NVIDIA RTX – технологията, която трансформира кинематографичното рендиране в реално време

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 20.03.2018, 2,893 показвания

NVIDIA обяви рейтрейсинг технологията NVIDIA RTX™, която позволява на създателите на съдържание и на разработчиците на игри да предоставят кинематографично качество в реално време.

Над 10 години работа по по компютърните графики и архитектурата на графичните карти стоят зад продукта NVIDIA RTX. Системата се състои от високо мащабируема технология за трасиране на лъчи, която работи с архитектурата NVIDIA Volta. Технологията е проектирана да поддържа трасирането на лъчите чрез множество интерфейси, за което NVIDIA работи в тясно сътрудничество с Microsoft за въвеждане на пълна RTX поддръжка за приложения, използващи новия API на Microsoft DirectX® Raytracing (DXR).

Дълго считана за най-доброто решение за реалистичнични отражения, светлосенки и осветеност, технологията за трасиране на лъчи предлага известна степен реализъм, надхвърлящ стандартите, които традиционните техники за рандиране предлагат. Рейтрейсингът в реално време замества повечето техники, използвани днес в традиционните рендери и предлага реалистични оптични изчисления, които водят до истинската симулация на реалистичното отразяване на светлината, което означава, че изображенията са изключително близки до реалността.

„Рейтрейсингът в реално време над 10 години беше една мечта за гейминг индустрията, а NVIDIA RTX превърна тази мечта в реалност,” каза Тони Тамаси, старши вицепрезидент на отдела „Съдържание и технологии“ в NVIDIA. „Графичните карти стават все по-мощни и способни да доставят на игрите трасиране на лъчи в реално време, което довежда до нова ера във визуалното преживяване .”

Рейтрейсингът се използва от години във филмовата индустрия, за да прави изображенията от екрана по- близо до действителността. Досега обаче тази технология се нуждаеше от твърде много ресурси, за да бъде използвана в интерактивните игри, които се случват в реално време и изискват висока честота на кадрите и ниска латентност. NVIDIA RTX обаче надхвърля тези ограничения.

Разширена поддръжка

“DirectX Raytracing е най-новия инструмент, който подсилва мисията на Microsoft да позволи на разработчиците на игри да създават невероятни игрови преживявания чрез най-съвременни графични иновации,” каза Макс Мак Мулен, мениджър развитие в Windows Graphics и AI в Microsoft. “ Тясното сътрудничество с NVIDIA за DirectX Raytracing и технологията NVIDIA RTX ще позволи рейтрейсингът в реално време на милионите геймъри, които използват Windows.”

Лидерите в гейминг индустрията като 4A Games, Epic, Remedy Entertainment и Unity използват NVIDIA RTX по време на своите демонстрации на събитието Game Developers Conference, което се провежда тази седмица в Сан Франциско. Те демонстрират как рейтрейсинга в реално време може да осигури зашеметяваща графика, вярна на реалността в игрите, които те ще развият в бъдеще. И тъй като RTX поддържа Microsoft DirectX Raytracing, тази най-съвременна технология ще бъде от полза за потребителите на Windows навсякъде и по всяко време.

„Наличието на NVIDIA RTX отваря пътя за достъпен рейтрейсинг в реално време”, каза Ким Либрери, главен технически директор на Epic Games. “Чрез осигурения достъп на разработчиците на игри до такава мощна технология, която поддържа новия API DirectX Raytracing, NVIDIA отваря пътя за ново поколение графики за филми и игри.”

„Вграждането на NVIDIA RTX в нашия нов монитор Northlight беше изключително лесно”, каза Мико Оренмен, мениджър на технологичния екип в Remedy Entertainment. “Разработвайки изключително с NVIDIA RTX, бяхме изненадани от това колко бързо успяхме да проектираме прототип за нови техники за осветяване, отражение и околна светлина, с визуална вярност, която далеч надхвърля традиционните растеризационни техники. Ние сме много развълнувани от това, което можем да направим в бъдеще с технологията NVIDIA RTX. Геймърите трябва да очакват нещо специално.”

GameWorks за Ray Tracing

За да се даде достъп на разработчиците на игри да се възползват от тези нови възможности, NVIDIA обяви също, че NVIDIA GameWorks ™ SDK ще добави рейтрейсинг модул, който ще почисти шумовото изображение. Този набор от инструменти и средства за програмисти значително ще подобри реализма на играта и ще съкрати цикъла на разработка на продукти за игрови заглавия, използвайки новите Microsoft DXR и NVIDIA RTX API.

Следващият GameWorks SDK ще поддържа Volta и бъдещите поколения архитектури за видео карти – ще осигурява реалистични сенки върху повърхности, лъскави отражения и оклузия на околната среда, всички чрез използване на рейтрейсинг.

Чрез тези възможности, разработчиците на игри могат да създадат реалистични, висококачествени рефлекси, които да обхванат околната среда и да осигурят точност на светлина и сянка. С тези възможности, които стават достъпни за стандартните платформи като Microsoft DXR, всеки разработчик на компютърни игри ще има достъп до реалистични ефекти, които досега не са били възможни.


Етикети: ,4 коментара

 1. 1 Bacillus BG // 21.03.2018 в 15:37

  R.I.P. Polygon rendering :) Мечтаех си за подобно нещо от 22 години, когато за пръв път четох за ray tracing и бях изумен и обсебен.

 2. 2 Янко КултураМи // 21.03.2018 в 16:54

  Това значи ли,че ще има нов виндус 11 с нов DX13 ,който ще “поддържа” тази екстра?! Питам за един прЕател,който чакаше виндус 10 като дете нова година,залъган от трейлърите в нета за мега/гига/тера производителност в игрите. После сe оказа ,че прехваления виндус 10 с DX12 докарва адвам +3FPS в игрите спрямо DX11 (хаха),тоест язък за вълненията,страстите и чакането. Та да не стане и тука така,че на мен на нов виндус ми намирисва с още по-противен интерфейс от 10 :D

 3. 3 SEPULTURA // 22.03.2018 в 17:26

  Ето nVIDIA е абсолютен лидер на пазара, за това са най купувани, на amd картите само за копане е стават.

 4. 4 Марто // 22.03.2018 в 18:27

  А какво му е на интерфейса на 10тката?

Коментари: