Носят се слухове за нова ревизия на AMD Polaris

В раздел: Новини от на 25.09.2018, 2,814 показвания

Появяват се все повече улики сочещи за евентуална нова ревизия на чиповете Polaris, която AMD ще пусне в сравнително близко бъдеще. Спекулациите са за преработен кристал “Polaris 30”, за който се твърди, че е базиран на 12-нанометровия технологичен процес на TSMC. Слуховете твърдят, че компанията се опитва да адаптира възможно най-скоро продуктите си към новите технологични процеси на TSMC.

Някои публикации сочат подобрение на производителността от 15%, постигнато в резултат от тази промяна на процеса на Polaris. Ако наистина бъде постигнато такова увеличение, само заради новия процес, това означава, че той позволява увеличение на тактовите честоти.

AMD вече стартира ревизираната серия Polaris 20 RX 500, която е базирана на серията RX 400 (и Polaris 10), но с увеличени тактови честоти.
По-малкият възел се асоцира с по-високи добиви и понижени разходи за завършен чип, което ще позволи на AMD допълнително да намали себестойноста.

Като добавка към всичко по-горе е и публикуваното в Phoronix, че в на-новата версия на кернъла AMDGPU Linux се съдържа нов Polaris Device ID (0x6FDF).
Новото ID на устройството е добавено под семейството “Polaris 10”, което включва ревизията на Polaris 20.
Ще следим как това ще се развие, но ако AMD наистина ревизират архитектурата на Polaris за 12 nm (node), някои архитектурни промени няма да са излишни, за да се извлече максимална стойност от тази инвестиция.

Източник: Techpowerup


Етикети: , ,Един коментар

  1. 1 Гого // 30.09.2018 в 21:14

    За GPU-тата не знам, ама вече доста слухове и течове се натрупаха за това, че ZEN 2, ще са с 8 core CCX. Няма да е лошо да се ориентирате и да драснете нещо по въпроса и къде ще изпадне Интел, при положение, че се окаже вярно. :)

Коментари: