AMD празнува 1 година от успешния старт на процесорите Ryzen

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 2.03.2018, 2,261 показвания

Днес AMD отбелязва първата годишнина от пускането на процесорната фамилия Ryzen, която раздвижи пазара на високопроизводителни РС през 2017 г.

През изминалите 12 месеца от тогава AMD пусна повече от 20 модела процесори Ryzen за всички сегменти на PC индустрията, осигурявайки скок в производителността на всички ценови нива. AMD стартира с Ryzen CPU за настолни компютри, които бяха последвани от супер Ryzen – Threadripper. След това дойдоха Ryzen PRO, Ryzen Mobile, и Ryzen настолните APU с вградена графика.

Всички те са плодове на многогодишна стратегия за препроектиране на процесорите за високопроизводителни изчислителни среди под ръководството на главния изпълнителен директор на компанията, д-р Лиса Су, и сега тези усилия се отплащат. Ryzen постигна нечуваното досега подобрение от 52% в инструкциите на цикъл (IPC), най-удивителното вдигане на производителността от поколение към поколение в историята на компанията. Най-големите OEM производители се възползваха от новите предложения и доставиха редица интересни системи с Ryzen чипове на пазара, и още много повече се очакват. Съответно, финансовите резултати на AMD за 4-то тримесечие и за цялата 2017 г. бяха най-добрите, които компанията отчита от години насам.

Ето някои от основните постижения през изминалата година на Ryzen:

 • Март: старт на Ryzen настолните процесори на пазара с Ryzen 7, който върна конкуренцията и иновациите във високопроизводителния сегмент;
 • Април: дебют на Ryzen 5 настолните процесори с висока производителност в различните ценови нива;
 • Юни: обявяване на настолните процесори Ryzen PRO насочени към бизнес потребителите и отговарящи на съвременните нива на интензивни изчислителни натоварвания;
 • Юли: попълване на гамата настолни процесори Ryzen с пускането на Ryzen 3 чиповете за масовите потребители;
 • Август: особено приятна изненада за ентусиастите с обявяването на най-мощния процесор за настолни системи – Ryzen Threadripper;
 • Октомври: представяне на Ryzen Mobile процесорите с Radeon Vega графика – най-бързите в света чипове за ултратънки ноутбуци, които намериха място в моделите Acer Swift 3, HP Envy X360 и Lenovo IdeaPad 720S;
 • Февруари 2018 г.: старт на Ryzen настолните APU, комбинация от Radeon Vega архитектура със Zen CPU ядра.

И AMD не забавя темпото. Компанията е разработила амбициозна пътна карта, която надгражда върху иновациите стартирани със “Zen” архитектурата. Както беше обявено на CES ’2018, през април 2018 г. се очаква 2-ро поколение Ryzen CPU по 12nm технология. През второто тримесечие на годината ще бъде пуснат Ryzen PRO Mobile за високопроизводителните бизнес ноутбуци. А второто поколение Ryzen Threadripper се очаква през втората половина на 2018 г.


Етикети: , ,Един коментар

 1. 1 Мементо // 02.03.2018 в 18:23

  Ми браво на тях имат какво да празнуват, защото скока от Bulldozer> Excavator> Zen беше брутална, и най накрап станаха конкуренти пак на интел както в добрите им години на K7 и K8.
  Определено показаха как могат да имат страшно по добра цена/производителност, много по добри боксови охладители, много по добро качество на сглобката и иновации.

Коментари: