Ryzen срещу охладителите, част I

Ryzen срещу охладителите, част I

В раздел: Ревюта, статии и ръководства, Статии от на 28.03.2017, 12,432 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4Заключение.

И така, ако ви трябва нещо да охлаждате новият си Ryzen процесор, докато дойде AM4 кита за доброто ви старо охлаждане, то може да минете и със стар 125-ватов боксов охладител или с евтино решение за 20-тина лв. Ако смятате да овърклоквате обаче е по-добре да заложите на хубав охладител от висок клас, по възможност с повече топлопроводи за по-ефективно отвеждане на топлината от кристала. В това отношение NH-U12S SE-AM4 е един много добър вариант, който при все компактните си размери предлага много добри охлаждащи възможности. В това отношение моделите от среден клас с цени 40-60 лв остават малко висящи в нищото. От една страна те наистина осигуряват приемливи охлаждащи възможности, но няма да ви позволят да изцедите максимума при овърклок. В същото време при стандартни настройки 1700Х консумира и се загрява колкото и ако работи на 3,7-3,8 ГХц при напрежение 1,2-1,25 В. Ако се съди по резултатите на двата по-слаби модела, то притежателите на Ryzen 7 1700, които не желаят да го овърклокват до абсолютният максимум, спокойно могат да карат и със стандартният му  охладител. Тъй че полза от моделите от среден клас има най-вече ако искате да вземете Ryzen 7 1700X/1800X и да го ползвате на стандартни честоти при добри температури. Ако искате да ги овърклоквате, спестените 60-80 лв от цената на висок клас въздушен охладител или среден клас водно охлаждане, изглеждат не особено значителни на фона на примерно 900/1100 лв цена на процесорите. В края на краищата ако искате максимален овърклок, Ryzen 7 1700 + Noctua NH-D15 SE-AM4 примерно ще ви излезе малко по-евтино от 1700X + охлаждане от среден клас, а най-вероятно ще се овърклокне по-добре.

И друго нещо което трябва да се отбележи е, че Ryzen е доста капризен за овърклок откъм температура. Покачването на няколко градуса може да се окаже, че превръща досега стабилният ви процесор в нестабилен, както и изглежда че процесорите имат доста твърд лимит относно температурата на капачката под товар, като прехвърлите 75 градуса (95 отчетени за моделите с 20 градуса офсет) има голям шанс процесорът ви да бъде автоматично спрян за да не прегрее. Конкретната стойност зависи от съответния процесор, но 75 градуса може да се каже, че е долната граница на сработване на защитата. Тъй че при овърклок се старайте да не прехвърляте границата от 70 (90 отчетени).Всички страници от статията:

  1. Претендентите
  2. Тестова система
  3. Резултати
  4. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4
Етикети: , , ,Един коментар

  1. 1 Бай Миле // 13.04.2017 в 18:33

    R7 1700 без проблем, ако е средна бройка дори, не върховна ще стига 4GHz отраз на едно 1.4v и охладител с две кули без проблем ще го хлади, та няма да е проблем.
    Отделно някои хора мигрираме от AM3+ и съответно имам свирепо охлаждане в кутиятаи се съмнявам 4GHz да ми избягат. А и се очаква тоя тех. процес да го усъвършенстват поне леко идните месеци, та най вероятно 4GHz ще са възможни на всичките 8 ядрени без супер много ток.