AMD ще платят $29,5 млн. компенсации на част от своите акционери заради Llano

В раздел: Новини от на 30.08.2017, 4,907 показвания

 

AMD се съгласиха да изплатят компенсация от $29,5 млн. на част от своите акционери, за да се прекрати съдебният спор с тях. Този спор започна, след като акционерите предявиха съдебен иск срещу производителят на чипове, заради огромните загуби, които претърпя компанията, поради внедряването за производство на чипа Llano. AMD заявиха пред окръжният съд в Оукланд, Калифорния, че са сключили извънсъдебна сделка с групата акционери, които обвиняват компанията в подвеждаща информация за стартирането на производството на APU чиповете Llano през 2011 г.

Споразумението, което е в резултат на тригодишни спорове между двете страни, все още не е одобрено от съда. Съдебният иск е подаден през 2014 г., от името на всеки, който е купил акции на AMD между 4 април 2011 г. и 18 октомври 2012 г. Ищците обвиняват AMD, че компанията е нарушила федералните закони за ценни книжа и е дала подвеждаща информация на инвеститорите за напредъка по внедряване на 32 nm чип Llano, който комбинира CPU и GPU на един кристал и трябваше да се конкурира с линията Sandy Bridge на Intel.

След многократни закъснения на чипа Llano, който беше предвиден да се появи на бял свят през 2009 г., най-накрая стана факт през 2011 г. В крайна сметка AMD инкасира загуби в рамките на $100 млн., заради непродадена продукция.

Това фиаско беше едно от няколкото, които в следващите години превърнаха финансовото състояние на AMD в сериозен проблем – който компанията вече започна да разрешава. Сега от AMD подготвят споразумение, за да се прекрати делото, преди да започне съдебен процес. Според предложената сделка, застрахователите на AMD ще финансират плащането от $29,5 млн. Така, че ако се одобри от съда сделката между спорещите страни, AMD излизат чисти от този спор и спокойно могат да продължат да отричат, че са направили нещо нередно.

Източник: The Register


Етикети: , , ,Коментари: