Не винаги по-скъпо означава и по-добро при водните охладители за PC

Не винаги по-скъпо означава и по-добро при водните охладители за PC

В раздел: Блог от на 29.08.2017, 15,616 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3Поводът за този материал е конкретен – провокиран от тестова машина, която беше подобрен вариант на предлаган на родния пазар, асемблиран модел. Умишлено ще спестя информация на кой е, тъй като това не смятам, че е важно в случая.
В това PC е инвестирана добра сума пари – около 3000 лв. само за процесор, дънна платка, RAM памет и видеокарта. По същество хардуерът не е нещо особено – процесор Intel Core i7-7700K, дънна платка MSI Z270 Gaming M7, 32 GB DDR4 (G.Skill F4-3200C14Q-32GTZR), MSI GeForce 1070 -, но за нашата географска ширина е достатъчно висок клас и скъп. В тази цена не влизат дисковата подсистема, кутията, захранването и LED осветлението.
За охлаждането на процесора и графичната карта е използвано водно охлаждане, като е избран варианта да се сглоби от отделни компоненти и да не се използват AIO модели или готови комплекти.


Цялостното решение на системата.

Вижда се, че е заложено на решенията, които предлагат EKWB, за което не може да се отрече, че е един доста удачен, а и съвсем логичен избор, още повече продуктите на компанията са добре представени на нашия пазар. Избран е вариант с един кръг и два тройни радиатори (EK-CoolStream PE 360), комбиниран резервоар с помпа D5 (EK-XRES 140 Revo D5 PWM), CPU воден блок EK Supremacy EVO и VGA воден блок EK-FC1070 GTX. Общо взето цената на водното охлаждане заедно с фитингите и вентилаторите, възлиза на около 1150 лв., което е една доста сериозна цифра, от която би следвало да очакваме много. Но това какво очакваме и какво е в действителност, са две съвсем различни неща и конкретната система го доказва с пълна сила. И за да не съм голословен, на долното изображение може да видите температурите, които държи процесора, след малко повече от половин час Prime95:

 


Определено тези температури ще ни заблудят, че са постигнати с топ въздушно охлаждане.

Както се вижда, нещата не са никак „розови”, относно температурите на процесора, при положение, че той работи на своя „щатен” режим.
Все пак се изисква малко пояснение – всички настройки на системата са зададени по подразбиране. При този режим процесорът работи с turbo boost на всички ядра на 4.5GHz. Разбира се, това е стандартен режим „по подразбиране” за работа на 7700k, при болшинството модели Z270 дъна и ако искаме да работи на щатен режим, по спецификациите на Intel, трябва ръчно да се зададе в BIOS. Но това няма особено значение за ситуацията, която се наблюдава с тава мощно водно охлаждане, тъй като резултатите му са съизмерими с тези например на охладител като Noctua NH-D15, да не казвам, че с този кулър съм виждал по-добри резултати от тези. Изобщо не искам да коментирам нивото на шума, тъй като шестте вентилатора работят в режим „Normal”. При задаване на тих режим, температурно ситуацията изглежда, все едно сме с боксовия охладител или някакъв евтин афтърмаркет модел. Всъщност какво се случва с цялата тази система и къде е причината за тези лоши резултати?Всички страници от статията:

 1. Въведение
 2. Как не трябва да се прави
 3. Как не трябва да се прави-продължение


Страница от ревюто: 1 2 3
Етикети: ,6 коментара

 1. 1 vanko // 29.08.2017 в 21:12

  Гледам снимките преди да прочета всичко и си викам ама както ги е наблъскал тези радиатори във тази кутия няма да го бъде :Д понякога многото пари и добра визи не значи добра ефективност.

 2. 2 Григор Стоичков (GrigorBG) // 30.08.2017 в 12:52

  Кутията на in-Win е доста читава и с много добра изработка, но или за въздушно охлаждане или за друга комбинация водно охлаждане…
  Дори производителя не го е сметнал да има два тройни водни радиатора…

 3. 3 Slacker // 01.09.2017 в 19:23

  Въпросния процесор с тази дъвка под капачката, няма много полза от водно охлаждане (лично тествано) и разликата м/у водно и топ въздушно беше 3-4 градуса. Интересно какви са били температурите при видео картата.

 4. 4 macrobe // 02.09.2017 в 00:34

  Кутията не е виновна, “майсторът” е малоумен, ако направи вентилаторите на долния блок изкарващи резултатът няма да е толкова плачевен, но и изборът на части за водното не е съобразен с кутията. Налягането в тази кутия трябва да е отрицателно,върхът няма отвори, отстрани са малки и захранването блокира 1/3 от блока. Така остава топъл въздух в горната част на кутията и съответно за кръга на процесора. Според мен търсеният ефект е бил “да се изхарчат едни пари”

 5. 5 nv // 03.09.2017 в 11:03

  Поздравления за този материал.
  Подкрепям всяка подобна инициатива, която да показва глупостите и ценовите претенции на начинаещи самозванци и ентусиасти.

 6. 6 Цецко // 07.09.2017 в 17:53

  При липса на адекватен интейк, тая кутия е крайно безсмислена и неефективна какъвто и хардуер да сложиш в нея, по-топлоотделящ от G4560 + 1050Ti :D