Сбогом DFI или поне довиждане?

В раздел: Новини от на 22.12.2009, 7,387 показвания

С наближаването на Коледните празници навсякъде цари весело, приповдигнато, свежо, изпълнено с очаквания и празнично настроение. Но, в реалния живот не всичко е празници и усмивки. Лошата новина, засега под формата на слухове, е, че DFI се отказват от пазара на настолни (desktop) дънни платки. И въпреки, че те възнамеряват да запазят корпоративния си и индустриален бизнес, домашните потребители, по-точно ентусиастите/овърклокърите, губят много. Очаква се решението да бъде обявено в началото на следващата година. Към момента DFI разпродават останалите вече произведени складови наличности и нови няма да има. След залеза на Epox и Abit, DFI продължават с негативната тенденция производителите на дънни платки за ентусиасти да са недостатъчно печеливши, конкурентни и устойчиви на пазара. Все пак DFI оцеляха значително по-дълго, при това като независима марка, а и настъпилата междувременно криза несъмнено е подпомогнала за подобно развитие на нещата. DFI – сравнително малка, но иновативна компания, смели и провокативни инженерни решения, едни от най-добрите овърклокърски биоси – всичко това се отправя към историята. Ако някой иска да се сдобие с настолна дънна платка на DFI – сега е моментът да действа. След съвсем кратко време LanParty сериите ще бъдат просто част от ИТ историята в някой прашасал музей на забравени компютърни компоненти.
Все пак, остава някакво време, в което има шанс управлението на компанията да вземе друго решение, да се появи достатъчно голям инвеститор, или просто да се случи чудо – нали такива, казват, ставали по Коледа :).

Източник: www.semiaccurate.com


Етикети: , , , , , , , ,10 коментара

 1. 1 presola // 22.12.2009 в 15:03

  Наистина кофти новина за почитателите на марката…

  Само да отбележа, че EPoX са живи, но уви, продукцията им не достига до географски ширини, различни от Азиатските.

 2. 2 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 22.12.2009 в 15:31

  EPoX не са живи, SUPoX са живи ;)…

 3. 3 Александър Генов (rager) // 22.12.2009 в 17:14

  “Само да отбележа, че EPoX са живи”
  То и Abit уж бяха “живи” по подобен начин, до миналата 2008-ма година. След фалита през 2005-та марката, патентите и другите активи на Abit са купени от Universal Scientific Industrial Co. (USI) и така се появява Universal Abit. Техните дъна бяха почти овърклокърски, но далеч от дизайна, изработката, качествата и възможностите на оригиналния Abit.
  Тук се сещам да отбележа, че между Abit и DFI има нещо общо, което е доста важно. Oscar Wu направи най-клокърските серии на Abit, за да ги напусне след това и да отиде в DFI, които също изведе на върха сред ентусиастите. За съжаление, доколкото ми е известно към днешна дата, той е в мениджмънта на DFI и вече не се занимава пряко с разработката на дъна и биоси. Това е нормално – хората остаряват, помъдряват, искат само ръководни функции и много пари, но все пак – без неговото пряко участие в последните 1-2 години, дъната на DFI вече не бяха същите, както преди. Това също не е без значение за намалелите продажби.

 4. 4 presola // 22.12.2009 в 20:44

  Ако ти е добър китайският, разцъкай http://epox.cn/ и разгледай продукцията на SUPoX – вярно, вече дънните платки не са им основен приоритет, но отзивите от малкото на брой китайски ревюта са доста добри.

 5. 5 wladimir1 // 22.12.2009 в 21:16

  Това е лоша новина, меко казано, някой знае ли в Солитрон дали имат още количества от марката?

 6. 6 grigorbg // 23.12.2009 в 01:55

  Няма нищо интересно, а това което е (беше) що годе вече сигурно е разпродадено и ще се види на атрактивни цени из фирмите.

  За съжаление глобализацията и невъзможността на някой култови компании да се приспособят към новите условия ги уби… а от това губим най-много ние.

 7. 7 Борислав Андреев(scrapter09) // 23.12.2009 в 08:35

  Въпреки, че никога не съм притежавал тяхно дъно аз винаги съм им бил фен и ми е била любимата марка. Жалко…

 8. 8 иван петров // 24.12.2009 в 00:34

  Във “Фудзила” опровергават това, като твърдят, че се основават на твърдения на хора от ДФИ – http://www.fudzilla.com/content/view/16956/1/ . Пишат, че това са само слухове и в DFI сериозно работят по бъдещи платформи и дори не се е обсъждало подобно нещо в компанията.

 9. 9 Александър Генов (rager) // 24.12.2009 в 14:11

  Да, опровержението се “върти” от вчера из Интернет, например тук:
  http://www.nordichardware.se/nyhet,17072.html
  Разбира се, че представители на DFI ще отричат, обратното е неприемливо от гледна точка на PR и фирмена политика. Ще пусна по-късно последваща новина или по-скоро малко разсъждения в блога, като продължение на историята :).

 10. 10 Delicho // 02.01.2010 в 16:51

  ,,След залеза на Epox и Abit, DFI продължават с негативната тенденция производителите на дънни платки за ентусиасти да са недостатъчно печеливши, конкурентни и устойчиви на пазара” – защо това е така?
  Иначе имам тяхно дъно за цз. 370 – купих го от форумен пазар пролетта, за толкова години само едно подуто кондензаторче ми казаха, че имало. :)

Коментари: