Как да разкодираме моделната маркировка на процесор RYZEN?

В раздел: Новини от на 10.02.2017, 5,668 показвания

В интернет пространството се появи диаграма за разшифроване/разкодиране на моделната маркировка на бъдещите процесори RYZEN, които се очаква да бъдат официално представени в края на месец февруари, или в началото на март. Що се отнася до различните варианти на RYZEN, ситуацията изглежда така:

amd_zen_decode_specs

На първо място, разбира се, стои символа за архитектурата – Z (ZEN). След него се намира и уточнението към коя платформа спада чипа – Десктоп, Сървър или Мобилна. Първите три числа от маркировката показват номиналната честота на процесора, докато четвъртото показва ревизията. След това идват още две букви, които указват TDP-то на чипа – 65W или 95W. След буквата за вид на опаковане на процесорното ядро (дали е за AM4 или SP3) идват и числото (4, 6, 8) определящо броят на процесорни ядра, както и символите за вид на конфигурация на кеша (8 за 4 MB L2 и 16 MB L3, K за 2 MB L2 и 8 MB L3, H за 16 MB L2 и 64 MB L3). Накрая идват символите за степинга (маската) на процесорния кристал, както и бууст и номиналните работни честоти.

Всичко това, обаче може да е било вярно за по-старите ревизии на процесори, особено за инженерните мостри, защото колегите от TPU.com споделят нещо интересно от интернет магазина ShopBLT:

amd_ryzen_cpus_draft_2

Както се вижда тук, моделните маркировки най-вероятно вече следват новото продуктово име за процесорите RYZEN, отразяващи новата процесорна нoменклатура на AMD, но същите може и да се отнасят до маркировката “BOX” на чипа, а не толкова до конкретната моделна маркировка на капачката на CPU-то. Наред с това се виждат и някакви предполагаеми ценови нива, които при два от чиповете са над официалната сума, която Intel искат за Core i7-7700K, но от друга страна сравняваме 4c/8t процесор на Intel с 8c/16t чипове RYZEN.


Етикети: , , ,Един коментар

  1. 1 renegade1990 // 10.02.2017 в 14:07

    AMD: Be sure to drink your Ovaltine.

Коментари: