се от един радиатор ( има и т.н. сандвичи, при които на Slot1 процесор се слагат по един радиатор от двете страни ) и от един до няколко вентилатора – тук важи правилото –колкото по-голямо, толкова по-добре, което се однася както за радиатора, така и за вентилатора!!!
Но ако сложите малък радиатор със голям вентилатор или голям радиатор със малък вентилатор направо си слагате таралеж….. знаете къде!!! И двете трябва да са подбрани така, че да могат да бъдат ефективни един към друг – голям радиатор с голям(и) вентилатор(и) е най-добрия начин да охлаждате ефективно процесора си ( говорим само за пасивно охлаждане – по-принцип най-добрия начин е водно охлаждане със peltier елемент, но за това по-надолу…).

Добри страни: най-лесно за ползване, евтино, лесно се намира.

Лоши страни: не става за overclocking (поне по-слабите до нормални модели ).

2.Активно водно охлаждане – през последните години хората се сетиха да използват водата като начин да охлаждат процесорите си – все пак тя има 127 пъти по-добро топлоотделяне от въздуха!!! Но тук идваше най-основния проблем – просто не можеш да сложиш в една кутия вода и електроника – някакси не се получава!!!

Та умните глави в света на компютрите и overclocking-а започнаха да разработват начини за вкарване на водата до процесора без да трябва да “накиснеш” компютъра!!! Най-накрая се изобрети т.н. алуминиево блокче ( то и медно става и е по-добро, ама медта е къде по-скъпа от алуминия!!!) – водата минава през него и така охлажда процесора – разбра се, че това решение е много по-ефективно от пасивното чрез радиатор, защото можеше да понижиш температурата на процесора до тази на водата, която минава през AL блокче!!!
Това помогна да се изтискат допълнителни 30-100MHz от процесорите, които преди това са били охлаждани със радиатори!!!
Процедурата е следната: от резервоар, където е водата чрез помпичка водата циркулира по тръби, минава през алуминиевото блокче и от там отива обратно във резервоара, със което затваря кръга. Всичко хубаво, ама ако от някъде протече?!?

Добри страни: много по-ефективно охлаждане от това със радиатор

Лоши страни: опасност от теч, много по скъпо от пасивното( в зависимост от чарколяците общата цена може да достигне 100$ – говорим за добре направено водно охлаждане, а не някое долнопробно, направено с какво намериш!!!)

3.Активно охлаждане на базата на peltier елемент – от известно време започна са се използва peltier елемента, като начин за екстремално охлаждане (възможно е постигане на телмератури от порядъка на -60С!!!).
То е по-малко рисковано от водното охлаждане, но тук пък има опасност от кондензация – преставете си как в стаята е 25С, а процесора ви работи при 0С – тази температурна разлика ще се прояви във вид на кондензация върху процесора, а при по-силно кондензиране ще започне да “тече” по дъното и т.н. ( знаете какво имам в предвид под т.н. ).
Самия pletier елемент представлява два метала ( не какви да е), които са запоени един към друг и при подаване на напрежение едната страна се затопля, а другата се изтудява – има ефект на “изсмукване” на топлина в посока топла-студена страна.При промяна на посоката на подаваното напрежение ефекта се обръща – топлата страна става студена, а студената – топла!!! – затова внимавайте, когато искате да ползвате peltier елемент коя страна каква ще бъде при тази посока на напрежението, която сте избрали!!!
Тук основния проблем е, как ще се охлажда топлата страна на peltier елемента ( да не сте се объркали, че трябва просто да сложите студената страна върху процесора и готово!!! – това е само 5% от цялата работа) – от нейната температура зависи и температурата на студената страна – всеки peltier елемент си има температурна разлика между топлата и студената страна, която се поддържа константа – да речем, че тази разлика е 50С – това значи, че ако темературата на топлата страна е 40С, температурата на студената е -10С!!!

Най-доброто решение за охлаждане на топлата страна в днешни дни е използването на водно охлаждане върху топлата страна, но може да се използва и много добро въздушно охлаждане ( не забравяйте, че peltier елемента грее много повече от процесора ви). Така че ако трябва да сумираме процедурите при ползването на peltier елемент можем да кажем направо следното:
Охлаждай добре peltier елемента, та да ти се охлажда още по-добре процесора!!! Трябва да се отбележи също и една много важна характеристика на peltier елемента: делта Т max – максималната температура на топлата страна – ако тя е 65С това означава, че след тази температура peltier елемента губи много от своето КПД, а при температури доста по-високи от делта Т max има много голяма опасност peltier елемента да се разтопи ( примерно моя peltier елемент има делта T max 65С, а се разтапя за секунди при температура от 90С!!!).

Добри страни: много по-ефективно охлаждане от това със радоатор, по-евтини от водното охлаждане, достигане на много ниски температури

Лоши страни: опасност от кондензация, проблеми при охлаждането на топлата страна.

Ако трябва да обобщим всичко казано до тук:

Нуждая се от сравнително добро охлаждане за моя процесор и нямам намерение да го овърклоквам – всяко  въздушно охлаждане ще свърши работа.

Искам да овърклокна процесора, но малко – трябва ви добро въздушно охлаждане.

Искам да овърклокна процесора и то доста – трябва ви много ( ама много ) добро въздушно охлаждане, водно охлаждане или peltier елемент.

Искам да му изкарам душата ( extreme overclocking ) – трябва ви peltier елемент( x2 или x3) с водно охлаждане на топлата страна.


Етикети:2 коментара

  1. 1 Night // 30.05.2010 в 15:08

    Много добра статия благодаря :)

  2. 2 Sandyboy // 24.07.2010 в 16:17

    Тя статията е добра ама е 8 годишна.

Коментари: