Предложения за системи – Back 2 School 2018

Предложения за системи – Back 2 School 2018

В раздел: Прегледи, Ревюта, статии и ръководства, Статии от на 14.09.2018, 10,434 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5


С приближаването на началото на учебната година съм сигурен, че голяма част от вас са се засили да пазаруват в подготовка за учениците/студентите. Сигурно покупката на нов компютър не е сред плановете на мнозинството, но все пак не се съмнявам, че ще се намери някой желаещ обнови или изобщо да вземе машина за наследниците си или защо не за себе си. Пък и дори да не сте студент или ученик често виждам запитвания за сглобки с дадена цена. По тази причина реших да опитам да предложа няколко примерни конфигурации в определени ценови нива.

Но преди да започнем нека направим някои уговорки. Първо основният фактор, по който съм комбинирал компонентите (особено в по-ниските класове), е цена/производителност, за това не се учудвайте, ако има по-често присъствие на дадени марки за сметка на други. Количеството на различните вариации на дадени компоненти е огромно, така че избора на някои от тях е бил на базата на четено/прегледано в интернет, а не само на лични впечатления. Относно частта с производителността – основен фактор беше гейминг производителността. Причината от една страна е, нека не се лъжем, домашните компютри ще бъдат използвани за игри, а от друга страна един добър гейминг компютър обикновено е и (сравнително) добра работна станция. Това обаче не е бил единствения фактор, като работата с по-сериозни приложения също се отчиташе като фактор. Все пак особено в по-горните класове на училището, както и при студентите, със сигурност има такива с насоченост към мултимедията или програмирането, за които мощният процесор също ще е от полза. В  края на краищата добре балансираната система дава добра производителност навсякъде.

Накрая – взетите решения са базирани преди всичко на наличността и цените в момента на написването на статията, така че не приемайте всички дадени идеи като нещо абсолютно. Още повече че в близките няколко седмици ни очакват няколко големи анонса на нови хардуерни продукти, които могат и да променят конкурентната среда и в същото време в момента тече процес на повишаване на цените на процесорите на Intel заради недостиг на пазара. Заедно с това ще се опитам да дам предложения за промени по компонентите на дадена система, ако искате нещо малко по-различно. Ясно е, че на вторичния пазар могат да се намерят или окомплектоват системи с доста по-добро съотношение цена/производителност, но в случая ще става дума само и единствено за нови компоненти. Разбира се, ако нямате проблем с частите втора ръка, спокойно може да модифицирате предложения с части по ваше усмотрение (особено при графичните адаптери).

За целите на статията ще се съсредоточа към следните ценови класове:

– „Ултра бюджет“ – максимално ниското ниво, при което могат да се подкарат комфортно игри. Цел – 60 FPS@720p Medium/High (средни/високи детайли) и ако е възможно 30+FPS@1080p Low (ниски детайли). Ориентировъчно в диапазона 600-700 лв.

– „Хилядарката” – прилична производителност (60+ FPS@1080 Medium/High) за една удобна кръгла сума (~1000 лв. +/-5%).

– „Баланс“ – 45-60FPS@1080 Ultra(максимални настройки), с ориентировъчна цена от около 1500 лв. (+/- 10%).

– „Оптимум“ – 100 FPS@1080p Ultra/60 FPS@1440p или разумна производителност на по-висока резолюция, ценови диапазон 2000-2500 лв.

Честно казано доста се чудих дали да не дам и един последен вариант за машина без ограничения, но над диапазона от 2500-3000 лв. смятам че индивидуалните изисквания и специфичността на приложенията започват да играят прекалено голяма роля, за да се спираме на нещо конкретно. В края на краищата ако нямаме ограничен бюджет може просто да „изсипем” в количката всичко най-скъпо и което ни е хванало окото. А това може да си го направи всеки сам за себе си.

Всички дадени цени сa в лева с включен ДДС и са приблизителни.Всички страници от статията:

 1. Пазар за новата учебна година
 2. Ултра бюджет
 3. Хилядарката
 4. Баланс<
 5. Оптимум


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5
Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , ,6 коментара

 1. 1 Гого // 14.09.2018 в 09:18

  Хаха, тия “ученици”, като ще седнат точно пък да учат, с тия компютри…За обучение е напълно достатъчна машинка втора ръка, за цена не повече от 250лв.

 2. 2 niki boy // 15.09.2018 в 13:53

  Не знам кой родител не би искал да зарадва детето си със нова машина ,а не някоя втора ръка.
  Иначе поздравления за добрата статия,ще бъде от полза на хората ,които тепърва ще сглобяват нещо.

 3. 3 nv // 16.09.2018 в 11:25

  Много добри хардуерно подбрани, съчетани и ценово балансирани предложения.
  Личните ми препоръки са доста близки до тези в тази статия.
  Поздравления за труда на автора и редакцията.
  Ще са от полза за всеки, който си няма понятие от хардуер и се е усетил какви устати нещастници и лъжци са продавачите в техно**** веригите и моловете.

 4. 4 hunter86_bg // 17.09.2018 в 16:09

  Много се радвам , че сте вложили толкова труд и старание.
  Единственото което мога да се надявам , е да се добави секция за multimedia workstation и редовно (веднъж на 2-3 месеца) да се актуализират предложенията.

 5. 5 mcjordan // 04.10.2018 в 14:13

  Чудесна статия! Полезна за много хора, които се нуждаят от ориентир за това каква покупка да направят, а не разполагат с необходимото време за рисърч или задълбочени познания в областта. Би било чудесна идея да се реализира месечна рубрика за асемблиране на конфигурации в различен ценови диапазон (по подобие на руските колеги от 3DNews (https://3dnews.ru/976254),
  които правят “Компютър на месеца” за техния пазар.

 6. 6 Denislav Slavchev (acdc) // 04.10.2018 в 14:38

  Настолните PC-а безвъзвратно си отиват и остават само за работа и хардкор гейминг. Всичко останало успешно се замества от мобилните джаджи и лаптопите. Гледам го сина ми и неговите приятели – тъпо им се вижда да цъкат игри или гледат клипове седнали на едно място на PC. Предпочитат на таблетите или телефоните да си цъкат, независимо, че графиката е първобитна защото навсякъде могат да го правят – на улицата, на фотьойла, в леглото и даже във WC-о. ;)