AMD Radeon™ Pro SSG обещава да трансформира архитектурата на РС работните станции и да премахне бариерите пред визуалните изчисления в реално време

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 27.07.2016, 4,223 показвания

Повишаването на скоростта на съвременните работни станции с един порядък ускорява изкуството на невъзможното с потенциала за терабайти памет

 

AMD съобщи, че разработва ново Radeon™ Pro решение за приложения за големи обеми данни, което ще бъде достъпно първоначално като комплект за разработчици. Започвайки с пълен терабайт Radeon™ Solid State Graphics (SSG), иновационната Radeon Pro технология ще осигури с цял порядък по-висок капацитет на паметта в сравнение със съществуващите реализации на GPU памет, което ще даде възможност за много по-висока производителност. Новото решение е перфектно за следващата вълна сценарии на използване, включително пост-продукции на 8К видео в реално време, рендериране с висока резолюция, създаванв на ВР съдържание, проучвания за нефт и газ, инженерни дейности, приложения за медицината и др.

По време на първата в света демонстрация на Radeon Pro SSG решение, Обработката на 8K „суров“ видео материал бе ускорена от 17 кадри в секунда на удивителните 90+ кадри в секунда. С бързото възприемане на 8K резолюцията от създателите на съдържание, 5-кратното увеличение на производителността ще подобри значително ефективността на процеса на видео-редактиране.

amd_radeon_ssg

Съвременното създаване на художествено съдържание, приложенията за визуализация в инженерните и научните дейности изискват обработка на големи множества от данни, много по-големи от това, което може да побере съществуващата GPU памет. Ограниченията в момента изискват части от данните да се обработват поотделно и след това да се сливат с помощта на софтуер, като често се наблюдават значителни закъснения за извличането на допълнителни данни от системната памет. Тези проблеми обезкуражават разработчиците в тези области от използването на предимствата на графичния процесор. Radeon Pro SSG паметта адресира проблема с големите обеми данни за графичните процесори, като проправя пътя за подобрена производителност и голямо повишение на продуктивността на потребителите.

“Едно от най-сериозните ограничения за изчислителните приложения за GPU е невъзможността за достъп до терабайти от данни,” каза Раджа Кодури, старши вицепрезидент и главен архитект на Radeon Technologies Group, AMD. “Radeon Pro SSG не само ще ускори работата на много приложения обработващи големи обеми данни, но и ще даде нова функционалност на приложенията, които ще могат да използват наличието на данни в енергонезависима памет. Това ще даде голям тласък в много графични и изчислителни приложения.”

“AMD има дълга история на иновации в технологиите на паметта, и Radeon Pro SSG е последният пример за това,” каза Патрик Мурхед, основател и главен анализатор на Moor Insights & Strategy. “По-голямата локална памет на графичната карта може да ускори обработката в много приложения с големи обеми от данни, и също така да позволи получаването на резултати с висока разрешаваща способност. Това означава забележим напредък за много графични и изчислителни приложения.”

Архитектура на паметта

Когато нужната информация не е налична в GPU паметта, типичната архитектура изисква графичният процесор да изпрати заявка към централния процесор (CPU). След това CPU извлича нужното съдържание от CPU паметта, а ако данните не са там – от твърдия диск. Това означава загуба на време, която значително ограничава производителността на графичния процесор. Новата GPU технология използва 1 терабайт специален разширен кадрови буфер, който поддържа графичния процесор. Това дава възможност много по-големи количества данни да се зареждат локално по отделна PCIe® шина. Когато GPU иска данни, той първо ги търси в локалния кадрови буфер и ангажира централния процесор само когато информацията не е в този разширен буфер.

Наличност

В момента се приемат заявки за комплекти за разработчици. Последните се предлагат за 9 999 щ.долара. Достъпни наличности се планират за 2017. За допълнителна информация и заявка за комплект за разработчици, моля посетете уебсайта на Radeon.


Етикети:6 коментара

 1. 1 Сашо // 27.07.2016 в 12:30

  Обнадеждаващо. Също и за копане някои алгоритми може да са доволни от идеята.

 2. 2 BTVGZ // 27.07.2016 в 14:01

  Не разбрах как това ще ми се отрази на кОпането.

 3. 3 Бай Ставри // 27.07.2016 в 20:05

  Купи си едно комплектче за 10000 долара, пък си копай с него, ако искаш!

 4. 4 K0MEPCA // 28.07.2016 в 15:24

  В статията липсват важни детайли за картата. Например, че въпросната допълнителна памет с която разполага е предоставена чрез 2 броя PCIe конектори за M.2 SSD в RAID0 като за тестовете са използвали най-бързите дискове на Samsung – 950Pro които в тази конфигурация са стигнали до скорост около 4.5GB/s. Картата може да се окомплектова с каквито SSD-та пожелае “потребителя” стига да са M.2 формат. Също така от статията човек може да остане с впечатлението че този 1TB памет е бърз колкото GDDR/HBM с която обикновено работят. Не, не е толкова бърза. Картата си има отделна HBM памет а SSD-тата са само буфер за да се намали латентноста чрез съкращаване на пътя за достъп. Вместо да се минава през шината, процесора, рамта/хард-диска, обратно към процесора, шината и накрая графичния ускорител от AMD са намалили тези операции до графичен ускорител -> вътрешна PCIе шина -> вътрешен SSD. Не се заяждам, но можеше малко по-подробно да се представят нещата за да не се подвеждат читателите.

 5. 5 Николай Цеков (geniusloci) // 28.07.2016 в 20:45

  Статията не е статия, а прес съобщение на AMD.

 6. 6 K0MEPCA // 29.07.2016 в 09:31

  Да ясно ми е, че е прес съобщение моя грешка че го определих на статия но мисълта ми беше, че това което съм написал идва от AMD. Даже ако не се лъжа си го казаха още при представянето на картата което считам, че трябва да се включи като част от прес съобщението. Ако съм в грешка се извинявам просто във всеки един друг сайт са включили тази допълнителна информация.

Коментари: