Хроничната нерентабилност на Tesla ще стане проблем за компанията

В раздел: Новини от на 29.09.2017, 4,398 показвания

 

През тази година компанията Tesla, успя да изпревари Ford по пазарна капитализация, но както отбелязва Bloomberg, позовавайки се на опитния инвеститор Джим Чанос (Jim Chanos), хроничната нерентабилност на “детето” на Илон Мъск (Elon Musk) в променена конкурентна среда, може да предизвика много сериозни проблеми на Tesla.
Чанос също казва, че преди три години се е смятало, че към настоящият момент Tesla вече ще е излязла на чисто, без загуби. Ако изобщо може да се говори за липса на загуби към настоящият момент, то това е на оперативно ниво. Подготовката за разширяване на производствените мощности, неизбежно изисква нови инвестиции, измествайки напред във времето, точката на рентабилност. Чанос казва, че не би се изненадал ако след три години стане ясно, че Tesla планира да излезе от това положение през 2025 г. Не отдава закупената компания за производство на соларни панели Solar City, носи на акционерите на Tesla загуби около $1 млрд. годишно. И ако за времето на пускане Model S на Tesla е бил усъвършенстван електромобил, обяснява инвеститорът, то Tesla 3 вече съществува в различна конкурентна среда.
Понастоящем да се противопоставят на Tesla са готови гигантите в автомобилната индустрия, които не само имат над 100 години опит в производството на транспортни средства, но и способността да ги произвеждат на печалба, даже и в не особено големи количества.
Всъщност малко от големите автомобилни производители са готови да произвеждат електромобили на загуба, а подобна трезвена преценка им дава финансова стабилност, която липсва при Tesla.
Както казва Чанос, компанията генерира дългове и търпи загуби и инвеститорите няма още дълго да вярват на обещанията на Мъск.

 


Етикети: , , , , ,9 коментара

 1. 1 INTERVAL78 // 29.09.2017 в 19:11

  Всички автомобили с ДВГ (Двигатели с вътрешно горене)да бъдат забранени със закон и претопени веднага.
  Петролните МАГНАТИ да ги удавят с това дето добиват или изгорят и унищожат Незабавно.Всички ПАРИ (хартиени)да ги съберат на купчина и запалят.
  Има и още но не ми се пише ха ха и половината човеци ще превъртят тотално.

 2. 2 westpz // 01.10.2017 в 03:53

  Но пък ако няма хора като Elon Musk, останалите са спрели. Реално погледнато може би Тесла никога няма да излезе на 0 :)

 3. 3 МоНаХа // 02.10.2017 в 08:36

  Целта на компанията никога не е била печалба и наистина не знам до кога Мъск ще си заблуждава акционерите, но дано е още дълго, че благодарение на него всички се озориха да спасяват автомобилостроенето от вредни емисии…

 4. 4 Мементо // 02.10.2017 в 10:48

  INTERVAL78

  То да не са само петролната мафия, и банкерската мафия е за трепане, и на уолстрийт са за трепане, повечето корпорации. Сякаш е честно чаршафите в арабските емирства да танцуват и да си бъркат по задниците по цял ден, понеже стояли на петрол, а са мръсни, гадни и мъзеливи, докато честния китаец се троши от работа и пак умира от глад. Но такъв е светът гаден и несправедлив, и аз искам да има тотални световни промени към по добро, ама най вероятно никога няма да се случат. Ето сега Европа прилича на бунище след нашествието на черната сган и измет, ама никой не си мърда пръста да ги изгони с военна сила.

 5. 5 Roobar // 02.10.2017 в 21:24

  Към автора на новината: тази “новина” какво общо има с хардуерен форум? И какво целите, като поствате някакъв превод на хипотетичен анализ? Ако ще поствате новини на тема Илон Мъск, защото е актуален, то поне да са на далеч по-интересни и значими новни. Такива не липсват. А тази би заинтересувала евентуално само някой от инвестор.бг например…

 6. 6 Denislav Slavchev // 03.10.2017 в 08:16

  @Roobar
  Питаш какво общо има? Ами за добро или лошо Tesla се дъвче постоянно в IT медиите. Така, че не виждам и една основателна причина да ги подминаваме и ние. Второ (по отношение на това, че сме хардуерен сайт), това не означава писане само и единствено за хардуерна карантия (процесори дънни платки, видеокарти, памети и охлаждания….,то май друго не остана) – всъщност аудиторията към тази тематика, постоянно се свива с всяка година и то е нормално, защото мобилните устройства превземат пазара и настолното PC е изтикано в ъгъла и се използва за стого специфична дейност, като гейминг или за работа. Както виждаш, повечето големи сайтове пишат за телефони, умни хладилници и всякакви други производни, да не споменавам и софтуер. Затова ние не можем да си зарием главите като щрауси и да се правим, че нищо не се случва около нас.
  Иначе на HWBG сайта може да прочетеш и автомобилни ревюта, така че не разбирам недоумението ти.

 7. 7 mel // 03.10.2017 в 17:39

  Не видях много да се споменава за инвестициите, заради които Тесла е на загуба. Вече построиха Мега завода и почват голямото производство с по-ниска себестойност или с други думи по-голяма печалба. Тесла купи и Солар Пауър и то за доста кинти и това формира част от загубите, но те не носят годишна загуба на акционерите, а еднократна загуба и реално това са си инвестиции, а фотоволтаичните керемиди също вече натрупаха опашки от чакащи. Тесла не прави само електрокари, а и сложен софтуер и хардуер за автономно управление, което повлече крак и при другите авто производители.
  А и Мъск изглежда има друга цел – да промени света. Тесла захрани остров ссъс соларни панели и батерии, които могат да захранват острова в продължение на 3 дни без слънце, докато за пълния заряд са нужни 7 часа.
  Много от дребните инвеститори вземат акции на Тесла за подкрепа, а не за печалба.
  Има ли на света компания с пазарна капитализация от един трилион долара? Не, но най вероятно е Тесла да стане такава в следващите години. Все пак за първото тримесечие удвоиха приходите

 8. 8 Denislav Slavchev // 04.10.2017 в 15:09

  Никой не дава пари за “хубавите очи” на някои, или просто ей така за подкрепа. Още повече пък американски инвеститор. Иначе ето ти продължение – http://fortune.com/2017/10/02/tesla-model-3-production/ Проблемът е, че в началото ще има кой да повярва на обещанията ти, ако успееш да го убедиш, но после ще иска резултати. Ако обаче са такива, в един момент няма да можеш никой да убеждаваш.

 9. 9 Nichi // 05.10.2017 в 15:17

  Имаше една статия защо големите компании като гоогле, май амазон и разни други не работят на печалба.
  Отговорът беше за да стоят постоянно на върха и да поддържат стойността на акциите си. Така техните акции се купуват като инвестиция която, няма да се обезцени а не защото носят приход.
  Ето това също е интересен поглед върху нещата.

Коментари: