AMD сменя доставчиците си за Vega 20

В раздел: Новини от на 11.09.2017, 3,587 показвания

Доставките на графични процесори Vega на AMD са доста ограничени още от момента на пускането им в продажба. Това може да се дължи на редица причини, но две са основните, върху които се акцентира: повишено търсене от “миньорите” на криптовалути, както и проблеми с годните чипове при пакетирането на Vega 10  с HBM2  памет (за това се грижи партньорът им Advanced Semiconductor Engineering  – ASE). Освен всичко казано дотук, добивът на Vega 10 чипове е по-нисък, поради голямата площ на кристала (484 mm²), като по този начин вероятността от дефекти в него нараства спрямо такъв с по-малка площ. Всичко това редуцира количеството на пълнофункционални GPU чипове.

В исторически аспект, производственият партньор на AMD, GlobalFoundries, винаги е бил в центъра на проблемите им с добива на здрави чипове. Това, че GlobalFoundries вършат добра работа с процесорите Ryzen не е показателно, защото тези чипове имат много малка площ (192 mm²). Очевидно проблемите на GlobalFoundries се проявяват при производство на кристали с голяма площ и сложност, което за AMD има голямо значение, когато става въпрос за производство на GPU чипове.


Именно поради тези фактори, AMD се опитват да сменят производителите, отговорни за ниския добив на кристали и пакетирани чипове. GlobalFoundries остава като основен партньор на AMD за производство на кристали за чиповете Vega 10, (които се произвеждат по технология 14 nm FinFET ), като и на бъдещите чипове Vega 11. При пакетирането на чиповете с памет HBM2 , за Vega 11, AMD ще разчитат основно на компанията Siliconware Precision Industries (SPIL), които вече са поели поръчки за пакетиране на Vega 10. Vega 11 ще бъде олекотен вариант на Vega 10 и ще e прекият наследник на настоящите чипове Polaris. Независимо от слуховете, той също ще бъде с памет HBM2 .
За Vega 20 (наследникът на Vega 10) от AMD смятат да използват услугите на TSMC и тяхната технология  7 nm FinFET и пакетиране CoWoS (chip-on-wafer-on-substrate).

По материали на: Techpowerup и Digitimes


Етикети: , , , , , , , ,2 коментара

  1. 1 Nichi // 11.09.2017 в 12:37

    Е, интересна новина. АМД си пратнират с глофо и са на доста ниски цени там. Но явно за големите чипове са готови да минат на външен доставчик дори и за по-висока цена. Предполагам че, това е добре за АМД защото ще им позволи да покажат мускули срещу нвидиа.

  2. 2 ен // 12.09.2017 в 12:29

    ми какъв им е проблема да изкарат нещо като EPYC за видео карти с 4х200мм2 кристала един до друг, че даже и на сокет, за какво ни е отделна карта, някакви специализирани без излишните работи, които сега набъбват големината, щото ако бяха смалили FURYX на 14 нм щеше да бъде сега 300мм2 и на 7нм 150мм2, а те са наслагали кой знае какво вътре във VEGA че едвам отлепя 25% над FURYX което не обяснява нуждата от тези 500мм2 и вероятно 250мм2 на 7нм.

Коментари: