NZXT S340 – компактност, стил и малко компромиси

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 17.01.2017, 8,906 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4


Изборът на компютърна кутия, особено за домашен компютър, често е трудно решение. Причината за това е, че през последните години пазарът се напълни с изключително голямо разнообразие от производители, модели и функционалност във всички ценови нива. Един от тези производителите, които предлагат съчетание на впечатляващ външен вид и добра функционалност е NZXT, а моделът за които ще стане дума в това ревю е S340, принадлежащ към серията Source.

3

Основни спецификации и първи особености

2

Ако погледнете основните спецификации на кутията вероятно ще ви направи впечатление че S340 е модел middle tower със сравнително компактни за класа си размери с неговите 200 мм ширина 474 мм височина и 432 мм дълбочина. Въпреки това той побира както пълноформатни ATX дънни платки, така и micro ATX и mini-ITX. Причината за това е малко необичайното вътрешно разположение на компонентите, позволило да се освободи място в основния обем за сметка най вече на липващите външно достъпни устройства (5,25- и 3,5 инчови). Да, S340 не разполага с нито един от обичайните слотове външни устройства, което означава, че трябва да се примирите с липсата на DVD/Blu-ray записвачка, флопи или фан контролер.

Така че тук лежи и първият компромис, с който ще се сблъскате ако обмисляте закупуването на кутията – смятате ли да използвате неща, разполагащи се във външни слотове или не. Честно казано в наши дни почти не ми се налага да използвам оптично устройство, още по-малко пък флопи, а и цените на външните модели вече не са чак толкова по-високи. От друга страна пък за геймърска конфигурация с повече вентилатори един фанконтролер може да е приятна добавка. Още повече предвид наличието на 4 места за вентилатори в S340, 3 от които (две от пред и едно отгоре) могат да приемат 120 и 140 мм модели, докато последното е ограничено само до 120 мм варианти. Всъщност на мястото на предните вентилатори може да разположението и радитатор за водно охлаждане с двоен размер (240/280 мм), като мястото на задната стена е разчетено да може да поеме единичен 120 мм радиатор. Заедно с това кутията може да побере до 364 мм дълги видеокарти, ако няма инсталиран радиатор отпреди и до 334 мм дълги с инсталиран. Това практически покрива целият възможен спектър включително и двучиповите модели от последните години.

1

Кутията може да бъде поръчна в 4 цветови комбинации, като общото между тях е черният интериор. Другите варианти са изцяло бял или изцяло черен екстериор, както и черен екстериор със сини или червени акценти. В последните 2 варианта в съответният цвят е оцветен и ограничителят за кабели във вътрешността на кутията. Моделът, който ми беше предоставен за тестване беше във варианта с черен екстериор и червени акценти.Всички страници от статията:

 1. Основни спецификации и първи особености
 2. S340 - поглед отвън
 3. S340 - Интериорно погледнато...
 4. S340 - Заключение...


Страница от ревюто: 1 2 3 4
Етикети:7 коментара

 1. 1 acdc // 18.01.2017 в 12:29

  “а разполагането на водното охлаждане на предната стена накутията беше забележително лесно”

  Хи-хи-хи, не ти се наложило да инсталираш тяхното водно NZXT KRAKEN X41, че тогава щеше да видиш, колко е “лесно” – планката за кабелите трябва да се махне, защото пречи и монтажа на радиатора е възможон само в най-долно положение на фронталния панел. Абе колко съм ги псувал, не е истина – съвсем логично е, като пуснеш някаква кутия, тя да е съвместима с твоите водни охлаждания. Напоследък производителите, като че ли се надпреварват да пускат бързо продукти, без да са особено обмислени – при Bequiet! има също подобен проблем с тяхната hi-end кутия и 240мм водно охлаждане.

 2. 2 pavelp // 19.01.2017 в 09:44

  Мерси за ревюто, но какъв е тоя жълто-червен кабелак, който минава между процесора и задния панел и стига чак до видео картата? :)

 3. 3 Марто // 19.01.2017 в 18:37

  На някакъв SATA захранващ ми прилича, ама какво прави там не мога да кажа. Хубава е кутията, но не случайно избрах Defne C. Доста по-изпипана е, което е нормално с оглед на това, че е по-нова. За тея пари, които дадох изборът беше между S340 със стъкло или C-то. И реших да е С.

 4. 4 acdc // 20.01.2017 в 17:58

  ASUS-a има допълнителен захранващ молекс за PCIe слотовете и затова е този кабел

 5. 5 Ток без жица // 21.01.2017 в 19:44

  Абе мартинка пак излагации, не знаеш за какво е пъкления кабел там, аз без даже да помисля знам защо е тоя кабел там, и каква му е точната роля. Пък и имам същата Formula V страхотно дъно за AM3+.
  За това ми става смешно, защо хора спорят с мен за дадени неща, като си нямат понятие даже от едни конектори.
  Остава да попиташ защо кабелите минават зад дънната платка, и какви са тия комарници на слотовете за вентилаторите, кой знае, сигурно да ловят комари и хлебарки да не влизат в машината…..

 6. 6 Марто // 22.01.2017 в 23:43

  Не е като да не съм виждал билдове с тва дъно, ама явно кабелите са били черни и не са ми направили впечатление. На моето дъно нямам такъв конектор(за щастие). Кабелите минават зад дъното, за да ти е красиво.. главно, иначе не оказват влияние дори и да са отпред. А комарниците ПРИНЦИПНО не ловят комари, ами ги спират да влизат, ама тая твоята терминология е легендарна. ГолЕм тиквеник съм обаче, нали?
  А тва дъно твоето + 8350 направо ги хвърляй, че идват Зен/Ризен и те искам ъпгрейднат!

 7. 7 Емил // 10.02.2017 в 13:59

  Пичове, дайте 50-60лв. отгоре и си вземете NZXT S340 Elite. Няма да съжалявате. Малко ще са суперлативите, които бих използвал, за да опиша колко е компактна, стилна и функционална тази кутия.

Коментари: