Компютрите на HP са расисти?!

В раздел: Блог от на 22.12.2009, 8,036 показвания

Днес попаднах на много интересна история и видео, според които се оказва, че софтуера за разпознаване на лица който ползват от HP не успява коректно да разпознае лицата на хора с по-тъмен цвят на кожата. В историята срава въпрос конкретно за негър, но най вероятно проблема ще го има и при хора от други раси с по-тъмен тен на кожата. На видеофилма, показан по-долу, че вижда как софтуера не разпознава и не реагира докато пред камерата е застанал черен мъж, а в момента в който в кадър влиза бяла жена камерата започва да следи лицето и. Точно този бъг е причината да обвинят компютрите на HP в расизъм :D.

Разбира се, видеото и случката са по своему смешни. За мен странното в случая е, че от HP са направили такъв пропуск при тестването на софтуера който ползват. Далеч съм от мисълта, че това е направено нарочно и с цел или, че други производители които ползват подобен (същият) софтуер нямат аналогични проблеми.

От HP веднага са направили официално изявление по въпроса:

“Всичко, което правим, е с цел да гарантираме високо качество и функционалност за продуктите предназначени за  всички наши клиенти по целият свят, без значение на расата и етническата им принадлежност. Поради тази причина когато подобни проблеми бъдат забелязани, веднага ги вземаме под внимание и работим за отстраняването им…

…в момента работим заедно с партньорите си за да научим повече относно проблема. Технологията, която използваме се базира на на стандартни алгоритми, които измерват разлика в интензитета на контраста между очите и на горната част на бузите и носа. Предполагаме, че камерата се затруднява да “види” разликите в условия, когато няма достатъчно осветление на преден план.”

Предполагам, че разработчиците на софтуер ще намерят решение на проблема съвсем скоро ;).


Етикети: , , , , , , , , , , ,14 коментара

 1. 1 z/os // 22.12.2009 в 21:14

  Видеото е супер. Естествено, че HP не са “racist”. За тях работят повече тъмнокожи отколкото хора със светъл цвят на кожата.

 2. 2 Сашо // 22.12.2009 в 22:22

  Точно, расисти са. Така един бял крадец веднага ще го заснемат, а един черен – ще пропуснат да забележат ;)

 3. 3 Николай Цеков (geniusloci) // 23.12.2009 в 01:50

  Гледай сега как ще се окаже, че всички, които правят камери/фотоапарати са расисти. Странно ще е що се отнася до японските марки, но въпреки това…

  В странен свят живеем…

 4. 4 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 23.12.2009 в 02:02

  Аз лично приемам цялата “дандания” абсолютно шеговито, но съм сигурен, че има и лумпени които ще го приемат доста сериозно. Но както се казва – хора всякакви…

 5. 5 Николай Цеков (geniusloci) // 23.12.2009 в 02:39

  Да, а то, технически погледнато, си е проблем. А ходи му различи на този от клипа нос, скули, очи и т.н. с някаква си мизерна вградена камера. Която не струва колкото скъп Axis с обектив на Pentax…

 6. 6 Константин Философ // 23.12.2009 в 13:00

  И при филмите е същото. Черен човек на екрана, особено ако е по-тъмна сцената, можеш само зъбите и очите му да различиш, а останалото е черно петно. Това е защото черният цвят поглъща много светлина, от което изглежда като черен, а белият цвят отразява най-много. Затова когато се провеждат тестове на атомни бомби, хората най-близко до бомбата (учени, фотографи, …)са облечени в бяло, иначе рискуват да получат изгаряния. Да си черен просто не е лесно – полицията ти прави повече проблеми, атомните бомби повече ще те горят, а сега и със face recognition софтуер не могат да си играят…

 7. 7 MASTERA // 26.12.2009 в 02:02

  Само да спомена,че и статията може да се нарече расистка,защото думата “негър” се смята за такава. Редно е хората с по-тъмен цвят на кожата да се наричат чернокожи или в частност афро-американци.

 8. 8 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 28.12.2009 в 01:14

  @MASTERA – “негър” никога не е било обидна дума, не и в България. Това е раса, така се учи в учебниците, все едно е расистко/обидно да кажеш на индианеца, че е индианец или на ескимоса, че е ескимос. Зная, че в USA и някои други страни го възприемат като обида. Още не мога да си обясня защо, след като расата се води “негроидна” в българските учебници. В този ред на мисли, аз, а предполагам и 99% от българите, никога не съм възприемал думата “негър” като обидна. Имам и приятели негри, които не се обиждат ако/като ги нарека така. Хайде и ние да не се “изчЕньосваме” като “северно-американците”, моля ;).

 9. 9 Deltichko // 28.12.2009 в 10:53

  Интересно, нашите цигани щеги разпознаят ли? :D

 10. 10 Радо // 02.01.2010 в 23:10

  Е, не личи човекът от видеото да е обиден. И на него му е забавно колкото и на нас. За “лумпени”, които са го приели на сериозно още не съм чул.
  Имаше подобен проблем с някакво фотоапаратче Sony, което извеждаше съобщение, че човекът на снимката е мигнал когато с него снимат азиатци.
  Не става дума за расизъм, а за смехотворни пропуски на програмистите.

 11. 11 Screamer // 07.01.2010 в 14:44

  Спомням си за един случай как един от нашата WoW гилдия изяде бан за 3 дни заради това че беше написал “morning monteniggaz” в guild-чата. Пича просто поздравяваше приятелите си от Черна Гора (той е сърбин), което на английски е Montenegro. Кара те да се замислиш, че Blizzard де-факто плащат на хора да следят чатовете за реплики съдържащо nigga..
  Е-те толкова са луди западняците по расизма.

 12. 12 Не бъди Тупак... // 31.08.2010 в 07:44

  Явлението явно е в помощ на обичайните обирджии на магазини и бензиностанции – тъмночерните африкански американци, аман от политическа либерална коректност! Интересно защо НИЕ БЕЛИТЕ, не реагираме със побой, съд и наказания, когато черните ни наричат с обидни прозвища. Не е ли време да ги научим да се обръщат към нас с “ГОСПОДАРЮ” и всяко друго обръщение на НЕ-БЯЛ към БЯЛ да се наказва с 500 години затвор??? Не мога да разбера милионите негролюбци, които са се надупили на чернилките и ги жалят…идете в негърски квартал в СА и да видим колко минути ще оцелеете без да станете жертва на престъпление ОТ ЧИСТО РАСОВИ ПОДБУДИ! А и самите КЮМУРИ се наричат помежду си” НИГАЗ”, БЕЗ ДА СЕ ОБИЖДАТ ???

 13. 13 Gofry // 20.10.2010 в 20:36

  Към: Не бъди Тупак… // 31.08.2010 в 07:44

  Абсолютно си прав пич, то тая марионетка Обама, за ко мислите е президент. Иначе негротата щяха да ги еб*т много здраво и да потънат в размирици. От толкова антирасизъм докъде стигнаха?! Храни куче да те лае! Факт е че малцинствата се “отглеждат” за лесен контрол над народа, ама горко му, като скъсат каишката! От една страна те чукат мафията(властоимащите), а от другата варвари-нашественици-паразити!!!

 14. 14 Gofry // 20.10.2010 в 20:49

  Народа винаги ще си остане тъпата неориентирана ваги*а по средата !

Коментари: