Sony и IBM съдадоха касета с магнитна лента за съхранение на данни с капацитет от 330 TB

Sony и IBM съдадоха касета с магнитна лента за съхранение на данни с капацитет от 330 TB

В раздел: Новини от на 3.08.2017, 3,994 показвания

Съхранение на данни върху магнитна лента? Няма грешка! Тази стара технология от зората на изчислителните машини се завръща.

През последните години, развитието на интернет, популяризирането на облачните услуги и използването на големи обеми данни спомогнаха за създаването на нови пазари, което доведе до повишено търсене на носители за съхранение на данни с големи капацитети. Освен това изключително важната роля на съхраняването на данни се потвърждава и по отношение на гарантирането на надеждното им възстановяване в информационните системи (като бази данни и сървъри), както и безопасното управление на информацията. На този фон магнитната лента показва голям потенциал като носител за съхранение, благодарение на някои нейни плюсове, включващи капацитета ѝ за съхранение на данни за дълги периоди от време, ниска консумация на енергия, ниска цена и възможност за пестене на място.
От Sony съобщиха, че съвместно с IBM Research-Цюрих са разработили магнитна лента за съхранение на данни с плътност на записа 201 GB / кв. инч. Това е с около 20 пъти по-голям капацитет за съхранение от конвенционалните магнитни ленти. Резултат от тази технология ще са касети с магнитна лента, с обем за съхранение от около 330TB. Досега най-голямата плътност на запис постигната от IBM, достигаше до 123 GB на кв.инч.

Ключът тук е, че Sony и IBM използват носител, който е с равномерен слой от нано магнитни частици, което позволява увеличаване на дължината на лентата. Обикновено, проблемът е в не равномерна кристална ориентация, несъответствия в размерите на зърната, дължащи се на замърсения газ с примеси, генериран от оборудването по време на образуване на магнитния слой. Новата технология, намалява нивото на примесите на газа и позволява получаване на наночастици със среден размер от 7 nm. Тази технолгия използва нови магнитни глави и специален лубрикант, който се нанася на повърхността на лентата за ниско триене и по-високи скоростти. От IBM казват, че такава технология използва процес, подобен на печатните интегрални схеми. Още повече, че посочената цифра от 330 TB обем на съхранение не е максималната граница на технологията.
Във видеоклипа по-долу, д-р Марк Ланц от IBM Research казва, че съхранението на лентата може да достигне още по-големи обеми в бъдеще. Последният път, когато IBM обяви, че е постигнал напредък в пространството за сухранение на магнитна лента, е през 2015 г. По това време капацитетът на касетата е бил 220 TB и 123 GB на кв.инч. Когато изследването започва през 2006 г. , плътността на запис е била малко по-малка от 6,67 GB на кв.инч, с общ капацитет на касетата от 8TB.


6 коментара

 1. 1 tanatana // 03.08.2017 в 13:31

  ами 7 нанометров процес, затова е такъв голям размерът

 2. 2 SEPULTURA // 03.08.2017 в 15:14

  Супер.Добре ,че не изхвърлих стария ролков магнетофон на баща ми! Знаех си ,че след 20-30г. пак ше е актуален :D

 3. 3 Гого // 06.08.2017 в 18:43

  Те тия IBM постоянно поставят някакви рекорди и създават прототипи. А кога тез неща ще излязат извън лабораторията?

 4. 4 K0MEPCA // 07.08.2017 в 15:27

  @Гого Че те отдавна си се използват. На теб не ти трябват и никога не биха ти потрябвали, но се използват масово за архивно съхранение на данни, които не се достъпват често. https://www.ibm.com/storage/tape

 5. 5 nv до Гого // 07.08.2017 в 18:17

  В научноизследователски институти и в някои правителствени агенции не можеш да видиш обикновени NAS решения но пък е пълно с подобни лентови тера/петабайтови архиви поддържани от IBM.
  Те са уникални с това, че имат почти неограничен живот (1000 години). Нямат постоянно въртящи се части както при HDD и не са ограничени с толкова малко цикли живот както при SSD. Но пък са твърде скъпи за масовия потребител.

 6. 6 Гого // 07.08.2017 в 21:13

  Гледал съм ги. Реалните модели в продажба стигат обем до около 10TB за цяла касета, към момента. Далеч, далече от рекордните резултати, с които гърмят по разни статии и реклами за компанията. Аз питам не въобще дали нещо предлагат, а къде, или по-скоро кога, ще са практическите приложение на цитираните от статията плътности на запис. Защото, ако ще след 20+ години, ами не ме интересува. Но така като гледам, май няма въобще да ги бъде.