Първи впечатления от AMD Radeon RX 590

В раздел: Блог от на 15.11.2018, 3,364 показвания

Днес е един по-специален ден за компанията AMD, която е избрала 15-ти ноември за официалното представяне на Radeon RX 590 – графичен ускорител от ново поколение… всъщност, трябва да перифразирам леко – ново технологично поколение. Тук нямам предвид появата на нова архитектура или нещо подобно, ами буквално технологична промяна – промяна в производственият процес. Графичният чип Polaris, който ускорява видеоадаптера Radeon RX 590 е създаден по новият 12nm FinFET, което е определено нещо хубаво, случващо се на IT пазара в края на 2018 година. Хубаво е не толкова заради появата на RX 590, а по-скоро заради лекият “скок” от 14nm към 12nm. Усвояването на по-нов производствен процес (почти) винаги директно означава две неща – по-високи работни честоти (и) или по-ниска консумация.

Първоначалните слухове за появата на RX590 бяха под формата на информация за бъдещият графичен ускорител Radeon RX 670, но това бързо беше забравено и сравнително бързо отстъпи място на по-вероятното моделно означение RX 590. Това пък, от своя страна, доведе до най-различни спекулации и предимно надежди за появата на нов вариант на чипа Polaris, който съвсем небрежно да въведе едни малко под 300 допълнителни стрийм процесора т.е. общо 2560. Това, в комбинация с очакваното повишение на работната честота на графичното ядро създаде надежди за един нов графичен ускорител, предполагаемо заслужаващ моделна маркировка RX 590 и способен (най-накрая) да се пребори с GeForce GTX 1070.

Да, добро предположение, но за съжаление неточно… Radeon RX 590 наистина се появява с графичен чип Polaris, създаден по 12nm технологичен процес и предлагащ още по-високи работни честоти на GPU-то, но добавката от 256 стрийм процесора така и не се е случила, което до голяма степен, като се замисли човек, е нещо съвсем логично… но, стига сме фантазирали.

Така, макар да няма официална референтна графична карта Radeon RX 590 (партньорите на AMD сами ще преценяват какво да създават и предлагат на своите клиенти), компанията все пак предлага следните официални спецификации на RX 590:

Да, чипа Polaris поне за момента разполага с максимален брой Compute Units от 36, което в резултат ни предоставя все така познатите 2304 стрийм процесора. Интерфейсът към паметта е 256-битов, а основната работна честота на GPU-то е заявена на 1469 MHz. Последната достига след бууст до 1545 MHz, но както вече споменах, тези стойности ще зависят конкретно от желанията на самите производители на графични карти. За тестове получихме два графични ускорителя – единият на XFX, другият на Power Color (Red Devil RX 580). Графичното ядро на платката на Power Color възприема за своя максимална бууст честота точно 30 MHz повече от “референтните”, а именно 1575 MHz.

Ето и малко сравнение с RX 580 и RX 570:

Това сравнение най-общо казано показва какви са малкото разлики между RX 590 и RX 580, разбира се предимно на ниво работни честоти. Големината на самото ядро Polaris е запазена, което повдига интересни въпроси относно използваният технологичен процесор “12nm FinFET”, но няма да се занимаваме точно сега с разсъждения по тази тема. Като цяло, Polaris-а върху PCB-то на Radeon RX 590 може да предложи около 200 MHz по-висока работна честота, което далеч не е малко.

Заявената консумация (TDP) от страна на AMD изглежда малко плашещо, на пръв поглед – 225W, но имайте предвид, че консумацията много ще зависи от самият производител на платката и конкретната конфигурация, която е създадена. Тестовата карта на Power Color е заявена на 185W TDP и в най-тежките ситуации дори ги достигаше, но предимно в овърклокнатият режим. Но за това ще стане дума след малко. Факт е, че за платка с графично ядро Polaris, 225W TDP изглеждат… много.

Една от първите графични карти, които ще видим в най-скоро време на IT пазара е Power Color Red Devil RX 590 8 GB:

Първото впечатление от този графичен ускорител е “WOW”. Масивността на изпълнението веднага изпъква пред почти всичко друго, сглобката е наистина солидна. TUL са се постарали да не оставят и капка съмнение за качеството на изработка и колко сериозно гледат на новото си отроче с графичен чип Polaris. Размерът на PC е запазен (очаквано) от това, което видяхме при RX580, както и (МНОГО) голяма част от визията на охладителя и неговата функционалност – доста масивен алуминиев радиатор, притежаващ плътна основа за контактуване не само с графичното ядро, но и чиповете памет около него, както и четири сериозни топлинни тръби ф8 и двата огромни вентилатора. Ако кажете, че дизайнът е направо откраднат от Red Devil RX 580 едва ли някой ще ви се разсърди, макар в организацията на топлинните тръби да има малка разлика.

На фона на официалната бууст работна честота от 1545 MHz, при платката Power Color е налице завишение с 30 MHz. Така Red Devil-а ви предлага ядрото Polaris, работещо на 1576 MHz в 3D задачи, и то през цялото време. В нито една от игрите, от които ще видите резултати по долу не се случи да видим пропадане на MHz при GPU-то по една или друга причина. 1576 MHz бе постоянно използваната работна честота. Паметта спазва “фабричната” заявка от 2000 MHz.

Какво се случва след овърклок ли? Ами… не много….

Изглежда ~1600 MHz е граничната работна честота, на която AMD Polaris при “12nm FinFET” е способен да работи, поне на напрежение от около 1100mv – 1150mv. Ядрото беше стабилно дори на 1625 MHz, поне в някои игри, но за пълна стабилност на графичният ускорител се наложи да свалим 25 MHz до 1600 MHz. От своя страна паметта Micron успя да постигне малко под 2200 MHz.

Преди да започнем сериозните тестове, направихме няколко бързи теста на Red Devil RX 590 за първоначално сравнение с една (също) фабрично овърклокната графична карта RX 580 – Sapphire NITRO+ RX 580. За протокола ще споменем, че NITRO+ работи на честоти 1411 MHz GPU/2000 MHz DDR5.

В резултатите виждате добавена и овърклокнатата версия на Red Devil-а до 1600 MHz GPU/2175 MHz DDR5.

 

Очаквайте в следващите дни и нашето разширено ревю на тема AMD Radeon RX 590, където ще си позволим да направим и съответните заключения…

 


Етикети: , ,Коментари: