AMD Ryzen – премахването на капачката крие голям риск, а е и безсмислено.

В раздел: Новини от на 13.03.2017, 7,916 показвания

Последните няколко поколения процесори на Intel недвусмислено показаха, че “капачката” на процесора не винаги е в идеалният контакт с процесорният кристал, което може да доведе до доста сериозни разлики в работната температура на чипа. В някои случаи говорим за цели 20С, което доведе до “delid”-ване на процесорите т.е. премахване на капачката с цел поставяне на по-ефективна термопаста, например. При процесорите на AMD от най-ново поколение, този процес изглежда не само по-опасен, но и по-скоро безсмислен.

Доста известният вече овърклокър der8auer e съсипал 3 процесора преди да успее да извърши процедурата успешно. Основната причина за това не е некадърност, ами начина, по който от AMD “захващат” кристала към капачката – чрез припой. Поради това свалянето на капачката крие доста рискове, като дори в ръцете на опитни овърклокъри този процес може да завърши доста трагично.

Наред с това при успешното премахване на капачката потребителя може да остане доста разочарован от постигнатият резултат в температурно естество – при der8auer ползата е била едва 2 градуса понижение в работната температура, което можем дори да го причислим към статистическата грешка.


Етикети:14 коментара

 1. 1 Сашо // 13.03.2017 в 17:57

  https://www.youtube.com/watch?v=wz_-Q5QzRqg

  Не 8 ами 1 градус от максимума и 3 градуса от средната температура. Което дало около 25MHz спрямо 3999 без махане на капачката.

 2. 2 Иван // 13.03.2017 в 20:20

  И кое му е рисковото???? На разпояването? Щом е запоено без да го повреди значи може и да се разпои без да се повреди! Ако си майстор и имаш точните инструменти и приспособления и ЗНАЕШ какво правиш, тогава проблема е нулев. А това че някакво прехвалено хакерче си няма хабер от ‘Технология на металите’ си е изцяло негов проблем….

 3. 3 Марти Узунов // 14.03.2017 в 15:16

  Такива манипулации се правят,кога ползите многократно превишават риска.Пример:
  -да отключиш заключен процесор за овърклок.
  -Да флашнеш нов биоз на видеокарта RX за да и отключиш заключените през биоза 2GB RAM памет ПРАВЕЙКИ Я ПЪЛНИЦЕННА 4 гб ВЕРСИЯ.Да отключиш евентуално ядра, изчислителни блокове и тн …
  Тук риска е на макс а ползата нулева
  Смисъл от махането?
  Шанса да скапеш процесора е много висок ,нито можеш да охладиш по добре кристала отпоен,нито да получиш някакво,каквото и да е подобрение.

  Ако не повредиш процесора или елементи при отварянето има съществен риск да повредиш впоследствие откритият кристал който е винаги по уязвим за някой тежък охладител и може да се счупи като нищо

  Остатъчна спойка ще създава неравност по повъвхноста Самото отпояване е лесно,има го в Тубата,но за мен това си е работа за идиоти.
  С ножче първо разрязват страничните,на снимката черните външни шевове в ъглите на слепване.
  Внимава се да не засегнеш някой елемент по самия процесор.След като разрежеш страничните шевове
  не опъваш и не дърпаш нищо повече.
  Обръщаш процесора с металният кожух надолу и почваш да го загряваш, но не повече от 150 градуса и за повече от 1 мин.
  Сплавта на запояване е спойка от Индиум и се топи точно на 150 градуса .Отнема няколко секунди за достигане на температурата и металното кожухче само пада без напъни и напъвания.Почистваш още топлият кристал с ножче за остатъци от спойка и неравности и се кефиш на глупостта си
  ако не си го повредил дотук :-)

 4. 4 Марто // 14.03.2017 в 16:52

  А защо изобщо има нужда да се разпояват запоени Ризени? Да делидваш Интели – разбираемо, ама Ризен просто няма смисъл.
  Ванка, тва прехвалено хакерче не е прехвалено. А ти си просто Бай Иваню дето всичко знае и разбира.

 5. 5 Марти Узунов // 14.03.2017 в 18:14

  Едно време чертахме с молив в Athlon да го отключим.
  Днес вече нивото на образованиев България толкова е спаднало,че се чудя как може да изкъртят и повредят 1000 лв.процесор като му махнат капачката без да им мигне окото.

  Господа ., оставете Райзен на мира!
  Днес е по модерно да рискувате вместо с молив рискувайте да флашнете фърмуер в карта от 4ГБ да я направите пълноцена 8 гигабайтова и в честоти и скорости…. ВСИЧКО!ПЪЛНОЦЕННА !!!
  http://www.gamersnexus.net/guides/2506-how-to-flash-rx-480-vbios-from-4gb-to-8gb

  И без тва картите са най слабото звено в целият хардуер с тези графично гладни големи текстури игри и монитори.

  Който иска да разпечатва капачки да ходи на дискотека.
  Там и по евтино ще му излезне,за 100 лв ще му отвори всяка ‘капачка’.А да хвърлиш в огъня 1000 лв как е?
  Това може само …..Дори и тези ,които го правят не са толкова кръгли и пълни …..защото те не плащат цената на фаловете.При тях хардуера пристига безплатно.
  Те го рекламиратм,тествуват и презентират на широката публика…

 6. 6 Bobo // 14.03.2017 в 20:36

  Ванка за какъв ти е да делидваш точно пък този тип процесори. Моллов си го е написал ясно и точно човека :
  “Наред с това при успешното премахване на капачката потребителя може да остане доста разочарован от постигнатият резултат в температурно естество – при der8auer ползата е била едва 2 градуса понижение в работната температура, което можем дори да го причислим към статистическата грешка.”
  С тези два градуса какво ще постигнеш, много ми е чудно !?
  Има си овърклок с азот все пак. Ако искаш екстремност и максималност.

 7. 7 Гого // 18.03.2017 в 14:54

  Таз статия по прясна и по-малко коментирана. Обаче тук ще драсна какво са писали братушките:
  “AMD готовит процессор потребительского класса с 16 ядрами и поддержкой четырёхканальной DDR4”
  Заглавието е от overclockers.ru
  В статията се посочва, че техния източник не е кой знае колко надежден. Но пък ако пуснат наклокан фабрично(и с допълнителен резерв естествено) “Наполи” за любителският пазар, ще оберат доста парички от истинските ентусиасти.

 8. 8 Bobo // 19.03.2017 в 12:37

  Да, и аз я гледах тази статия. Интересно.
  Дано я реализират, иначе е много добра идея.

 9. 9 Гого // 20.03.2017 в 12:16

  Увеличава се вероятността да има 16 ядрен чип от АМД за ентусиастите. Спряга с цена около 1000 долара, което за 16 ядрен чип, си е доста тънко. За фабрична честота, се спрягат стойности между 2.4 и 2.8GHz(вероятно ще е отключен и според мен няма да е проблем да се клокне няколко стотици MHz, колкото с по-добро охлаждане толкова повече, защото все пак толкова голям чип ще е с порядъчна консумация и топлоотделяне, особено след оверклок) дънните платки ще са с код Х399. Има и още подробности, но ме мързи да пиша толкова.

 10. 10 Марто // 21.03.2017 в 16:50

  Гого, най-добре изобщо да не пишеш преди да излезне официална информация какво, кога и колко. А тва Х399 направо си е храчка в лицето на Интел ;д Просто нямат право.

 11. 11 Гого // 23.03.2017 в 07:40

  Марто, колкото и да “не ти се иска”, като нищо може и да стане и Интел да си загуби още в по-голяма степен пазара. Ето, че Райзен-а е налице, макар и с малко забавяне и мачка, въпреки че още драйверите да не са съвсем изгладени.

 12. 12 Bobo // 23.03.2017 в 12:34

  Да си призная момчета. Колкото и да не искам, но така като гледам каква е реалноста, следващата ми машина ще е AMD/RYZEN базирана. Бях се засилил към INTEL, но както и Гого каза Райзена си мачка. Ако до тогава Интел изкарат нещо по-добро което наистина си заслужава парите, е ясно кое ще взема.

 13. 13 Марто // 23.03.2017 в 18:31

  Гого, аз и на другия му казах – имам процесор и не смятам да го сменям скоро, та който ще си купува, той да му мисли ;д Аз съм аут до поне края на 2018 година. За мачкането – поне ти бъди реалист.. Аз не видях да мачка някъде, когато става въпрос за игри. Може би след половин година или цяла година, но точно сега е крайно пресилено. Събнат съм към над 10 канала и през ден им гледам тестове и сравнения, и мачкане досега не съм видял.
  Да коментираш малките Ризени, които ще идват СЪС СИГУРНОСТ и то сравнително скоро – разбирам, защото има огромна маса от хора, които биха си ги купили, ама слухове за 16 ядрен.. мисля, че не е мястото и времето.

 14. 14 Гого // 24.03.2017 в 08:16

  “…Итак, наши коллеги утверждают, что один из инженерных образцов готовящегося 16-ядерного процессора AMD работает с частотами от 3.1 до 3.6 ГГц, при этом его уровень TDP составляет всего 180 Вт (ранее заявлялось 150 Вт). И это просто потрясающие показатели для такого процессора, особенно с учётом что пока что это всего лишь инженерный образец. Для сравнения, даже у 10-ядерного Intel Core i7 6950X тактовые частоты составляют 3.0-3.5 ГГц, а TDP составляет 140 Вт…” (overclockers.ru)

  16 ядра на 3.6GHz 180 вата топлинен показател. Чисто теоретично почти толкова харчи и 10 ядреният Core i7 6950X на овърклокнат на тази честота. Като се знае колко е подобрен IPC на новите процесори на АМД и че в случая става въпрос вече за 4 канален достъп до оперативната памет, 48 линии PCI-E 3.0 и дънна платка, чипсетът на която без съмнение ще е по-богат на възможности от Х370…
  източник(overclockers.ru)

  Е, честито, най-после дойде времето на терафлопсовите централни процесори и за любителският пазар.

Коментари: