Следващото поколение AMD EPYC ще е базирано на 7nm архитектурата ZEN2

В раздел: Новини от на 6.06.2018, 2,060 показвания

На Computex 2018, AMD заяви, че процесорите от второ поколение EPYC ще бъдат базирани на 7 nm “Zen 2” архитектурата, а не на 12 nm “Zen +”. В лабораториите си компанията вече разполага със 7 nm силициеви пластини и се очаква през втората половина на 2018 г., да се появят и инженерни образци. Първите готови продукти могат да бъдат пуснати  през 2019 г.,  след съответното валидиране.

Като изключим подобрената енергийна ефективност, 12 nm “Zen +” архитектура е с минорно увеличение на IPC (3-5%) и то благодарение на по-високите  тактови честоти и отчасти на по-бързото кеширане.

От друга страна “Zen 2” предоставя възможност AMD да направи значителни промени в дизайна на своя силиций, за да постигне по-високо IPC, а пък по-финият 7 nm технологичен процес, предоставя възможност за значително увеличаване на плътността на транзисторите върху силиция, спрямо настоящата технология.

В момента AMD е в процес на изграждане на 4-кристални мултичип модули за второто си поколение Ryzen Threadripper HEDT, използвайки 12 nm “Pinnacle Ridge” силиций.

По материали на: Techpowerup


Етикети: , , , , , ,Коментари: