ARM Cortex A76: Сериозно предизвикателсто към x86 чиповете в лаптопите

ARM Cortex A76: Сериозно предизвикателсто към x86 чиповете в лаптопите

В раздел: Новини от на 4.06.2018, 2,276 показвания

ARM обяви своето следващо високопроизводително изчислително решение с дизайна на A76, което ще донесе още едно голямо увеличение на производителността на оригиналната архитектура. Очакванията са да се превърне вече в истински конкурент на застаряващата x86 архитектура. ARM намериха начин да постигнат впечатляващи увеличения на производителността при всяка стъпка на своите проекти, което на практика е от порядъка на 20% до 40% увеличение на производителността почти всяка година. Сравнете това с увеличението при x86 архитектурата. Intel с тяхната пасивност и годишно увеличение на производителността от 5 до 10%, правят много лесни прогнозите за развитието при микропроцесорните архитектури: в даден момент ARM ядрата ще надминат по производителност x86 ядрата, най-малко при мобилния пазар.

Новият ARM A76 ще се произвежда по 7 nm процес и ще доведе до 35% увеличение на производителността в сравнение с миналата година. Това пристига в комплект с подобрена 40% енергийна ефективност (независимо от увеличената до 3 GHz тактова честота), отчасти дължаща се на преминаване от 10 nm към 7 nm техн. процес, но в по-голямата си част, дължаща се от подобренията в архитектурата.
С увеличената производителност ARM твърдят, че новият A76 ще осигури до 4 пъти по-висока ML (Machine Learning) производителност, спрямо предишния A75 дизайн.


Като добавка към тези подобрения на производителността е решението MMA-G76 GPU на ARM, което също така включва около 30% увеличение на плътността на производителността (което означава, че за същия силиконов отпечатък осигурява 30% повече производителност), съпроводено с 30% по-добра енергийна ефективност и 2.7x ML производителност при GPU задачи. Новата архитектура на GPU поддържа три изпълнителни енджина на едно шейдърно ядро, двоен текстурен мапър, предоставя 2-4 конфигурируеми парчета от L2 кеш паметта и поддържа до 20 “ядра” в устройства за разпределение на процеси и натоварване.


С тази комбинация от CPU (ARM A76) и GPU (Mali-G76) подобрения в производителността, ARM сега вече определено диша във врата на x86 при мобилните решения, тъй като разликата между тех вече е нищожна; бъдещите прогнози за производителността на ARM (ако запази темпа си на развитие и подобряване на производителността), може да се окаже една от причините, поради която Microsoft инвестира в добавянето на поддръжка на ARM за своята операционна система Windows. ARM решенията, които използват операционната система на Microsoft, осигуряват по-дълъг живот на батерията в сравнение с техните x86 събратя, а с последните подобрения на ARM 76, които изглеждат доста значими ще упражнят натиск на по-високи нива на архитектурата x86.

По материали на: Techpowerup


Етикети: ,4 коментара

 1. 1 Сашо // 04.06.2018 в 15:45

  Арма да станат масови – това ще е яко. Малко се хвалят де, щото и арм архитектурата, като ударят лимита на размера на подложката, ще спрат да вадят незнам колко процента увеличение.

 2. 2 AvagoPi // 04.06.2018 в 19:26

  Хмм,да разбираме ли че следващото поколение телефони ще са дуал буут (андроид + вин)

 3. 3 Дани // 05.06.2018 в 21:54

  Като ефективност за ват …става ,ама емулацията на инструкциите за x86 софта сваля 50% пърформънса…То като ще е само за браузър и тела върши работа….

 4. 4 Сашо // 06.06.2018 в 16:31

  Няма да се емулира нищо. Софтуерът се компилира за ARM инструкциите и това е. В телефоните с x86 беше така – компилираше се за платформата, но нали нищо не излезе от тях и сега май не е така.