Nvidia GeForce GTX 1080 Ti за 120Hz+, 4K и VR гейминг

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 17.03.2017, 17,868 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8


Миналата седмица Nvidia официално стартира продажбите на новите видеокарти на база на графични процесори от висок клас GeForce GTX 1080 Ti, засега само във Founders Edition референтна версия, а от следващия месец и с нереферентен дизайн и охлаждания. Реално GTX 1080 Ti се явява нещо като по-достъпна версия на предходния топ модел Titan X Pascal, който не успя да предизвика особено голям интерес и да реализира кой знае колко продажби. Причината – дистрибуция само директно от официалните сайтове на Nvidia, превръщайки картата ефективно недостъпна за доста пазари (включително и Българския) и разбира се доста високата цена на продукта. С Nvidia GeForce GTX 1080 Ti нещата вече се случват по правилния начин, партньорите на компанията ще предлагат Founders Edition Карти, след което ще предложат и нереферентни собствени дизайни, а цената ще е и по-атрактивна от тази на Titan X Pascal. По-интересен обаче е фактът, че GTX 1080 Ti, макар и леко орязана, би трябвало да може да предложи не по-лоша производителност от последния Titan на базата на Pascal архитектура.

Позиционирането на GeForce GTX 1080 Ti естествено е във високия клас, като интересно, че тук към момента този графичен видеоконтролер няма алтернатива на пазара като производителност и цена от конкуренцията. На практика от Nvidia се борят срещу своите предходни продукти, като предлагат по-достъпна алтернатива на Titan X Pascal например. Именно поради тази причина сравнение на производителност с конкурентни алтернативи тук трудно може да се направи. Вместо това от Nvidia акцентират колко по-бърза е GTX 1080 Ti спрямо GTX 1080 като производителност. Другият важен момент е позиционирането на новите Ti решения като подходящи за геймъри играещи на монитори със 120 или повече кадъра в секунда, използващи дисплеи с резолюция 4K или залагащи на игри във виртуалната реалност с Oculus Rift / HTC Vive. Поради тази причина и нашите тестове ще са насочени именно към това доколко единична GeForce GTX 1080 Ti видеокарта може да отговори на нуждите на именно тези потребители, но преди това нека да видим все пак какво ни предлага новият графичен чип на Nvidia.

Графичното ядро на GeForce GTX 1080 Ti е базирано на същия GP102 процесор използван в Titan X Pascal представен миналата година и съдържа в себе си 12 милиарда транзистора, което го прави един от най-сложните графични процесори правени досега. GeForce GTX 1080 Ti разполага с 3584 CUDA ядра, 28 Streaming Multiprocessors (SM) и има базова работна честота от 1480 MHz и GPU Boost работна честота от 1582 MHz. Дотук имаме същите параметри за графичното ядро като при Titan X Pascal, но с малко по-висока работна честота при новите Ti предложения. Единствената разлика тук е намаляване на ROP-овете до 88 вместо 96, като е при Titan X Pascal, което би трябвало да се компенсира от по-високата работна честота.

Другата по-съществена разлика е идва при видеопаметта, която отново e GDDR5X, но вместо наличните при Titan XP 12GB с 384-битова шина и 10Gbps, при GTX 1080 Ti имаме 11GB с 352-битова шина и 11Gbps. Малко по-малкия обем и шина за достъп (видеопаметта е с 1 чип по-малко) се компенсират от по-високата работна честота, така че получаваната скорост на трансфер реално не страда от тези разлики по никакъв начина, като дори е с близо 1% по-висока. Крайният резултат от леките промени в графичното ядро и видеопаметта при GTX 1080 Ti не би трябвало да водят до по-ниска производителност спрямо Titan X Pascal, защото те реално се компенсират в повишени работни честоти.

И въпреки високата максимална скорост на трансфер от 484 GB/s, която осигурява видеопаметта на изцяло хардуерно ниво (работна честота и шина за достъп), от Nvidia допълнително подобряват ефективността на достъпа до данните с допълнителни технологии за оптимизация. Става дума за наличието на високоефективно решение за компресия на данните във видеопаметта за ефективно прехвърляне на по-голям обем от информация, както и за технологията Tiled Caching за по-ефективно кеширане на данните. Крайният резултат може да доведе до над двукратно увеличение в трансфера на данни над това, което осигурява като възможности чисто видеопаметта без технологиите за компресия и кеширане на данните.

Ето как изглеждат и пълните официални спецификации на Nvidia GeForce GTX 1080 Ti Founders Edition.Всички страници от статията:

 1. GeForce GTX 1080 Ti Founders Edition
 2. GeForce GTX 1080 Ti погледнат по-отблизо
 3. Позициониране, как и какво ще тестваме
 4. Тестове и резултати от синтетични тестове
 5. Тестове и резултати за игрови приложения
 6. Тестове и резултати за криптовалути
 7. Овърклок възможности на GTX 1080 Ti
 8. Какво и кога да очакваме и заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8
Етикети: , , , ,2 коментара

 1. 1 бк. // 20.03.2017 в 12:57

  Да видим 780Ti~~970+0.5ГБ, 980Ti~~1070+2ГБ, 1080Ti~~??+5ГБ.
  Доенето продължава.

 2. 2 Марто // 21.03.2017 в 16:48

  Вземи си една ФюриХ втора ръка и му е* майката. Даже питай на сайта им дали ги раздават безплатно, все пак защо да ти взимат парите..

Коментари: