Ryzen срещу охладителите, част I

Ryzen срещу охладителите, част I

В раздел: Ревюта, статии и ръководства, Статии от на 28.03.2017, 12,437 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4Резултати.

При резултатите в стандартен режим не мисля, че има някакви изненади, като очаквано моделът на Noctua се представи най-добре, като с по-бързата версия на вентилатора постигна приятните 51 градуса, а в стандартното изпълнение – 54. ID-Cooling SE-214X се представи значително по-назад с 60 градуса, което все пак може да се каже, че е приемливо. Предпоследен се нареди DeepCool Cooler Ice Edge Mini FS, въпреки по-ниският заявен охлаждащ потенциал спрямо бокс охладителя, който завърши последен. По подобен начин стоят нещата и в не натоварен режим като всички охладители освен старият боксов модел бяха в рамките на 33-35 градуса, докато боксовият достигна малко над 40. Откъм ниво на шум единствено AMD 125 W Thermal Solution генерираше неприятни нива на звука, докато всички останали може да се каже че бяха доста (сравнително) тихи, но не напълно безшумни.

Естествено двата по-слаби охладителя не успяха да се справят с товара на овъклокнатият процесор, като тук останаха единствено U12S и 214X. Моделът на Noctua се представи със 5 и 7 градуса (в зависимост от използваният вентилатор) по-добре в сравнение с двойно по-евтиният си конкурент. Интересното е, че и двата охладителя нямаха практически никаква полза от слагането на втори вентилатор, което от една страна не е толкова неочкавано предвид сравнително малката им дебелина. Но в същото време може и да означава, че ограниченията за охлаждането на Ryzen са повече свързани със скоростта на отвеждане на топлината от капачката, а не толкова с ефективността на разсейването й от радиатора. И в това има доста логика, предвид че двата CCX се разполагат на много малка площ и съответно генерират топлинен поток с висока плътност, макар че консумацията сама по себе си не е прекалено висока.

Като заговорихме за консумация, Aida 64 показва и стойността на консумацията на процесора според вътрешните му датчици и тъй като резултатите бяха според мен доста интересни реших да ги представя и тях. Както се вижда, консумацията на Ryzen изглежда доста зависима от температурата. Дори на стандартни честоти имаме разлика то над 6,5 Вт при по-високата температура (изненадващо това е при DeepCool Ice Edge Mini FS, тоест разликата в температурата е 18 градуса), която става почти 7 вата при овърклокнатият процесор (7 градуса разлика). Или грубо казано изглежда, че под 60 градуса градиентът е от порядъка на 0,2-0,25 Вт на градус, между 60 и 65 градуса е от порядъка от 0,5-0,6 Вт за градус а над 65 достига 0,9-1 Вт за градус. Тъй че ако охлаждате добре своя Ryzen, той ще харчи и по-малко.Всички страници от статията:

  1. Претендентите
  2. Тестова система
  3. Резултати
  4. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4
Етикети: , , ,Един коментар

  1. 1 Бай Миле // 13.04.2017 в 18:33

    R7 1700 без проблем, ако е средна бройка дори, не върховна ще стига 4GHz отраз на едно 1.4v и охладител с две кули без проблем ще го хлади, та няма да е проблем.
    Отделно някои хора мигрираме от AM3+ и съответно имам свирепо охлаждане в кутиятаи се съмнявам 4GHz да ми избягат. А и се очаква тоя тех. процес да го усъвършенстват поне леко идните месеци, та най вероятно 4GHz ще са възможни на всичките 8 ядрени без супер много ток.