Не винаги по-скъпо означава и по-добро при водните охладители за PC

Не винаги по-скъпо означава и по-добро при водните охладители за PC

В раздел: Блог от на 29.08.2017, 15,623 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3


Хората с малък опит, които съставляват голяма част от потенциалната клиентела за такъв тип машини, няма да могат да определят проблема, ако изобщо забележат, че има такъв. Проблемът обаче е свързан с избора на кутия – In Win 303.

 


Преди време ми попадна това шаси и доста обстойно го разглеждах и изучавах. Интересът ми бе продиктуван от това, защото ми направи силно впечатление, че подходът при конструирането на тази кутия е бил с една единствена цел – да има добра визия и да е на достъпна цена за модел със страничен панел от темперирано стъкло. Определено от In Win са изпълнили заданието, но за него са платили с изключително лоша вентилация. Това шаси е проблематично с  използването на толкова много водни радиатори. И за да не съм голословен, ето как изглежда вътрешното разпределение:


Лицевият и горният панел на кутията са монолитни и нямат предвидени никакви отвори за вентилация. Тоест, при тази кутия липсва стандартната вентилационна схема, характерна за болшинството ATX кутии. Влизащият свеж въздух в кутията е предвиден да бъде от пода на кутията. Лошото в случая е, че височината на краката на кутията са около 15-20 mm, което е крайно недостатъчно, за да се осигури необходимата дистанция от пода, за необходимият въздушен дебит. За изходящият въздушен поток е предвиден стандартният отвор за вентилатор над разширителните ATX слотове, както и перфорация на десния страничен панел в горната му част, която определено е недостатъчна.


Оплаквания от високи температури с тази кутия има доста по различните западни форуми и решаването на проблема няма как да стане лесно, без да се наложи сериозна модификация на кутията.

Именно този билд е показателен как може, заради неопитност, да се съсипят толкова много пари, защото само за около 200 лв. охлаждане (тоест поне 5 пъти по-малко от сегашното водно) и подходяща кутия, полученият резултат щеше да бъде значително по-добър. Абсурдно е система струваща около 6400 лв. (разбира се тук влиза и цената на LED подсветката, на която е обърнато особено внимание) да показва такива резултати. Та тя даже не е овърклокната. Всички знаем за случаи на криви капачки на процесори, хилави охладители или дефектни вентилатори, но този не е такъв. Този воден кръг, който е изграден има много голям капацитет, надхвърлящ многократно нуждите на конкретната система. Още не мога да разбера какви са били целите, защото и откъм естетика леко куца – за тези пари и при положение, че е готов продукт (предполага се, че няма да се ровичка по вътрешностите), бих искал да видя не обикновени силиконови маркучи, а PETG тръби, но това са дребни проблеми.

Съветът към по-неопитните потребители е, внимателно да проучват компонентите, с които ще си изграждат мечтаните PC системи. Също така, независимо, че един подобен билд на пръв поглед не изглежда толкова сложен, той изисква доста фундаментални познания по динамика на флуидите, както и аеродинамика. Ако не можете сами да конструирате такъв, по-добре изкопирайте някой, който работи добре. По западните форуми, както и в нашия, има доста информация, както и нагледни примери за изградени системи. Винаги можете да зададете въпросите си, както и да получите безплатна помощ за избора ви на компоненти и особеностите при сглобяването на цялата система. И запомнете, не всичко, което изглежда красиво е ефективно. Понякога се налага да се правят компромиси между визия и ефективност и вие трябва да знаете, кое е приоритетното за вас, за да направите правилният избор.Всички страници от статията:

 1. Въведение
 2. Как не трябва да се прави
 3. Как не трябва да се прави-продължение


Страница от ревюто: 1 2 3
Етикети: ,6 коментара

 1. 1 vanko // 29.08.2017 в 21:12

  Гледам снимките преди да прочета всичко и си викам ама както ги е наблъскал тези радиатори във тази кутия няма да го бъде :Д понякога многото пари и добра визи не значи добра ефективност.

 2. 2 Григор Стоичков (GrigorBG) // 30.08.2017 в 12:52

  Кутията на in-Win е доста читава и с много добра изработка, но или за въздушно охлаждане или за друга комбинация водно охлаждане…
  Дори производителя не го е сметнал да има два тройни водни радиатора…

 3. 3 Slacker // 01.09.2017 в 19:23

  Въпросния процесор с тази дъвка под капачката, няма много полза от водно охлаждане (лично тествано) и разликата м/у водно и топ въздушно беше 3-4 градуса. Интересно какви са били температурите при видео картата.

 4. 4 macrobe // 02.09.2017 в 00:34

  Кутията не е виновна, “майсторът” е малоумен, ако направи вентилаторите на долния блок изкарващи резултатът няма да е толкова плачевен, но и изборът на части за водното не е съобразен с кутията. Налягането в тази кутия трябва да е отрицателно,върхът няма отвори, отстрани са малки и захранването блокира 1/3 от блока. Така остава топъл въздух в горната част на кутията и съответно за кръга на процесора. Според мен търсеният ефект е бил “да се изхарчат едни пари”

 5. 5 nv // 03.09.2017 в 11:03

  Поздравления за този материал.
  Подкрепям всяка подобна инициатива, която да показва глупостите и ценовите претенции на начинаещи самозванци и ентусиасти.

 6. 6 Цецко // 07.09.2017 в 17:53

  При липса на адекватен интейк, тая кутия е крайно безсмислена и неефективна какъвто и хардуер да сложиш в нея, по-топлоотделящ от G4560 + 1050Ti :D