AMD NAVI стартира през август 2018 г.

В раздел: Новини от на 11.10.2017, 4,408 показвания

AMD твърди, че ще ускори старта на първата си GPU архитектура, използваща 7 nm технологичен процес и носеща кодовото наименование “Navi”.  Това означава, че AMD NAVI ще дойде по-скоро, отколкото го очакваме. Но това пък води до логичният въпрос, кога ще се появи обновената версия на Vega?

 

 

Графичните карти, базирани на първото поколение AMD NAVI, могат да се появят още през третото тримесечие на 2018 г. (между юли и септември). От компанията казват, че ще имат пълна готовност за стартиране на NAVI още през юли и август, като на SIGGRAPH 2018 ще бъде представена нейната професионална версия. Отворен обаче остава въпроса какво ще се случи с новата ревизия (14nm+) на Vega и кога да се очаква във времето? Тя трябва да даде адекватен отговор на десетата серия на графичните карти на NV. В края на месеца ще се появи Geforce GTX 1070 Ti, която трябва да неутрализира AMD Vega 56 и да донесе добра печалба на NV покрай празниците. Съвсем логично е AMD да изтеглят старта на обновената версия на Vega, за да могат да останат в играта до излизането на Navi.
За NAVI не се знае почти нищо, освен че ще се произвежда по 7 nm технологичен процес, ще бъде с по-високо iPC и ще има пакет от технологии за виртуализация на паметта и GPU. Всичко останало са само догадки. Това, което можем да предположим е, че за да се противопоставят успешно на NVIDIA, от AMD е възможно да приложат хибриден модулен дизайн на своите NAVI GPU ядра, по подобие на процесорите Threadripper. Това се оказа доста печеливш подход, тъй като излиза значително по-евтино да се произвеждат множество малки и не особено сложни кристали, отколкото голям и комплексен.

 

 

Самата NVIDIA също планира да премине към модулен GPU дизайн за бъдещите си GeForce карти, така че този подход при AMD с NAVI, няма да е изненада.

Източник: TweakTown


Етикети: , , , , ,10 коментара

 1. 1 Гого // 11.10.2017 в 11:25

  Дълга дълга статия, от чийто превод не става ясно само едно, че през 2018г. ще е само хартиеният анонс на NAVY архитектурата, а не и мас продукцията на чиповете, още по-малко пък на крайният продукт – видеокартите с тези чипове и предлагането им на пазара, които ще са поне година след представянето на архитектурата.

 2. 2 Wow // 11.10.2017 в 14:17

  Дано този модулен дизайн им донесе повече позитиви, както се случи с Threadripper.

 3. 3 Гого // 12.10.2017 в 12:27

  Дано, но дори с този дизайн няма как толкова рано да стартират производството, камо ли предлагането на краен продукт. Другата година, 7nm едва едва за пръв път стартира, ако всичко се движи по план през юни месец, въобще някакво RISK производство. Иначе казано, производство в количества и типове чипове, които са на около година време пред такива, които ще бъдат по размер приближаващи се дори до този на отделен NAVY модул.
  ““We believe we will be the first one to use EUV in volume production.” according to an executive. Risk production will start by June 2018. With this, the company hopes to beat Samsung. The Korean tech giant promises EUV for fabrication by 2019.”
  Освен това не виждам infinity fabrik(поне първата й геренация) като магистрала с достатъчно пропускателна способност за графични карти от висок клас. За централни процесори е достатъчна, но графичните карти са чипове които са от порядък и повече дори по-производителни от централните процесори и скоростта с която е нужно да се пренася информация между модулите на NAVY, би трябвало да е съответна на тази разлика.

 4. 4 Non-k // 12.10.2017 в 14:51

  Добре е да стане без употребата на CrossFire, иначе ще се държи идентично копие на целият FramBuffer във всеки един Stack към всеки модул и разхищение на HBM2 чипове в 4-кратен размер, дори и да успеят да го обединят като непрекъснато адресно пространство, ще има повишени Latency между отделните кристали, което ще доведе до още по-малка ефективност и ще се конкурира с 2 пъти по-малък чип на Nvidia, в момента вадят 484мм2 на 314мм2 при Nvidia осакатен на 3/4 активирани ядра, да не говорим като лепнат 16GBps памет, спрямо сегашните 10 какво ще стане, а на 7нм ще го смалят на 4х242мм2 на 7нм срещу 500 на Nvidia което може да си остане на 16нм. По-добре да направят монолитно ядро със страни 2:1 че даже и 3:1 заобиколен с 3+3+1+1 стека HBM2, а не квадратно така че се получава по-малко отпадък от Waffer-а, заключват дефектните процесори и готово. Абсолютна свинщина е това което правят, и всичко това да си играеш игри с набутани казино елементи чрез които да ти се падат всички оръжия и дрехи и безумно отваряне на сандъци каквито са всичките напоследък,..

 5. 5 Denislav Slavchev // 12.10.2017 в 15:02

  Те ако не стартират Navi през втората половина на 2018 (както е стандартно планирано), са пълен аут и направо могат да хлопват кепенците на графичното си поделение.

 6. 6 Гого // 12.10.2017 в 16:16

  То само желание за старт не стига…Но пък откъде такива изводи, от типа на “ако някои не стартират нещо еди кога си, трябвало да хлопват кепенците”? В това няма нищо вярно. Ти…ако утре не можеш да го…ще приключиш ли с тоя свят, незабавно?

 7. 7 Fan // 12.10.2017 в 19:34

  Denislav, дано с парите от процесорите да подпомогнат графичният отдел.

 8. 8 Сашо // 13.10.2017 в 11:17

  Относно скоростта между ядрата – според мен идеята е да има малко комуникация между ядрата, а да се ползва локална памет. Както NUMA при CPU. Това ще е доста по-лесно осъществимо при GPU, понеже там едни и същи операции се извършват паралелно върху голямо количество данни. Следователно при повечето задачи няма да има смисъл ядрата да си говорят много-много. Просто всяко си смята там и си пише и чете от локалната памет.

  При CPU между другото също проблемът е достъпът от едно ядро до не-локална памет. Което вкарва голямо изчакване. Пропускателната способност по-рядко е проблем, отколкото забавянето при достъп.

  Прав си, че в общия случай GPU ще има по-големи изисквания към пропускателната способност, но в общия случай GPU по-лесно би се ограничило до локална за ядрото памет.

 9. 9 Гого // 14.10.2017 в 07:56

  Сашо, това е коренна промяна в архитектурно отношение(при GPU-тата, а комуникация между ядрата няма как да бъде съществено намалена. Ако схемата в статията е вярна, по-скоро ще слагат не по една, а по няколко магистрали между всяко ядро, всъщност според мен това е дори усложняване, което може да създаде проблеми в синхронизацията на отделните елементи, които се пресмятат в локалните ядра. Все пак става въпрос за графични изчисления, не за разнообразието от такива, присъщи за работата на централният процесор, където многозадачността и многото нишки са предимство и са нужни при работата с повече от едно приложение едновременно. Та се чудя, дали не би било по-евтино и ефективно просто да продължат да правят едно голямо GPU, вместо всички нужни врътки, за да се осъществи в реалността архитектурата от схемата.

 10. 10 Сашо // 17.10.2017 в 16:57

  При GPU по начало изчисленията винаги са били еднообразни върху голям обем данни.

  При CPU има повече свобода в това, което може да се прави и съответно оптимизирането на NUMA архитектура е по-трудно без помощтта на програмиста.

  В крайна сметка единствено реалния продукт ще покаже, как са нещата. Вярвам обаче, че са тествали, какво е нужно. В комбинация с по-малката свобода на програмиста, какво да се прави с данните и къде да се позиционират, мисля че архитектурата ще работи добре.

Коментари: