MSI X99A XPower Gaming Titanium

MSI X99A XPower Gaming Titanium

В раздел: Прегледи, Ревюта, статии и ръководства от на 20.01.2017, 11,175 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4


Тази X99-тка на MSI прави впечатление още със своята кутия, на която директно се вижда и самата платка. Белият, или по-скоро трябва да кажа титаниевият освен цвят на PCB-то се вижда още от голямата снимка на X99A XPower Gaming Titanium, което директно привлича внимание, независимо дали се интересувате от такъв клас дънна платка, или просто харесвате това, което виждате. След това човек бавно започва да открива най-различни и интересни функционалности по самата платка, най-интересните от които са:

msi_x99a_main_specs

Определено няма смисъл да се впускаме в изброяване на това какви процесори се поддържат, памет с какъв обем може да се инсталира, колко слота PCIe x16 са налице…. добре де, говорим за цялата гама процесори на Intel за LGA2011-3 и 128 GB общ обем RAM в осемте слота DIMM, докато слотовете PCIe x16 са пет. Но това определено не е най-важното тук. По-горе се виждат по-интересната част от спецификациите на платката, като например BIOS FlashBack+, Ti Chock и Turbo Socket, Turbo U.2, OC Optimizer, USB Type-C и какво ли още не.

msi_x99a_xpgt_top

Ето я и X99A XPower Gaming Titanium. Със своят “сибирски” насочен дизайн, тази дънна платка би се съчетала много добре с някоя както черна, така и бяла компютърна кутия и например AIO воден охладител с бяла/сребриста подсветка на вентилаторите. Опитвам се да кажа, че подобна дънна платка определено има нужда да бъде комбинирана цветово по някакъв начин – би било загуба на визия, ако човек не направи това. И не, не говорим за някое кичозно изпълнение, ами за нещо съвсем стилно и добре замислено.

msi_x99a_xpgt_atx_dimm

Платката е маааалко по-широка, в сравнение със стандартните пълноразмерни варианти за ATX, но това едва ли ще е проблем предвид почти сигурната ѝ инсталация в подходящо компютърно шаси. TITANIUM-ориентираният дизайн налага конкретна комбинация от предимно черно и “титаниево”, което спомага за сериозното открояване на червеният бутон за пускане на ядрените глави…. всъщност това е копчето, което отговаря за “Game Boost” или казано по-просто – вариант за 11 стъпки на фабрично зададени нива на овърклок на процесора. За феновете на овърклока, които са наясно с нещата това едва ли ще е интересна опция, но за по-незапознатите потребители, екипирали CPU-то с качествен охладител този червен бутон може да свърши доста полезна работа. Порай него се виждат и други интересни допълнения, съвсем овърклок-ориентирани – P80P “диагностика”, хардуерните бутони за Power и Reset, двата бутона за повишаване/намаляване на “BCLK”, а от ляво на основният ATX конектор е бутона за “разреждане” на платката – нещо, което много овърклокъри биха искали да имат на всяка една платка. Чрез него няма нужда да изчаквате всички кондензатори по платката да се разредят сами, всичко това става за секунда. От дясно на ATX-а се виждат и специалните позиции V-Check за ръчно замерване на някои от най-важните напрежения по дънната платка, в комбинация със специалните кабелчета в окомплектовката.

msi_x99a_xpgt_dimm_top

Добре се вижда, че всички кондензатори около процесорният сокет са танталови и проблеми с температурата или издръжливостта може да се каже, че няма да има. Най-малкото ние не забелязахме такива, дори напротив. В комбинация с цифровото управление на захранването към процесора и паметта, нещата изглеждат доста добре. Все пак това е дънна платка “Military Class 5” с подбрани компоненти – “титаниеви дросели”, танталови кондензатори и “Dark CAPS” кондензатори с 10 години работоспособност.

msi_x99a_xpgt_flashback

Преминавайки от другата страна на слотовете DIMM се вижда един много специален бутон – FlashBack. Чрез този бутон и един определен конектор USB на “задния панел” на MSI X99A XPower Gaming Titanium можете да префлашнете BIOS-а без дори да сте инсталирали видеокарта, процесор и памет. Единственото, което ви трябва е да свържете PSU и да имате BIOS файла на USB Flash Drive.

msi_x99a_xpgt_radiator_hp

msi_x99a_xpgt_radiator2_hp

От тази страна можем да погледнем и по-добре към охладителя на VRM силовите елементи. Става дума за два радиатора, свързани помежду си с топлинна тръба.

msi_x99a_xpgt_pcie

MSI X99A XPower Gaming Titanium разполага с общо пет слота PCIe x16, но както добре се вижда, по едно и също време можете да използвате максимум четири от тях. Подобна организация първоначално изглежда нелогична, но в последствие човек разбира каква е идеята – максимално добро разположение на графичните ускорители при конфигурации 3-Way и 4-Way Crossfire/SLI. В зависимост от това какъв процесор ще се използва (с 28 връзки PCIe, като например Core i7-5820K, или с всичките 40 връзки PCIe, както са повечето процесори LGA2011-3), слотовете могат да се конфигурират в режими максимум до “X16/X8/X8/X8” за 40-PCIe процесор и до “X8/X8/X8/X4” при 28-PCIe процесор.

msi_x99a_xpgt_molex_pcie

Предвид цялостната идея на платката за “помислили сме за всичко”, наличието на допълнителен конектор за захранване на слотовете PCIe x16 е съвсем логично. От този ъгъл се вижда и допълнителното подсилване (Armor) на слотовете PCIe x16 за максимална стабилност при инсталиране дори на най-тежките графични карти. При MSI нещата не приключват дотук:

msi_x99a_xpgt_solder_pcie

Не само отгоре, слотовете PCIe x16 са подсилени и отдолу, при спойките.Всички страници от статията:

 1. Intel HEDT е все още на върха
 2. MSI X99A XPower Gaming Titanium
 3. Още за MSI X99A Xpower Gaming Titanium
 4. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4
Етикети:6 коментара

 1. 1 Замервача // 20.01.2017 в 20:37

  Замерват се круши, портокали, ябълки, камъни,… Напреженията все още се ИЗМЕРВАТ.

 2. 2 Бай Иван // 22.01.2017 в 03:07

  Чудя се какво повече дава в сравнение с на Asus моделите, а те са по-евтини. Всъщност така не открих разлика, когато наскоро предпочетох Asus Deluxe II

 3. 3 Марто // 22.01.2017 в 23:23

  Бай Иване, по-красиво е. Макар и да е въпрос на вкус.

 4. 4 ХардЕнтусиаст // 23.01.2017 в 12:35

  Харесва ми. Имам идея за билд в подобна цветова гама. Какъв е най-производителния процесор който може да се търси на тоя сокет за хай-енд гейминг конфигурация ?

 5. 5 intel FTW // 23.01.2017 в 23:32

  Моллов, кога ще пускаш ревю на X299

 6. 6 Лаков // 19.02.2017 в 05:41

  Красотичка си е. :)