Intel добавя поддръжка на Vulkan към тяхната OpenCV библиотека

В раздел: Новини от на 1.10.2018, 2,531 показвания

Intel представи първите “кръпки” за добавяне на поддръжка на Vulkan в отворената библиотека OpenCV, която е предназначена за ускоряване на Computer Vision. Може би това е и първият знак за разработка на дискретно GPU от тяхна страна?

Библиотеката OpenCV е широко използвана за приложения в реално време, тъй като идва с първокласни оптимизации за процесорите Intel, както и за всички многоядрени x86 процесори като цяло. С помощта на добавената поддръжка за Vulkan, настоящите потребители могат незабавно да прехвърлят натоварването на CPU при тежките изчислителни задачи на GPU, без да се налага пренаписване на базовия програмен код.

Към момента Vulkan поддържа Convolution, Concat, ReLU, LRN, PriorBox, Softmax, MaxPooling, AvePooling и Permute. Според промените в изходния код това е само “начало на поддръжка на Vulkan в OpenCV DNN, като вече се работи върху наличието на повече типове слоеве, както и оптимизации за производителността”.

Изглежда, че вече заради собственото си разработване на графични процесори, Intel открива нова любов в лицето на ускорените GPU изчисления. Изборът на Vulkan също е интересен, тъй като API е на разположение за широк спектър от платформи, което може да означава, че Intel се опитва да превърне Vulcan в убиец на CUDA. Разбира се, все още има много работа да се свърши, необходима за постигането на тази цел, тъй като NVIDIA има почти десетилетие преднина.

Източник: Techpowerup 


Етикети: , ,4 коментара

 1. 1 Сашо // 01.10.2018 в 12:33

  КУДА така или иначе е затворена еко система, а такива неминуемо изчезват поради конкуренцията. Разбира се доста пари могат да издоят от нея все още.

 2. 2 Гого // 01.10.2018 в 13:22

  Готвят се все по-упорито, да влязат отново в бизнеса с дискретни графични ускорители. Ако успеят за 2020г….Тази година ще стане наистина интересна с 3-ма конкуренти на пазара на централни процесори и също 3-ма на пазара на дискретна графика.

 3. 3 Сашо // 02.10.2018 в 21:24

  NVidia откога предлага централни процесори. С навлизането на ARM и може би други архитектури ще стане интересно. Но засега не го виждам особено изпълнимо. Поне не за нормалните потребители. Сървърите са лесни.

 4. 4 Oni // 06.10.2018 в 20:16

  Не мога да повярвам, че през 2018 г. в място като hardwarebg.com все още има хора, които не са наясно, че английската дума “discrete” означава “отделен”. В статията става въпрос за отделни графични карти, а не за “дискретни” такива. Надявам се авторите тук да си вземат бележка и за в бъдеще да употребяват правилното название. :) Поздрави!

Коментари: