След Broadwell-E и LGA2011-3 идват Skylake-X/Kabylake-X и LGA2066

В раздел: Новини от на 18.07.2016, 5,417 показвания

Платформата HEDT на Intel доста регулярно бива ъпгрейдвана до нови процесорни сокети, което налага и подмяна на дънната платка (да не забравяме и процесора, най-малкото). След като LGA2011 служи дълго и вярно на своя производител и верните фенове/потребители, през 2017 година е време за пенсиониране на LGA2011 и въвеждане на LGA2066, или по-технически казано Socket R4 (ревизия 4, след LGA1366, LGA2011 и LGA2011-3).

intel_hedt_2066_sklx_klx_2

Новият процесорен сокет ще поддържа двата наследника на Broadwell-E – по-мощните модификации на Skylake-X и по-бюджетно ориентираният Kaby Lake-X. Новата платформа носи името Basin Falls и ще е основа на X-Series процесорите на Intel, явно заменящи досега познатите Е-Series. Вариантите за CPU са два, вече споменатите Skylake-X и Kaby Lake-X. Интересното тук е, че Kaby Lake-X не се явява като надградена версия на Skylake-X, а по-скоро е бюджета версия на чипове за LGA2066, имайки предвид характеристиките на чиповете (или по-точно казано чипА).

Платформата Basin Falls ще предостави доста сериозно разширение на възможностите на PC-то, като налице ще са 24 връзки PCIe от самият схемен набор, както и до 8 броя SATA 6 GBps, до 10 порта USB 3.0 и т.н. От своя страна кристалите Kaby Lake-X ще притежават 4 процесорни ядра т.е. вероятно ще видим само един вариант, четирипроцесорен, с TDP около 110W и максимум 16 връзки PCIe 3.0. Друго ограничение ще видим при работата с паметта – контролера ще е 2-канален.

intel_hedt_2066_sklx_klx_1

По-сериозните модели ще са базирани на ядро Skylake-X, където ще има 6-ядрени, 8-ядрени и 10-ядрен процесори. При тях говорим за TDP до 140W, наличието на 4-канален контролер за работа с памет DDR4 и до 44 връзки PCIe 3.0. Най-вероятно 6-ядреният представител на Skylake-X ще бъде ограничен до 28 връзки PCIe, но това вече се превръща в традиция за Intel.

Както се вижда от снимката по-горе, производството на новите процесори ще започне в края на лятото на следващата година с възможност за официален анонс и старт на продажбите през есента на 2017 година.


Етикети: ,6 коментара

 1. 1 Гого // 18.07.2016 в 15:01

  Нещо аз ли недовиждам, или са орязали сериозно кеш паметите на Skylake-X(спрямо Broadwell-E) . Явно вече за HEDT платформата, ще се правят модели с частично различна компановка. Защото при сървърните модели(Skylake-E и Skylake-EX) кеша не се намалява, достъпа до оперативната памет е 6-канален. До Skylake-X, HEDT беше представена просто от орязани(главно от към брой ядра) чисто сървърни модели и поне аз очаквах, че ако има промяна няма да започне още от Skylake-X, а по-късно. Интел в това отношение, ако характеристиките в статията са верни, са на път сериозно да разочароват някои от клиентите на тази си платформа. Главно тези, които я закупуваха с цел работа, защото не могат да си позволят да заплатят, или не са им нужни по-скъпите модели от XEON семейството.

 2. 2 Гого // 18.07.2016 в 15:03

  Опа, нещо по-горе, не се е отразила една буква в моделните имена. В скобите трябва да е така: (Skylake-EP и Skylake-EX)

 3. 3 Богдан // 19.07.2016 в 07:01

  Работещи образци на AMD Zen на 3.2 GHz.
  Не е лошо 8ядрен процесор с 16 логически процесора да работи на 3.2 GHz. С 2.5 W консумация за 4-ядрените и 5 W консумация в режим изчакване на 8-ядрените образци.
  Въобще не е лошо и Intel май ще гризнат дръвцето – ще променят плановете си в движение.

 4. 4 Богдан // 19.07.2016 в 08:08

  Явно всички чакат/чакаме Zen :) В което няма нищо лошо. Напълно нормално е на хората да им е писнало до гуша от интелските оферти. Бляк!

 5. 5 Tunturi // 19.07.2016 в 13:03

  Intel не спряха да сменят socket-и и подобрения минимални….Направо си е застой. То и от amd пък само обещават а реално почти никога не оправдават очакванията…

 6. 6 Гого // 19.07.2016 в 17:51

  Това 13.75MB LL Cache на Skylake-X, как точно го виждаш като подобрение спрямо Broadwell-E? Хах, Интел тотално се оливаха с даването на по-лъжичка на година преди, сега така диференцират сегментите, че направо връщат заднишком със светлинна скорост. Те вече нямат HEDT процесори след Broadwell-E, очаквах и предричах… Нейде много по-назад из коментарите, под други статии че Skylake-Е, ще е най-най-най….върха на сладоледа, и че притежателите му, ще доклатят със сглобеният с него ПК, буквално до времето на излизане на пазара на персоналните квантови компютри, като все още имат достатъчно актуална машина. Ама то беше свързано и със зависимост и от мандахерцането на PCI-SIG на PCI-Е 4.0, които се оляха тотално с отлаганията си и с разни други надежди, да речем за 6-канален контролер на оперативната памет при HEDT платформата както е при сървърната(1:1, със положението сега) за 10Gbps интегрирано поддържана на ниво чипсет мрежа и така нататък и т.н.. Но най-вече Интел с тази си ножица за ламарина, с която са минали през Skylake-Е, скопявайки го тотално до Skylake-Х, е това е непростимо. Да, може би са оптимизирали яко за игри. Може би процесорите ще са ммм осезаемо по-добри от мейнстрийм и обикновения висок клас, поне при задачи, за които “тесният” компонент е процесора(заради обща производителност, брой ядра/нишки или други причини), но вече няма да са HEDT(поне за мен)

Коментари: