Мобилен гейминг с Asus ROG STRIX GL503V

Мобилен гейминг с Asus ROG STRIX GL503V

В раздел: Ревюта от на 16.04.2018, 5,176 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3


Т

ъй като става дума за геймърски лаптоп няма как да не проверим как се справя той с няколко актуални и популярни по-тежки гейм заглавия, защото все пак Asus ROG STRIX GL503V се купува основно заради гейминг възможностите му. И както можете да видите от средния брой кадри в секунда при високо ниво на детайли резултатите са много добри като за мобилна гейминг система с подобни параметри при Full HD резолюция на екрана.

Високо ниво на детайли, среден фреймрейт:
Final Fantasy XV – 64 fps
Wolfenstein II The New Colossus – 89 fps
Need for Speed Payback – 79 fps
Assassin’s Creed Origins – 59 fps

Пълноценния Nvidia GeForce GTX 1060 видеоконтролер в комбинация с истинския 4-ядрен Intel Core i7 7700HQ процесор наистина успяват да предложат висока производителност на системата при това не само в игри, а като цяло в приложения, които могат да използват ефективно графичните и процесорните възможности на този хардуер.

Това, което леко ни притеснява са малко високите работни температури, когато натоварите на максимум (стрес тест) графичната и процесорната подсистема, защото все пак имаме доста сериозна консумация и отделяна топлина. Въпреки доста адекватно изглеждащата охлаждаща система, все пак когато залепим лаптопа за бюрото или го поставим на още по-неблагоприятстваща охлаждането повърхност ние затрудняваме достъпа на въздух.

За максимално ефективно охлаждане, а и за по-тиха работа нашата препоръка е да комбинирате този лаптоп с някаква поставка, което да повдигне задната част на корпуса (не е задължително да е с активно охлаждане), за да подобрите достъпа на свеж въздух до охлаждащата система. Прекалено високата работна температура от една страна може да намали живота на компонентите, а от друга може да доведе до намаляване на тяхната производителност от оптималното ниво, което те могат да осигурят.

Ето и как изглежда ситуацията като работни температури и честоти при стрес тест за максимално натоварване на видеоконтролера и на процесора, горното изображение е при стандартно поставен лаптоп на бюро, а долното е след повдигането на задната част на корпуса със специална поставка за лаптоп. Разбира се по време на игра натоварването на двата основни изчислителни модула никога не е на 100% за продължителен период от време, а обикновено варира и това позволява значително по-ниски работни температури. Така или иначе охлаждането, макар и с високи работни температури по време на стрес теста успява да се справи и да държи системата стабилна и осигуряваща висока производителност. Специално за актуалните Intel мобилни процесори високите температури под товар са нещо напълно нормално, макар и ние лично да не сме особено големи фенове на този подход на работа.

Заключение
Цялостните ни впечатления от Asus ROG STRIX GL503V като мобилна гейминг платформа от среден клас, определена като такава заради видеоконтролера и ценовия диапазон, са много добри. Добро изпълнение, ефективна работа и висока производителност, добре балансирана конфигурация и набор от допълнителни възможности. Възможността да ползвате мобилния компютър пълноценно дори когато не е за игра също изобщо не е за пренебрегване, защото той е достатъчно компактен и удобен за ежедневно ползване не само за гейминг, а това че имате около 3 и половина часа работа на батерия (когато не геймите разбира се) го прави чудесен универсален боец. Пълноценната GTX 1060 видеокарта е това, което определено буди интереса на геймърите, защото тя се справя отлично при Full HD резолюция с актуалните и дори по-тежки гейм заглавия, без да се налага да правите компромиси с визуалното качество. В крайна сметка тестваната от нас вариация на Asus ROG STRIX GL503V определено има какво да предложи на геймърите търсещи мобилност без компромиси, така че ако сте се насочили към такъв тип решение, то определено не пропускайте и този модел сред потенциалните кандидати.Всички страници от статията:

  1. Поглед отблизо
  2. Освновни акценти и забележки
  3. Гейминг, охлаждане и заключение


Страница от ревюто: 1 2 3
Етикети: , , , , ,Коментарите са забранени.