Ryzen срещу охладителите, част I

В раздел: Ревюта, статии и ръководства, Статии от на 28.03.2017, 12,952 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4Появата на Ryzen процесорите на AMD предизвика вълна от ентусиазъм на пазара и въпреки все още незрялата платформа търсенето на процесорите е доста високо. От трите модела обаче само Ryzen 7 1700 разполага в комплекта си със стандартен охладител, а новите дънни платки са с променена конфигурация на цокъла, която прави несъвместими по-старите модели, които използват специфично закрепяне. Повечето от големите компании производителки на охлаждания предлагат допълнителни комплекти за съвместимост с AM4, но обикновено за тях се налага да предоставите някакво удостоверение, че притежавате съответната платка и/или процесор и след това да изчакате, докато ви го пратят по пощата.

Ако се окажете под ръка със Ryzen 7 1700Х или 1800Х процесор, какво може да направите междувременно? А и изобщо какъв охладител ви е нужен, за да се справите с овърклокнат Ryzen процесор? За да отговоря на тези въпроси реших да изпробвам няколко решения в различни ценови класове и да видя как ще се справят.

Претендентите

 • Noctua NH-U12S SE-AM4 – този охладител ми беше предоставен заедно с тестовият комплект от AMD. Това е специално издание на популярният NH-U12S, но със закрепяне само за AM4 платформа, което използва стандартната задна планка. Заедно с това вместо стандартният вентилатор NH-F12, получих охладителят окомплектован с NF-F12 industrialPPC-2000 PWM, който вместо на 1500 оборота в минута, работи на 2000. Тъй като разполагам и със стандартен F12 модел, тествах охладителя с двата вентилатора, за да може да се види и реално сравнение с фабричния модел. В овърклокнат режим тествах също и с монтирани двата вентилатора (iPPC-2000 отпред, F12 отзад на радиатора).

 • Тъй като стандартно цокълът е съвместим със всички охладители, които могат да се закрепят на по-старите варианти (AM3+/AM3/AM2+/AM2/FM2+/FM2/FM1) с помощта на щипка, реших да проверя и как ще се държи по-старата версия на 125-ватовият бокс охладител (AMD 125 W Thermal Solution), предоставян стандартно с процесорите на компанията в миналото. Шансът да имате или да може да намерите такъв почти без пари, е много голям. Предвид че и двата „Х“-процесора ползват XFR, реалната им консумация може да достигне до 128 Вт, така че аз лично не бих рискувал с по-слабите 95 Вт бокс охлаждания.

 • DeepCool Cooler Ice Edge Mini FS е изключително евтин охладител, който можете да купите за едва 18 лв. Обикновено в този ценови клас може да намерите само големи „буци“ фрезован алуминий, но този модел разполага с 2 броя 6-милиметрови топлопроводи с директен контакт към ядрото и 80 мм вентилатор, като е заявена съвместимост с до 100 Вт процесори. Закрепянето за AMD платформите се осигурява чрез щипка, което го прави автоматично съвместим и с АМ4. Тъй че той ще е представлява класа на най-евтините модели на пазара.

 • ID-Cooling SE-214X – това е представител най-общо на средният клас. Цената му в момента е ~ 56 лв., като в диапазона 40 до 60 лв. може да намерите още няколко почти идентични на него модела, например DeepCool Gamaxx 400 (48 лв.), които се закрепят с щипка и разполагат с по 4 броя 6-милимитрови топлопроводи с директен контакт към капачката на процесора и единичен 120 мм вентилатор. Вариациите по темата в този ценови интервал са доста и тези охладители на пръв поглед изглежда, че би трябвало да предлагат много добро съотнишение цена/производителност за Ryzen. Тествах ID-Cooling SE-214X в овърклокнат режим и в конфигурация с 2 вентилатора, като предвид ценовата ориентираност реших да го комбинирам с евтино и ефективно решение от сорта на DeepCool Xfan 120L/R, със скорост 1300/мин.Всички страници от статията:

 1. Претендентите
 2. Тестова система
 3. Резултати
 4. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4
Етикети: , , ,Един коментар

 1. 1 Бай Миле // 13.04.2017 в 18:33

  R7 1700 без проблем, ако е средна бройка дори, не върховна ще стига 4GHz отраз на едно 1.4v и охладител с две кули без проблем ще го хлади, та няма да е проблем.
  Отделно някои хора мигрираме от AM3+ и съответно имам свирепо охлаждане в кутиятаи се съмнявам 4GHz да ми избягат. А и се очаква тоя тех. процес да го усъвършенстват поне леко идните месеци, та най вероятно 4GHz ще са възможни на всичките 8 ядрени без супер много ток.

Коментари: