Раджа Кодури преминава в лагера на Intel

В раздел: Новини от на 9.11.2017, 3,947 показвания

 

Историята с оставката на вицепрезидента на AMD и главен архитект на графичното им поколение Раджа Кодури търпи развитие. В понеделник Intel официално обявиха, че са сключили договор с AMD, които трябва да им осигурят отделен графичен процесор, който да бъде интегриран в бъдещите Intel SoC решения. Във вторник AMD обяви, че техният вицепрезидент и главен архитект на RTG напуска компанията. Сега сагата продължава, защото Intel обявиха, че са наели Раджа Кодури, за техен собствен главен архитект на GPU поделението им и старши вицепрезидент на компанията. Задачата на Кодури няма да е никак лека, защото Intel искат да разработват свои дискретни графични процесори от висок клас.
Стартирайки от върха и следвайки вчерашната официална оставка от AMD, Раджа Кодури скача в кораба на Intel, където ще работи като старши вицепрезидент на компанията, ръководейки новата група Core and Visual Computing. Като главен архитект и генерален мениджър на Intel, Раджа Кодури трябва да даде нов тласък за разширяване на бизнеса на компанията, особено когато Intel има планове отново да влезе в пространството на дискретната графика.
Единственото, което може да засенчи тази новина, че Раджа Кодури се присъединява към Intel, е това, което ще прави за тях. Intel също така разкриха, че въвеждат нова стратегия за GPU отгоре – надолу. Най-отдолу компанията иска да разшири своя съществуващ iGPU пазар с нови класове крайни устройства.
Най-вълнуващата част от новината, касаеща PC ентусиастите и индустрията е, че Intel отново се връща към разработката на дискретни графични процесори. Компанията е правила два опита в миналото с i740 в края на 90-те години и проекта Larrabee, който беше свален преди няколко години. Независимо, че тези опити не можаха да оправдаят очакванията на Intel, те не са преставали да развиват GPU архитектурата и GPU подобните устройства.
Независимо, че компанията има GPU решения, то те са насочени към определени пазари и реално нямат никакво решение отвъд съществуващите iGPU решения от GT4 клас. Това означава, че те нямат достъп до средния или по-високия iGPU пазар. С наемането на Раджа Кодури, Intel поема нова посока, която ще се бори за разширяване на графичните и решение, като осигури напълно завършени дискретни графични процесори за това, което компанията определя като “широка гама от компютърни сегменти”.
Четейки между редовете става ясно, че Intel ще се занимава и с изчислителните и графичните под пазари на графичните процесори. Първият е област, в която Intel се бори с NVIDIA от няколко години с по-малък успех, отколкото биха искали да видят, вторият под пазар обаче ще бъде нова територия за тях. Има много въпроси около новата графична стратегия на Intel, но с времето ще получим отговор и на тях. В крайна сметка това е само първата стъпка за Intel и Раджа Кодури. С наемането на опитен професионалист като Koduri и обявяването, че ще атакуват дискретния графичен пазар от най-висок клас, Intel много ясно декларират намеренията си да станат основен играч в GPU пространството. Като вземем предвид позицията на Intel като пазарен лидер, това е напълно логичен ход, но предвид липсата на скорошен дискретен GPU процесор, това е доста амбициозен ход.

 

По материал на Anandech


Етикети: , , , , ,6 коментара

 1. 1 SEPULTURA // 09.11.2017 в 13:59

  Още един играч на пазара с GPU-тата,ще е от полза за крайния потребител.Ако интел почнат да произвеждат равностойни или по-добри GPU от nVidia, на AMD ще им стане трудно оцеляванвто на пазара с тези скъпи и нерентабилни GPU-та дето са напускали.

 2. 2 Сашо // 09.11.2017 в 14:17

  Уау. Наистина интересно, но и много логично. Предимството на процесора става все по- малко значимо. Съвременните суперкомпютри и все повече професионални приложения се базират на графични ускорители и интел засега няма какво да предложат там. А им адоста пари в този пазар. В процесорния пазар е все по- трудно да са винаги на върха и да държат достатъчно висока цена. Особено с навлизащите вече сървърни ARM процесори.

  От една страна хода на Интел и Кодури са добри за АМД, всеки от които вероятно са знаели, какво се случва отдавна. В краткосрочен план АМД ще получат съществен пазарен дял – съответно печалби. За интел едва ли има по-добър вариант да успеят да развият нещо. За потребителите е добре да има и 3-ти играч в GPU.

  Интересно е също и как Интел крадат ноу хау – не че не са го правили, но сега е очевидно. И това е добре за потребителите – поне 2-3 фирми да има на върха, за да има конкуренция.

  Всъщност аз не бих го нарекъл крадене. По- скоро взаимстване. На това се дължи прогреса, не всеки да измисля колелото наново. Ако не е директно прекопиране, значи всичко си е в благоприятния ред на нещата.

 3. 3 Сашо // 09.11.2017 в 14:33

  Попаднах на интересна статия от 2013 [1]. Ako четете това, благодаря на админите за позволението на линка.

  Идеята е била около 2016 АМД да са на върха при CPU и GPU. Мисля, че са успели. Завършил си е човекът проекта. Решил е да се поразнообрази с ново проектче. Осигурил е на стария си работодател добра сделка. За всеки е добре.

  Като се позабавлява може пак да дойде на АМД или другаде да иде. Така ми изглежда положението.

  [1] https://www.anandtech.com/show/6907/the-king-is-back-raja-koduri-leaves-apple-returns-to-amd

 4. 4 Марто // 09.11.2017 в 17:10

  Тоя трансфер минава и трансфера на Неймар от Барса в ПСЖ – пълен шок!
  Не знам кой ще спечели и кой ще загуби от тая ситуация, но имам сериозно предчувствие, че крайният губещ ще сме ние, потребителите. Като се има в предвид АМД графиката в Интел процесорите и преминаването на Кодури от АМД в Интел, НЯМА КАК АМД и Интел да не са били в постоянна връзка от известно време насам. Не вярвам и Нвидиа да са пропуснали тая подробност.
  Дали пък конспирациите на някои хора тук, в коментарите, няма да се окажат истина и да излезе, че и 3те компании работят заедно за създаването на някаква привидна конкуренция, която да им позволява да надуват изкуствено цените и да ни бозаят, а те после да си делят пая както си преценят. В политиката тая тактика работи доста добре, не виждам защо няма да работи и тук.

 5. 5 INTERVAL78 // 14.11.2017 в 15:20

  до Марто То в днешно време бозаенето е основното масово явление в консуматорското ни общество.

 6. 6 SEPULTURA // 29.11.2017 в 12:47

  Колегата над мен, ти ако обръщаш внимание на неграмотни хора дето си говорят, че и мухи лапат проблема е твой. Хора като септула, марто и други са се доказали с времето, че си нямат хал хабер от части, чак се чудя как са успяли да стигнат и до този сайт.

Коментари: