NVIDIA регистрира най-голямо увеличение на пазарния дял на GPU през третото тримесечие на 2017 г.

В раздел: Новини от на 21.11.2017, 3,976 показвания

Последните резултати за количеството доставки на графични процесори през третото тримесечие на 2017 г., бяха обявени от Jon Peddie Research. Те показват, че NVIDIA е увеличила дела си на пазара на графични процесор с много голям марж в сравнение с AMD. Доставките на AMD са нараснали с 8%, на Intel с 5%, а на NVIDIA са се увеличили с цели 30%.


Според доклада общите доставки на графични процесори са нараснали с 9,3% в сравнение с предходния период. При разглеждането на графиките с годишните тенденции за броя продажби на GPU за настолните компютри, се вижда, че те са се увеличили с 2%, докато за преносимите компютри намаляват с 6%. Причината за това увеличение при настолните PC системи се дължи основно на увеличеното търсене на графични карти за гейминг и за добиване на криптовалути. Това е довело до увеличаване обема на доставките от страна на NVIDIA и AMD, повече от обикновеното.


Преглеждайки по-подробно анализа за тримесечието се вижда откъде идва основният прираст при доставките. NVIDIA са водещи с увеличение от 29.5% — 34.7% на настолния пазар и 22,4% на пазара на преносими компютри. Това прави NVIDIA водещата компания при доставките в сравнение с Intel и AMD.
AMD също имат увеличение на доставките на GPU със 7.6%, но то е доста по-скромно от това на NVIDIA. Най-голям принос за него имат дискретните GPU, които отбелязват прираст от 16.1% и основната причина за него е добивът на криптовалути. Графичните процесори за преносими компютри също търпят увеличение на доставките, като то съставлява 5.2%. AMD APU решенията също бележат ръст на повишаване на доставките, като за настолния пазар то е 7.1%, а на преносимия — 2.2%
На последно място имаме Intel, чиито доставки са се увеличили с 5%. При тях делът при преносимите компютри е увеличен с 5,9%. Да не забравяме, че при техните настолни процесори, само един процент са без вградено GPU, докато при AMD те са 66%.

По материали на Fudzilla и wccftech

 


Етикети: , ,4 коментара

 1. 1 SEPULTURA // 21.11.2017 в 20:07

  Нормално, тия дървени АМД карти ,дето им трябва трафопост за захранване и имат 0 КПД,каква конкуренция са?!

 2. 2 Гого // 22.11.2017 в 12:42

  Нещо не е наред в статията. Ако се базирам единствено на графиката, се вижда че Нвидиа взема от дела на Интел, докато АМД не се променя през Q3 2017г. В статията не се извеждат тези данни,дори се твърди че Интел сега са увеличили доставките с 5%(това според графиката последно е ставало през периода Q3-Q4 2016г.) защо тогава линията на Интел за Q3 2017 върви надолу, а не нагоре?! От текстовете остава(се внушава) впечатлението, че Нвидиа печели срещу АМД, което ако беше вярно, линията на пазарен дял на АМД, не трябваше да остава без изменение по височина? Да не би пък отново да е сложена грешната картинка :)

 3. 3 Сашо // 22.11.2017 в 15:53

  Проблемът не е в картите, а в софтуерната еко-система, където нвидиа са успели да вземат преднина. Надявам се с излизането а стака с отворен код на AMD, заедно с новите им карти, нешата да тръгнат по- добре. НВидиа още се държи за затворените си софтуерни решения, което възпрепятства конкуренцията. Това обаче не може да продължи дълго.

 4. 4 Гого // 23.11.2017 в 12:05

  Графиката е за Total Market Share т.е включва всичките пера. Обаче в случая статията е специално насочена към пазара на графични процесори, дали дискретни, или вградени, все тая, за софта въобще не се споменава, пък и той е споделен пазар, респективно включва и чисто софтуерните фирми произвеждащи игри, или професионални продукти за работа с графика.

Коментари: