Intel обявява платформа Atom от следващо поколение

В раздел: Новини, Фирмени и прес съобщения от на 21.12.2009, 7,656 показвания

Първите чипове на Intel, които интегрират контролер за графика и памет в CPU; това дава възможност за намаляване на енергията, по-малки системи и подобрение на производителността

  • По-високото ниво на интеграция плюс 45 нанометров процес на производство позволяват значително намаление на енергията, подобрение на производителността и по-малки размери на компютрите
  • Средната консумация на енергията е 20% по-малко в сравнение с предишното поколение, което води до по-дълъг живот на батерията на нетбуците
  • Над 80 дизайна на нетбуци от водещи производители като ASUS, Acer, Dell, Toshiba, Fujitsu, Lenovo, Samsung и MSI
  • Системите от следващо поколение Intel® Atom™ ще са на пазара на 4 януари

Днес Intel Corporation обяви нови процесори Intel Atom, които имат интегрирани графични възможности в самото CPU, позволяващи подобрена производителност и по-малки, енергийно ефективни дизайни от ново поколение на нетбуци и entry level настолни компютри, базирани на Atom. Водещи производители на оборудване обещаха, че ще имат системи, базирани на новите процесори Intel® Atom™, и нов придружаващ чипсет през следващите няколко седмици.

Най-новата платформа за нетбуци Intel Atom се състои от нов процесор Intel® Atom™, N450 и нов нискоенергиен чипсет Intel® NM10 Express. За entry level настолни компютри той се състои или от процесор Intel® Atom™ D410, или от двуядрен D510, също с чипсет Intel® NM10 Express. Процесорът Intel Atom е изцяло проектиран за малки устройства и ниска консумация на енергия и остава най-малкият чип на Intel, изграден с 45nm high-k metal gate производствен процес на компанията. Целият пакет, който включва чипсет, е по-малък благодарение на увеличаващата се интеграция и 45 нанометровия производтсвен процес, което означава по-малки и компактни системи, по-ниски разходи за производителите на оборудване и подобрена производителност.

Стимул за цялата индустрия

Intel продължава да гледа на платформата Atom като на стимул за цялата индустрия, тъй като нетбуците в частност се търсиха много по време на рецесията благодарение на своите достъпни цени, функции и малки размери (7-10.2″ екрани). Освен това, Intel очаква по-широко приложение на Atom за най-различни entry-level настолни комютри на ниски цени, в това число ултра малки дизайни (с шаси по-малко от 1 литър), без вентилатор и такива на ниски цени, които включват всичко.

Откакто Intel обяви първите процесори Atom за нетбуци и entry-level настолни компютри през юни 2008 г., пазарът бързо се е разрастнал. От тогава Intel е предоставила над 40 милиона чипове Atom за нетбуци на всеки производител на оборудване в целия свят. По същото време нетбуците се развиха по-бързо и се продаваха повече от Apple iPhone или Nintendo Wii.* Според ABI Research се очаква броят на Atom за всички сегменти да продължи да расте, стигайки 100 милиона през 2011 г..* Intel не щади усилия при предлагането на платформата от следващо поколение за производители на оборудване, като продължава да бъде новатор в областта.

“Процесорът Intel Atom подхрани една изцяло нова компютърна категория през миналата година и половина и ние мислим, че растежът ще продължи за устройства като нетбуци и entry-level компютри, изградени на базови компютърни и интернет модели,” каза Муули Идън, корпоративен вицепрезидент на Intel и управляващ директор на Intel PC Client Group. “Ние сме много развълнувани, че предоставяме платформата Atom от следващо поколение и че работим в цялата индустрия, защото сме на път към втората фаза на растеж, като даваме даваме сила на новаторски системни дизайни с по-добра производителност, по-малки footprints и по-дълъг живот на батерията.”

До днешна дата Intel има над 80 дизайна за новата платформа Atom от водещи производители на оборудване като ASUS, Acer, Lenovo, Dell, MSI, Toshiba, Samsung и Fujitsu. Докато различните системи имат новия Windows 7* Starter или операционна система Home Basic, потребителите ще имат избор, когато става въпрос за операционна система, тъй като някои производители на оборудване предлагат MoblinTM Linux v2 като алтернатива за клиентите, които биха искали адаптивен и различен интерфейс.

Предлагането по света на нетбуци от телекомуникационни компании като T-Mobile, Vodafone, Orange и други също расте и се очаква да стимулира допълнително разрастване. Intel си сътрудничи с мобилни оператори и компании за модеми при напредъка на 3G възможностите при нетбуците на развити и нови пазари. До момента дузина доставчици на услуги предлагат нетбуци на различни пазари и техният брой се очаква да се увеличи с новата платформа.

Подобрен процесор и графика

Една от най-значимите характеристики на новата платформа е интеграцията на контролер за памет и графика в CPU, което се случва за първи път в индустрията на x-86 чипове. Това означава два чипа (CPU+чипсет) вместо предишните три (CPU, чипсет, I/O контролен хъб), по-ниско TDP и значително намаление на разходите, цялостния footprint и енергията. Платформата на нетбука предлага 20% подобрение на средната мощност и по-малък размер в сравнение с предишната платформа Atom. Това води до по-малки и компактни системни дизайни и по-дълъг живот на батерията. Поради тази интеграция цялостният footprint за платформата на нетбука е намалял с близо 60 процента. За entry level настолни компютри това е близо 70% намаление на footprint и около 50% по-ниско TDP в сравнение спредишното поколение.

За платформата

N450 е едноядрен процесор Atom с 512k L2 cache и 7-ватов total kit TDP, в това число и чипсет. D410 за entry-level настолни компютри е едноядрен процесор Atom с 512k of L2 cache и 12-ватов total kit TDP с чипсет, а D510 за entry-level настолни компютри е двуядрен процесор Atom с 1meg L2 cache и 15-ватов total kit TDP с чипсет. Всички нови чипове работят на честота 1.66GHz. Цените и наличностите ще бъдат обявени през януари, когато системите ще се предлагат от производителите на оборудване.


Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,2 коментара

  1. 1 TIGT-I – дънна платка базирана на новата Atom/Pine Trail платформа – hardwareBG.com // 25.03.2011 в 19:20

    […] след официалното представяне на новите Atom процесори на Intel, от ECS побързаха да обявят първата дънна платка […]

  2. 2 “Вълна” от netbook компютри на базата на новите Intel Atom процесори – hardwareBG.com // 25.03.2011 в 19:21

    […] след официалната премиера на новите Intel Atom процесори, редица производители побързаха да обявят нови модели […]

Коментари: