AMD Ryzen Mobile processor with Radeon Vega graphics

AMD Ryzen Mobile processor with Radeon Vega graphics

В раздел: Ревюта, статии и ръководства, Статии от на 6.11.2017, 10,361 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3През последните 7 месеца АМД успя да предизвика сериозно разбъркване на десктоп празара, след като успешно представи моделите Ryzen 7/5/3 за масовата си платформа AM4, както и се завърна на пазара HEDT с моделите Threadripper. И въпреки че успя да спечели сериозно внимание от страна напотребителите, до момента в гамата Ryzen има два огромни пропуска – липсват модели с интегрирана графика и съответно каквито и да е мобилни представители. А това за съжаление са два огромни пазара, които трябва да бъдат адресирани. И ето че през миналата седмица от компанията анонсираха първите модели от мобилната си фамилия, базирани на чипа, познат до скоро с кодовото име Raven Ridge.

Ryzen Mobile Processors with Radeon Vega Graphics

Под това абсурдно дълго наименование се крият представителите на (очевидно) съчетаването на процесорни ядра с архитектурата Zen и графична част базирана на актуалната архитектура Vega. По-конкретно Raven Ridge разполага с един CCX (Core complex) от 4 Zen ядра  с общ L3 кеш с обем 4 МБ и графичен блок с 11 Vega NCU (704 ALU, 44 текстуриращи блока и най-вероятно 16 ROP) с прилежащата им дисплейна инфраструктура. Връзката между двата основни блока се осъществява с добре познатата ви Infinity Fabric комутационна среда, като тя свърза още и контролера на паметта, PCI Express контролера и SOC блока (2 SATA, 4 USB).

Zen ядрата поддържат SMT, която им позволява да изпълняват до 8 инструкционни потока, като L2 кеш паметта е запазена с обем 512 КБ. От AMD не споменават за някакви допълнителни усъвършенстания в ядрото, от гледна точна на чистата производителност, но обръщат особено внимание на специалните оптимизации в две от ключовите технологии свързани с динамичното повишаване на честотата, а именно:

  • Precision Boost вече е във своята 2-ра версия, като от AMD са премахнали наличните досега дискретни междинни нива (all-cores boost, 2-cores boost и т.н) като технологията използва нов алгоритъм, който настройва динамично честотите според товара на процесора. Това позволява плавно снижаване с познатата 25 МХц стъпка, като по-този начин е възможно процесорът да работи на по-високи честоти спрямо all-cores boost стойността при реални многонишкови товари. Управлението се извърша според натоварването, температурата и силата на тока през процесора.

  • Mobile XFR се комбинира много добре с предходната технология, като благодарение на температурната зависимост позволява при еднонишкови режими процесорът да повиши значително честотата си при наличие на топлинен потенциал. Според компанията използването на добър охладител в ноутбука би могло да позволи до 23% подобрение в еднонишковата производителност.

На свой ред интегрирането на графика от поколението Vega може да изглежда странно за някои предвид, че настолните модели си „извоюваха“ името на горещи и лакоми решения. Това обаче се дължи на факта, че настолните чипове работят далеч отвъд оптималните си зони с този технологичният процес. Заедно с това новите NCU блокове разполагат с най-високото ниво на поддръжка на DX12, както и със сериозни технологии за оптимизиране на използването на пропускателната способност. Комбинирано с отличният DDR4 контролер на Ryzen и използването на Infinity Fabric, графичният контролер би трябвало да демонстрира едно наистина революционно ниво на производителност. Естествено поддържат се технолгии като HDR и FreeSync2, като втората би могла освен да подобри усещането за игра, да позволи и допълнително енергоспестяване на ноутбука, като намалява честотата на опресняване на дисплея, когато не е нужно да се поддържа максималното ниво.

Всичко това е добре, но за да може чипът да използва максимално ефективно термичният пакет, то той трябва да разполага с добър механизъм за преразпределяне на консумацията между двата основни блока на чипа. За целта от AMD използват двустепенен регулатор на напрежението, като подаваното от регулаторната схема на дънната платка напрежение допълнително се обрабова от разположен на чипа цифров Low-Dropout регулатор. Това позволява в рамките на чипа да се използват множество региони с различни напрежения, без да има нужди от отделни захранващи линии на дънната платка, както в по-старите процесори. По този начин всяко от ядра, графичния блок и останалите основни блокове може да работи при различно напрежение, като според АМД това позволява да се постигне до 36% намаляване в изискванията към максималния ток. В същото време това дава възможност на чипа да разполага с по-голям ток за максималните бууст нива (когато натоварването е основно в един елемент на чипа), съответно давайки по-висока пикова производителност.Всички страници от статията:

 1. Ryzen Mobile Processors with Radeon Vega Graphics
 2. Заявки за производителността
 3. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3
Етикети: , , ,15 коментара

 1. 1 Гого // 06.11.2017 в 12:32

  “Dual channel DDR4-2400…” дотук добре, обаче после идва “Up to 8GB” Което не е на добре. Все пак сме края на 2017 година. При наличието на два слота за памет(при повечето модели от малкото представени към момента) и налични модули по 16GB на пазара от около 2(две) години. Някак си нещата не мога да ги навържа?! Не се споменава колко оперативна памет се заделя за вграденото видео и колко респективно остава за операционната система и за потребителските програми, в това число и ПЦ игрите, за които се надува свирката, че е най-силната част на Райзен мобилни. :(

 2. 2 Росен // 06.11.2017 в 16:04

  Това се отнася за ултра тънки и енергоефективни. Защо ти е в тях повече РАМ?

 3. 3 ламята Спаска // 06.11.2017 в 18:41

  Нещо ново!
  “New Intel Core Processor Combines High-Performance CPU with Custom Discrete Graphics from AMD to Enable Sleeker, Thinner Devices…”
  Официална информация от newsroom.intel

 4. 4 mel // 07.11.2017 в 00:35

  Това са Лаптопи от среден клас с цена 1000-1500 лева. Ако стъпят здраво на този пазар от мобилните, скъпите с повече памет и дискретно видео ще са им по-малкия и лесно решим проблем, като при тях ще може и да се играе с комбинирано видео.

 5. 5 Гого // 07.11.2017 в 14:05

  @Росен Защото, ако нещо нарочно не е отрязано(а вероятно е точно така) по принцип контролера на Райзен си поддържа значително повече памет. А по този начин АМД, или производителите на лаптопи(който от тях е сложил лимита) ме ограничават от правото ми на избор, ако пожелая да си ъпгрейдвам лаптопа с повече от 8GB. Процесорът е повече от достатъчно производителен, че да вървят на него и софтуери, за които количеството оперативна памет е важен фактор и колкото повече – толкова по-добре. АМД (или производителите на лаптопи с Райзен мобилен) ми казват директно в очите: ” – Като искаш лек лаптоп с повече от 8GB оперативна памет, отиди на съседният щанд и си закупи машина с Интел платформа”. Не става въпрос за цената, или за реалността на нуждата. Може да съм АМД фен и да съм чакал година, или повече да си взема лаптоп с мобилен Райзен, обаче да се нуждая, или просто да си искам(неоправдано, но все пак мое желание) да има повече от 8GB оперативна памет, дали със значение, или без значение, дали някога ще използувам обем повече от 8GB. Е, ами просто изборът ми е убит в зародиш и ще се наложи да си заровя фенството надълбоко. Не виждам да искам нещо, което би било физически проблем за осъществяване, повечето модели лаптопи с мобилен Райзен, са реализирани с два слота за оперативна памет и не вярвам да има физически или електрически проблем, да се поставят(естествено с съответното доплащане от моя страна) един или два модула по 8GB, един или два модула по 16GB, ако не беше нарочният лимит. Нито ще заемат повече място, нищо ще повишат потреблението на електричество, освен(може би, а може би не) с 1-2 мижави вата, които на фона на потреблението на цялата останала машинария, може да скъсят активният период на работа на лаптопа с…няколко минути.

 6. 6 Сашо // 07.11.2017 в 15:50

  Съгласен съм с Гого. 4ГБ е малко отдавна. 8GB за мен е долния лимит за използваемост. При положение, че видео картите сами по себе си имат повече вече и телефони излизат с толкова, е смешно лаптоп да се ограничава до 8.

  Да, разглезен съм, но искам компютъра ми да работи бързичко и да не ми скъсява живота на SSD-то заради swap.

 7. 7 Димитър Чизмаров (DeepBlue) // 07.11.2017 в 18:16

  Струва ми се че се вкарвате в излишни филми. Причината най-вероятно е във форм фактора, т.е. единият “слот” е просто 4 гб запоени на дъното и само единият е достъпен за потребителя. Т.Е. само първите 8 ГБ се достъпват двуканално, но никой не ти пречи да сменш стика 4гб с 8 или 16 гб и да имаш съответно 12 или 20 гб памет. Ако не те заболи сърцето при сегашните цени де. Само че остатъкът ще се достъпва едноканално. Ако мислите и че при Интелите няма да е така, смятам че се залъгвате. Далеч по важно е че все пак е предвидена зона на двуканален достъп, тъй като това е много важно за вграденото видео.

 8. 8 Гого // 07.11.2017 в 19:39

  Няма такива филми, като пише up to 8GB, това си значи точно че това е максималният обем оперативна памет, която ще се разпознава и с която ще работи мобилният Райзен. Никъде не пише, че(примерно) това е максималният обем с гарантиран двуканален достъп и че може да се постави по-голям обем, който ще се разпознава коректно и ще работи макар и в режим на едноканален достъп. След като са декларирани два налични слота за оперативна памет, при съответните модели лаптопи, това означава два слота с инсталирана(поставени в тях модули памет)На запоената памет слот не е нужен, само контактни изводи на дънната платка. По въпроса за това, че вграденото видео работи толкова по-добре колкото по-бързо комуникира с оперативната памет две мнения няма и все пак има модели лаптопи с мобилен Райзен, само с един слот и поддържащи само едноканален достъп. По дяволите, Интел дори при последното си поколение (Gemini Lake) от Атом-ната генерация(които са безподобно евтини и още по-икономични като консумация на електричество, системи на чип, дори в сравнения с мобилният Райзен и се ползуват за ултралеки и ултраевтини машини, с цена наполовина и дори по-малко от половината от посочената сума от ~$700 за лаптопите с мобилен Райзен, вече ще поддържат(предвидени са за Q4/2017г.) 16GB оперативна памет…А ако трябва да спомена и интелският процесор от графиките, в които самите АМД дават като сравнение за производителността на мобилният Райзен, а именно Core i7-8550U:
  “Memory Specifications…Max Memory Size (dependent on memory type) 32 GB” Това от сайта на Интел. Вярно, по-малко е от обема поддържан от мобилните модели с по-висок топлинен индекс, които се използуват в по-високопроизводителните, в това число и в геймърските лаптопи, но нали сравняваме процесори предназначени за определен клас лаптопи…Някой ще посочи цената на съответният процесор на Интел, ами в неговото семейство(Low/Medium power лимитирани)има и два модела i5, които също са четириядрени с 8 нишки и са с над $110 по-евтини от i7-8550U, но също като него поддържат цитираният обем памет.

 9. 9 Hypatia of Alexandria // 08.11.2017 в 11:36

  За 1999 път повтатям за форумните академици, чe AMD е субсидирано,дъщерно, офшорно финансирано от Intel дружeство!!!

 10. 10 merlinofchaos // 14.11.2017 в 10:57

  Според мен се впрягате излишно тези 8GB ги има само в трудно четимите скринове на концептуалните бъдещи модели с AMD Ryzen (защото май още няма нищо официално анонсирано)… Никъде в статията не е споменато подобно ограничение. А въпросните скринове нищо чудно да нямат нищо общо с реалността и производителите.

 11. 11 Димитър Чизмаров (DeepBlue) // 14.11.2017 в 13:15

  @Гого – преди да пишеш тия тиради и драми, просто а беше проверил какво пише на сайта на HP(http://store.hp.com/us/en/pdp/hp-envy-x360-convertible-laptop-15t-1za23av-1). Ето го черно на бяло:

  Memory
  4 GB DDR4-2400 SDRAM (1 x 4 GB) + Onboard 4 GB Memory
  8 GB DDR4-2400 SDRAM (1 x 8 GB) + Onboard 4 GB Memory

 12. 12 Seeker003 // 15.11.2017 в 19:36

  http://store.hp.com/us/en/pdp/hp-envy-x360-convertible-laptop-15z-touch-1za07av-1

  Това е ENVY x360 със Ryzen:
  12 GB DDR4-2400 SDRAM (1 x 4 GB, 1 x 8 GB)
  16 GB DDR4-2400 SDRAM (2 x 8 GB)

 13. 13 merlinofchaos // 16.11.2017 в 11:09

  Нещо не мога да схвана защо коментарите ми стоят със статус “Your comment is awaiting moderation”. Не само тук, а и в доста други теми. Нито съм обидил някой нито пиша на латиница

 14. 14 Тодор Богданов (mollov) // 17.11.2017 в 13:57

  Всички коментари под новини/статии/ревюта на сайта подлежат на модерация, преди да бъдат публикувани или отхвърлени.

  За това можеш да “благодариш” на няколко посетителя, които преди месеци превръщаха коментарите под (почти) всеки един материал в “пумийна яма”.

 15. 15 Гого // 20.11.2017 в 11:27

  Мислех отново да се разпростра на широко по въпроса, но ми писна да се занимавам, пък и за мен практически няма значение. Но все пак да попитам това, което си ме гложди. Що премахнахте слайдовете с описания на лаптопи с мобилен Райзен :D Чисто предположение, на някой се е наложило, след известно възроптаване от зорки коментатори, което явно не е било само в коментарите на този форум и не само от мен, а някъде по малко по-белият свят, да премахне някои изкуствено наложени лимити и да се опита да затрие информацията, която потвърждава, че такива е имало.