AMD си навлече два съдебни иска около проблема с уязвимостите Meltdown и Spectre

В раздел: Новини от на 18.01.2018, 4,999 показвания

Подценявайки първоначално рисковете свързани с уязвимостта Spectre, представители на AMD признаха на 11 януари, че процесорите им са податливи на двата вида атаки, а не само на едната, както беше посочено по-рано. По отношение на Meltdown те не добавиха никакви подробности – киберпрестъпниците не могат да се възползват от тази уязвимост, поради особености в микроархитектурата на техните процесори.
Тези действия на AMD се причина да се сблъскат с два колективни съдебни иска от акционерите им, заведени от две адвокатски кантори. Основание за тези искове са, че в резултат на такова непоследователно поведение от страна на AMD, е спаднал курса на акциите на компанията и това може да доведе до съществени загуби на акционерите и. Става въпрос за поевтиняване на акциите на AMD с един процент.


Като цяло котировките на акциите на AMD през януари тази година, са доста добри и е грях инвеститорите да се оплакват. Въпреки това за адвокатите намаление с един процент е достатъчно основание да се предяви иск. В крайна сметка, това им е работата. Все пак това е нищо в сравнение с Intel, които са атакувани от най-малко четири дела заради нанесените щети, причинени от уязвимостите Meltdown и Spectre и положението на гиганта е далеч по-незавидно.

Източник: Overclockers.ru


Етикети: , , ,14 коментара

 1. 1 Бай Ставри // 18.01.2018 в 12:25

  От Интел са обещали да платят вазелина нужен на своите клиенти.

 2. 2 Сашо // 18.01.2018 в 14:16

  Големи са идиоти тези инвеститори. Най-много да си смъкнат акциите с тези действия и прахосват парите от собствената си инвестиция. Печелят както винаги адвокатите, защото си прибират хонорара така или иначе. Будали, кво да ги правиш.

  Още повече, че не е демонстрирана дупкав АМД вариант 2. Просто се смята, че може би е възможна. Така че като цяло изказванията са коректни. Тея какво искат? Да тръбят от АМД, че и те имат, та сега акциите им да са по-ниско?

 3. 3 Мементо // 18.01.2018 в 14:37

  Ама че наглост, точно към AMD които имат много по добре проектирани процесори, и то особено иска към meltdown е пълна глупост, предвид, че изобщо не са засегнати от него, или дори да са е минимално. А към мизерниците от интел, в такъв случай трябва 70% от населението на земята да подаде искове, срещу задната им порта, и кривите им капачки дето ги има още от туалатин процесорите, презбъгавите сата портове на санди брич, USB 3.1 бъговете им преди, термалното недоразумение под капачката, скапания боксов охладител и тънкия трошлив и огъващ се текстолит.

 4. 4 tqnko // 19.01.2018 в 02:22

  3,5 = 4

 5. 5 Denislav Slavchev // 19.01.2018 в 10:07

  @Momento
  Не разбирам, защо така настървено бълваш огън и жупел срещу Intel във всички свои коментари? Нали от дълги години си потребител на AMD? Тогава какъв ти е точно на теб проблема с Intel, след като не ползваш техни продукти?! :D

 6. 6 Мементо // 19.01.2018 в 12:54

  Ми освен да изредя:
  Криви капачки още на двупроцесорната ми туалатин система, единия беше с крива капачка и не контактуваше добре, и други съм виждал, после P4, C2D/Q пак с криви капачки и нагоре не ги знам вече, най вероятно също.
  |
  Защо има К модели процесори и non K след като не им пречи да пускат по лошите кристали като по лоши овърклокъри, ама не нали.
  |
  То не беше смяна на сокети и чипсети без видима причина нарочно да доят.
  Sandy bridge сата проблема идващ от инженерна глупост и скапания чипсет на интел, B3 ревизия дъната, хардуерен фикс.
  |
  Haswell USB 3.1 проблема, ама се разминаха със софтуерен фикс.
  |
  Haswell от тогава до ден днешен маджун, паста за зъби, дъвка под капачките на оскъпените им процесори, дори FX бяха поени.
  |
  Skylake дойде с нови “иновации” евтин, гънещ се и трошлив текстолит, боксовите охладители вече още по мизерни нямаха и бакърена сърцевина.
  |
  Последните месеци дори и със задна огромна порта за вирусляци и хакери, докато всички други производители са със малки вратички и пак най вероятно са засегнати по малко. Само интел са засегнати от meltdown, AMD не са.
  |
  Също така 10+ години интел се гавриха и прецакваха всички останали, (за справки adored intel history of monopoly) за да са те добре, и ощетиха цялата индустия, развитието на технологиите, и забатачиха AMD с което толкова години им позволи да си развяват коня с 4+4 процесори на високи цени, и “висок” клас 6+6 за една торба пари..
  И ще кажеш какво са ми дали AMD, ами просто е виж Zen какво предлага, дава и на каква цена, интел кога са имали такива цени ? Ще кажеш ако (и ако баба ми беше мъжка, много акота) AMD бяха на тяхно място бла..бла…бла да най вероятно, ама не са нали.
  И да всяка компания си гледа нейния интерес това е пределно ясно, НО е важно да се види и дали на дадената компания и дреме за клиентите и и как се държи с тях. Също така понеже доста от интелисти казвате как едно време Athlon 64 е струвал маса пари да така е, не е бил евтин, НО пропускаш факта, че при AMD винаги има мегдан, защото си могъл да овърклокнеш по нисък модел Athlon до честотите на по високите му братя, и да платиш доста по малко, докато при интел кога е ставало това нещо ?
  И ползвам интле хардуер, но стар, който не съм плащал като нов, защото тия алчни типове не заслужават пари, поне докато не с еи вразумят.
  Най вероятно съм забравил някои други интелски изцепки, но все едно.
  А до nVIDIA и те са едни мизерници, може да имат архитектура и карти, ама със всяка година стават все по алчни, първия Titan е отличен пример как тогава нарочно ги пуснаха с цел да цоцат още повече пари не ги е срам, а години наред картите им основно хардуерно бяха абсолютен боклук GEforce 8/9 series да страхотна архитектура, но умираха като пилци по време на птичи грип, после Fermi тия карти какъв боклук бяха, горещи, бавни, даже имаше самозапалващи се не малко.
  Не че нещо, ама като и интел и нвидиа претендират да са най добрите, защо изкарват боклуци и се правят на цигани, пестейки от всичко възможно ?!?

 7. 7 Denislav Slavchev // 19.01.2018 в 22:33

  Изписал си цял ферман, ама не си ми отговорил пак на въпроса – Какво те бъркат Intel, след като отдавна не ползваш продуктите им и гореизброените от теб неща не са те засегнали по никакъв начин? Разбирам това да го пише някой потребител на Intel, който многократно е “ял дървото” – напълно ще го разбера и ще му съчувствам-, ама от AMD потребител подобна реакция е много странна.

 8. 8 Марто // 20.01.2018 в 01:15

  Дениславе, ако за теб е странна, отиди и питай Молов за тоя юзър и той ще ти разкаже историята му накратко с 6-7 хиляди думи ;д Не си бил тук, не ви видял какви ги е писал, колко хора е обиждал, колко различни никнейма е сменил и колко пъти са го банвали по ИП, поща, пръстови отпечатъци и тн. Мементо е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ кошмар на Интел и Нвидиа, а също така и Криеитив, понеже той ползва Asus Xonar ;д Питай го дали би си взел захранване на бранд различен от Seasonic или XFX; питай го дали би си взел дъно на нещо различно от Асус Максимус Оптимус Гига Мега Сейбъртуут РОГ Лимитед Едишън; питай го и за охлажданията да видиш, че има само един вид охладжане и това е NH-D15. Питай го и за кутията, която ползва – Фрактал с размерите на шкаф за дрехи и никоя друга. На фона на Мементо, такива като Ленин, Сталин и Хитлер бледнеят. Запомни го, за да не ти се налага да се учудващ за в бъдеще.

 9. 9 Мементо // 20.01.2018 в 10:50

  Ами отговора е в фермана, ако си го чел изобщо..
  Пак ще повторя интел забавиха развитието на технологиите още от силните години на AMD K7, K8 като даваха пари на всякакви големи фирми особено DELL, IBM, HP и така закопаха AMD, и с това закопаха и нормалните хора.
  А мен какво ме засяга, ами много ме засяга, защото без AMD се видя интел над 10 години какви мизерии правиха, и нямаше Zen архитектурата за да предложи толкова много на толкова малко пари. Имаше интелски решениея където еквивалента на Zen 8+8 беше 6900К и цената беше брутално по висока.
  Останалото наистина ли има нужда да го казвам, не се занимаваш от оня ден с компютри знаеш много добре всичко, ама явно винаги си си имал пристрастия към интел.

 10. 10 TN // 20.01.2018 в 11:50

  Човека си е казал, че ползва хадруер но втора употреба.

  “И ползвам интле хардуер, но стар, който не съм плащал като нов, защото тия алчни типове не заслужават пари, поне докато не с еи вразумят.”

 11. 11 Мори // 21.01.2018 в 11:39

  @Denislav Slavchev
  Не ти е отговорил, защото е специфичен персонаж.
  Ключът към успеха на човечеството са именно хора като него, които не са се докосвали до даден проблем, но имат ярко мнение (забележете – винаги крайно) и са твърдо решени, че само в тях е истината, а всички останали са заслепено стадо.

  А по отношение на цените, които Intel никога не са имали – имали са ги и все още ги имат. Заслугата на AMD е, че успяха да наваксат петгодишното си закъснение и изкараха на пазара качествени чипове. Което е страхотно – Intel престанаха да предлагат пет години подред сходна производителност, и сега системните изиквания ще се повишат, т.к. Coffee Lake и Ryzen са по-добри от предшествениците си. А потребителите по-скоро ще усетят изоставане на машините си спрямо последните пет години. Така че : Браво AMD – развихте технологиите, на по-висока цена за потребителя <3 !

 12. 12 the professor // 21.01.2018 в 19:41

  съгласен съм с Мементо. intel са измекяри и М$ гъзоблизци. 7 серия процесори (kabu lake) има драйвери за win7, но не можеш да ги инсталираш на 7 без да редактираш inf файла ( https://www.youtube.com/watch?v=7w9JofZQkxI ). добре че ги има gigabyte и asrock с техните пачнати драйвери… за смяната на сокета – сменя се за да се купува ново дъно… сървърните просесори дето бяха на 771, се оказа, че с размяна на 2 контакта на процесора и завътане на 90 градуса могат да се ползват на несървърно дъно. понякога се налага и промяна на микрокода в биоса… всеки който вземе процесор с много кеш (демек не celeron или pentium), е здраво преебан с нисък множител, висока шина и дебела цена – хем дава много пари хем няма клок (или взема евтин процесор или К процесор – и е съмнително колко си заслужава парите това К, както се сметне липсата на без това калпавия радиатор). и аз ползвам интелски процесор, щото ми изпадна много изгодно дъно… единствения плюс на интел е, че почти не се скапват от прегряване, за разлика от амд и nvidia, които се скапват на 100% и при лаптопи и при настолни компютри (при настолните издържат повече, защото циклите топло/студено – демек вкл/изкл са много по малко от колкото при лаптопите със тяхносто постоянно слийпване при бездействие и високи температури при работа)… и аз съм виждал криви капачки, но само на LGA775 и LGA478. те вече и амд правят само калпави охлаждания…
  http://img.hexus.net/v2/cpu/compare/DSCF4567_cropped-big.jpg -това е по добрия тип охлаждане – интел го зарязаха като минаха на LGA775, AMD като минаха на AM3… и сега охлажданията са хем по шумни, хем по бързо се задръстват с прах.

 13. 13 Мементо // 24.01.2018 в 13:45

  Да добре че бяха AMD, ама те сами го направиха докато ги млатеха и NOvideo и INferior нали, и то докато и интел им подливаха не вода, а олио с техните мизерни практики и направиха монопол. Иначе се тръбеше с години какви боклуци са AMD, ми като са боклуци да фалират бе, тогава интел ако на сегашните мазаляци изглеждат цигани и долняри, мога да си представя в отсъствието на AMD какво ще направят тогава ще ревете всички.

 14. 14 Олигопол, не монопол // 25.01.2018 в 15:44

  За пореден път – пазарът на процесори (а и на графични карти) е олигопол, а не монопол. Всички като потребители имаме интерес АМД да съществуват, но да са слаби. Така темпът на развитие на технологиите ще е по-бавен.
  Пълна заблуда е вярата, че е добре да има подялба на пазара между силни и равностойни конкуренти. Подобна подялба ще доведе до повишаване на техническите изисквания на приложенията. А цените няма да са много различни. Същото е и с монопола – макар такъв да е невъзможен. Дори и да остане една компания, органите за раазследване на монополно положение (изразявам се общо, но и в САЩ и в ЕС е сходно) ще стъжнят живота на новоизлюпеният монополист :)

  А още по самата тема – явно е, че и АМД и Интел са “в кюпа” и сигурни процесори няма – за съжаление.

Коментари: