AMD и Oracle работят заедно за AMD EPYC™ базирано предложение в Облака

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 24.10.2018, 1,317 показвания

AMD и Oracle работят заедно за AMD EPYC™ базирано предложение в Облака

 

  • Решението с EPYC процесори осигурява най-добро съотношение цена/производителност за клиентите на облачната инфраструктура на Oracle

 

Санта Клара, Калифорния, 23 октомври 2018 г. Днес, по време на Oracle OpenWorld 2018, AMD (NASDAQ: AMD) съобщи за първите AMD EPYCTM базирани решения в инфраструктурата на Oracle Cloud. С този анонс Oracle става най-големия доставчик на публични облачни услуги с „Bare Metal“ (физическа) версия на сървъри с AMD EPYCTM процесори1. При цена на наемане $0.03 на ядро на час, решението с AMD EPYC е средно с до 66% по-евтино от общоцелевите сървърни решения предлагани от конкуренцията2 и е най-ценово-ефективното решение достъпно в публичен “облак“.

“С пускането на AMD сървърите, Oracle отново демонстрира, че е с фокус върху най-добрата стойност и производителност за своите клиенти,” каза Клей Магуирк, старши вицепрезидент отговарящ за разработката на софтуер в Oracle Cloud Infrastructure. “Със скорости над 269 GB/Sec, AMD EPYC платформата3 предлага най-високата пропускателна способност на работа с паметта от всяко вървърно решение в публичния облак. Заедно с повишената производителност тези ценови предимства помагат на клиентите да извлекат максимална полза за своите ИТ долари при своето преместване в „облака“.”

Освен предлагането на „bare metal“ (физически към клиента) сървъри, днешният анонс включва едно-, дву-, четири-, и осем-ядрени VM Shapes системи. Новото предложение се възползва от големия брой ядра, водещ в индустрията, както и от пропускателната способност на връзката с паметта, входо-изходните възможности4,5,6, и разширените функции за сигурност, които идват с процесора AMD EPYC. Предложението е перфектно за най-разнообразни натоварвания в „облака“, но то поддържа също така и приложенията на Oracle.

“За нас е особено важен фактът, че Oracle добави процесорите AMD EPYC към своите облачни предложения. Нашите сървърни процесори осигуряват повече ядра, по-бърза работа с паметта и забележителна стабилност. Това означава водещи показатели по стойност на притежанието (Total Cost of Ownership – TCO) при облачните инсталации2. И с това те са перфектни за клиентите на Oracle, чиито бизнес приложения работят в облака,” каза Форест Нород, старши вицепрезидент и управител на бизнес-групатаDatacenter and Embedded Solutions в AMD. “Нашата работа с Oracle е пример за това, как уникалният дизайн на процесорите EPYC дава на потребителите в облака значителни предимства по отношение на цена/производителност.”

 С 64 ядра на сървър и до 33% повече канали за паметта от сравнимите x86 сървъри, сървърното решение Standard E2 е особено подходящо за анализ на данни. В рамките на екосистемата Hadoop, AMD е изградила партньорства с много от водещите доставчици, сред които Cloudera, Hortonworks, MapR и Transwarp. При един пълен 10TB Terasort бенчмарк тест решението на AMD демонстрира до 40% спестяване на разходите в сравнение с други x86 сървърни системи7.

   В пространството на високопроизводителните изчислителни среди (HPC), високата пропускателна способност при работа с паметта на EPYC базираните сървъри ги прави особено подходящо за приложения като метеорологични модели, модели в динамиката на флуидите, краш-анализ в производството на самолети и автомобили, търсенето и проучването на нефт и газ. При моделирането с 14 милиона клетки на динамиката на флуидите на летателен апарат, решено с 4 сървърни модула, базираната на EPYC процесорите сървърна конфигурация е показала до 30% намаление на общите разходи както и по-кратки времена за изпълнение на задачата.8

Сървърните системи са налични в Облачната инфраструктура на Oracle в региона Ийст-Ашбърн в САЩ от днес, в Лондон, Великобритания – от края на м.октомври, и в други региони на Европа и САЩ към края на тази година.

Допълнителни източници

За AMD

В продължение на над 45 години AMD тласка напред иновациите във високопроизводителните изчислителни среди, в графиката и визуализационните технологии – градивните блокове за потопяващи игрови и визуализационни платформи и информационни центрове. Стотици милиони потребители, водещи бизнеси от Fortune 500 класацията и научни институции в света разчитат на технологиите на AMD за ежедневно подобряване на начина, по който живеят, работят и играят. Служителите на AMD в цял свят са фокусирани върху изграждането на отлични продукти, които преместват напред границите на нашите възможности. Допълнителна информация какви възможности дава AMD  днес и как вдъхновява бъдещето ще намерите на уебсайта, в блога, и Facebook и Twitter страниците на компанията.

За Oracle Cloud Infrastructure

Oracle Cloud Infrastructure е корпоративна инфраструктура – платформа за услуги (IaaS). На Oracle Cloud разчитат най-различни компании за работата на техните корпоративни и типични за облака приложения, с важната за тях производителност и сигурност. С възможността да се пускат както традиционни, така и нови работни задачи в един цялостен облак, включващ изчислителни мощности, сторидж, мрежи, бази данни и контейнери за данни, облачната инфраструктура на Oracle може значително да повиши оперативната ефективност и да снижи общите разходи за притежание. За допълнителна информация, моля, посетете https://cloud.oracle.com/iaas.

—30—

1Твърдението на Oracle, че е най-големият доставчик на „bare metal“ облачни услуги не е независимо потвърдено от AMD.

2Сървърните решения на Oracle с AMD EPYC процесори са на цена $0.03 / ядро-час спрямо цени от $0.06 до $0.1 на конкурентни решения базирани на Intel от основните доставчици на облачни услуги. Средната цена на използването на общоцелеви сървърни решения при основните доставчици на облачни услуги е $0.09.  Цената на решението на Oracle с AMD процесори е 65% по-евтино на час за сравнима или по-добра производителност. Тези резултати не са независимо потвърдени от AMD.

3 Резултати от бенчмарк на Oracle. Резултат от 269.11 GB/s в бенчмарка Stream Triad е получен за OCI shape BM.Standard.E2.64 с 16 ядра — две ядра на споделен 8MB L3 кеш (или CCX). Тези резултати не са независимо потвърдени от AMD.

4 AMD EPYC™ 7601 процесорът предлага до 14% повече CPU ядра от Intel Xeon Platinum 8180-базирана система. NAP-43

5AMD EPYC™ 7601 процесорът предлага до 33% по-голяма проппускателна способност при работата с паметта от Intel Xeon Platinum 8180. NAP-44

6AMD EPYC™ предлага от 2.6X до 1.6X по-добра I/O плътност в еднопроцесорна конфигурация от Intel® Xeon® SP Series Processor. NAP-56

7 Oracle бенчмарк резултатите са базирани на Oracle Bare Metal Standard сървърно решение (BM.Standard 2.52).  AMD 2x AMD EPYC 7551, 32 ядра на цокъл @ 2.0 Ghz, 512 GB DDR4 памет, 2 x 26 G мрежа, до 1 PB отдалечен блок сторидж памет.  Спрямо Intel сървърно решение на Oracle с 2 x Intel Skylake процесори, 26 ядра на цокъл @ 2.0 GHz, 786 GB DDR4 памет, 2 x 25 G мрежа, до 1 PB отдалечен блок сторидж памет. Тези резултати не са независимо потвърдени от AMD.

8 Oracle бенчмарк резултати базирани на Oracle Bare Metal Standard решение (BM.Standard 2.52).  AMD 2x AMD EPYC 7551, 32 ядра на цокъл @ 2.0 Ghz, 512 GB DDR4 памет, 2 x 26 G мрежа, до 1 PB отдалечен блок сторидж памет.  Спрямо Intel сървърно решение на с 2 x Intel Skylake процесори, 26 ядра на цокъл @ 2.0 GHz, 786 GB DDR4 памет, 2 x 25 G мрежа, до 1 PB отдалечен блок сторидж памет. Тези резултати не са независимо потвърдени от AMD.

 

AMD, логото AMD Arrow, AMD EPYC, и техните комбинации са търовски марки на Advanced Micro Devices, Inc. Другите имена са използвани само с информационни цели и могат да бъдат търговски марки на съответните собственици.

 

 


Етикети: , ,Коментари: