Свобода или… без интернет?

В раздел: Блог от на 23.12.2009, 13,048 показвания

Депутатите ни, и то основно тези от ГЕРБ и националистите от Атака, се изложиха много зверски, приемайки на първо четене промените в закона за електронните съобщения. Новината вече обикаля интернет и се “продава” като топъл хляб, но идва точно преди празниците – време, през което хората няма да отворят уста, а заради времето навън – и врати, за да хукнат против и без това излизащите във ваканция депутати.

Повече може да прочетете тук, а тази инициатива, макар и да не мисля, че ще проработи, е добро начало. У нас МВР ще слуша нета и това не  е проблем според депутатите на ГЕРБ и Атака, вероятно – защото същите явно не използват интернет (или поне никой няма представа какви са и-мейлите им). Бого е отдавнашен и отявлен борец за свобода и си струва да го подкрепим, понеже у нас свободата и без това отдавна е виртуална, а сега дори на нея посегнаха.

Четейки коментарите в тези и други статии, се оказва, че то връзка с избраните от нас представители нямаме. Преди изборите – то не бяха блогове, отговори по чужди сайтове, директни телефонни линии в предавания, а сега – телефоните им били лични. Ама как лични, МВР вече може да ги следи, а на българина само му дай щипка за пари, той ще те разбере какво искаш.

Приемам:

 • Връзка в МВР, която да ми позволи да следя телефоните и електронната комуникация на депутати. Не мога да плащам колкото плащат за същото мутрите.
 • Електронните пощи в gmail (по-вероятно yahoo) на повечето депутати. На колкото се може повече депутати.
 • Телефонните номера – лични, домашни и служебни на депутати.
 • Друга информация, ако ще да е маршрути, по които ходят на работа, да си пазаруват или да се забавляват.

Цялата работа мирише силно, струва ми се, че е противоконституционна и по никакъв начин няма да помогне за предотвратяване на тежки престъпления. Напротив, база е за още по-тежки, всяко от които – срещу личността. МВР е като старо сито – отдавна не пуска само прашинките от брашното, ами и направо и гъгриците. Това не значи, че директно ще доведе до очакваните от песимистите проблеми, а че е възможно. Защото капка по капка – море, а когато има кой да “налее” – направо река ще му пуснат.


Етикети: , , , , , , , , , , , , ,42 коментара

 1. 1 Сашо // 23.12.2009 в 10:12

  То който ги има парите, пак ще намери начин да ти види пощата или каквото е там. Това не значи, че простотията на народното събрание трябва да се толерира…

 2. 2 Kurji // 23.12.2009 в 11:24

  Ха, това е само началото. Когато по телевизията въртяха сериала “договора в Лисабон”, никой не каза нищо. Вече няма суверенитет, няма значение какво мислим, споко, тепърва в следващите 10 години, ще ни натресът какво ли не под различни претексти. Забрави за правото ни на глас, от тук нататък ще имаме право само да си плащаме данъците :)
  И да не забравим, ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ идеееее ….. ще се мре !!!!

 3. 3 Иван Мусачев (fellix) // 23.12.2009 в 12:12

  Има къде по-лошо по света, не се кахърете за нищо.

  В КНР например, според новоприет закон, право да имат сайтове ще имат само юридически лица и държавни организации и то след предварително одобрение и вписване в общ регистър.
  В Австралия цензурата на интернет съдържанието и не само там е доста по-сурова отколкото в която и да е западна демокрация. Там дори нямат R18+ рейтинг за компютърни игри, т.е. игра с такъв рейтинг е практически забранена за продажба в страната, а доста други са безобразно орязани, т.е. цензурирани. В Германия е почти същото.

  А това, какво ще следяло нашето си МВР из дълбоките дебри на нета — те по-отракани службици по света се виждат понякога в чудо, че какво остава за нашенските пъдари тук. Има десетки начини всеки, който иска да остане непроследим в мрежата, ако поиска и достатъчно внимателен.

 4. 4 beerbong // 23.12.2009 в 14:01

  Аз не искам да ме следят в Интернет и по мобилния телефон
  Подписвам се, за да не се случи това
  Дайте своя принос http://zesa.wikidot.com/start

  Не искаме МВР да ни следи безконтролно в Интернет!
  http://www.facebook.com/home.php?#/group.php?gid=219184411208&ref=mf

 5. 5 Цветомир Цветанов (cvetkopetko) // 23.12.2009 в 14:10

  За това човекот измислил “proxy”

 6. 6 Радослав Стефано // 23.12.2009 в 15:33

  Господ казал:
  -Нека бъде светлина!
  Бате Бойко отвърнал:
  -Кажи Моля!

  Хах дано сега само някой не ме арестува, затова че съм казал виц за премиершия :D

 7. 7 Gospodi pomului // 23.12.2009 в 21:56

  Не, тия калпазани направо се оляха с простотии и глупави изцепки! Странно защо само тапанарските ни медии не ги отразяват така, както някоя угодна тях тема. Каква ли още глупости ще измислят още!? То не бяха издънките на оня смърф, наричащ себе си минисътр на финансите, сега и това. Аман от полицаи, мутри и прочие! Какво трябва да се направи, за да се изкорени тая пасмина!? Да хванем шумата и да ги колим и гърмим, както партизаните и прочие въоражени отряди ли!? Ужас, дано не се стига само до това.

  P.S. Предходните правителства също не бяха китка-цъфка и блестяха с какви ли не простотии, но така и не посмяха да прокарат тая безсмислица и пипаха с бели ръкавици, така да се каже.

 8. 8 banzaii // 23.12.2009 в 22:20

  Цялата ви комуникация в Интернет, отново ще бъде поставена на същия принцип. Всеки служител от МВР, който ви нарочи, ще може да провери за една година назад, какво сте правили в Интернет, с кого сте си писали, от къде сте влизали в Интернет, какви услуги използвате (Skype, P2P, SMTP и т.н) , къде се намирате в момента и още интересни данни
  Вие представяте ли си каква глупост е това.Трябват милиони, за да може 1 доставчик на нет да пази тези данни 1 година

 9. 9 Цветомир Цветанов (cvetkopetko) // 23.12.2009 в 22:43

  Аз съм напълно против да ме следят какво правя, нали интернет “уж” е лично пространство. И това ли ще ни отнемат?

 10. 10 Цветомир Цветанов (cvetkopetko) // 23.12.2009 в 22:48

  Забравих да добява, защо не беше “по секретно” ами всичко шуми от “ще ни следят в интернет”, “МВР ще ни следи”.. Ако бяха малко по умни щяха малко да го скрият те престъпниците ще процетат/ще чуят и какво остава? Нищo.

 11. 11 Без име // 23.12.2009 в 23:40

  БТВ репортерите излъчиха достатъчно изчерпателен материал по тази тема.
  За яснота- ще бъдат следени(макар,че ме съмнява да бъде поета на сериозно тази инициатива)само ЗАПОДОЗРЯНИ ЛИЦА.
  Това значи,че ще се “слуша” само,когато е нужно.

  Като цяло идеята за промяна в закона за ел. съобщения е парадоксална.Всички сфери в тая държава са корумпирани до дупка.Това е чиста показност,разбираш ли “ние правим всичко възможно да спрем корупцията.”Ще ме извините за песимистичното изказване но нищо няма да се нормализира в милата ни родина.
  Според мен има къде,къде по-важни неща, на които да се обърне специално внимание от колкото нета.

 12. 12 NoName // 24.12.2009 в 17:58

  Нищо не разбрах. Егати обърканата статия.

 13. 13 ValLl // 25.12.2009 в 02:24

  Това са пълни тъпотии.Щели да ни следят в интернет.Тия са егати простите.За разговорите по телефоните може и да могат, за местоположението ни ще могат, но как по дяволите ще ни проверят съобщенията в интернет било то по скайп или пощата.Руснаците още се пънат да разбият криптираните съобщения на скайп, та някви тъпаци от МВР ще ги следят.Какво съобщенията в yahoo,gmail и тем подобни, когато ми разберат някое съобщения от там лично ще ги почерпя всичките…Това са големи компании, на които МВР и бате Бойко не могат да им стъпят на малкия пръст…Щели да ме следят, да бе… това са пълни глупости не ги слушайте.Никой доставчик няма как да пази информация за толкова назад, той трябва да хвърли повече пари за сървари за архивите отколкото за по необходимите неша.

 14. 14 Николай Цеков (geniusloci) // 25.12.2009 в 14:35

  Към “Без име” – кое е по-важно? Няма да казвам колко хора ползват нета като изключително средство за лична и бизнес комуникация, а все по-често и за разплащане и работа с партньори навън. То от дребни неща се почва.

  После – ограничения на таксиджиите, утре – на хляба… аз помня живо време, когато имаше “максимални цени” и хм… “свобода”.

  @NoName – ако това е объркващо, то значи си объркал мястото, което четеш. Можем да направим и книжки с картинки…?

 15. 15 wladimir1 // 25.12.2009 в 22:43

  Ужасно е да живееш в подобна бананова република, а за капак да има 150 депутата повече от колкото е нужно и всички те да смучат кръвта ти! Подкрепям иницативата, не защото престъпността до сега не можеше да се добере до данните, а защото сега се развързват ръцете и на не до там “открехнати” но с контакти пресъпнци, да не говорим за масата подкупни чиновници! Чудя се – това ли ни чака – тотална параноя от всичко, само като включиш нещо електронно и ставаш уязвим за буквално всякакъв взлом?! Оруел изобщо не е грешал, само дето не е и предполагал мащабите на “ЕКРАНА”! Ужас!

 16. 16 Георги Бонджов // 26.12.2009 в 16:39

  “само като включиш нещо електронно” – Може и да не е нужно да го включваш…

 17. 17 Николай Цеков (geniusloci) // 26.12.2009 в 23:11

  Защо?

 18. 18 FTA // 27.12.2009 в 14:53

  Kurji says:
  23.12.2009 at 11:24
  Ха, това е само началото. Когато по телевизията въртяха сериала “договора в Лисабон”, никой не каза нищо. Вече няма суверенитет, няма значение какво мислим, споко, тепърва в следващите 10 години, ще ни натресът какво ли не под различни претексти. Забрави за правото ни на глас, от тук нататък ще имаме право само да си плащаме данъците :)
  И да не забравим, ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ идеееее ….. ще се мре !!!!
  —————————

  Какво общо има договора бе, комунистче!? Нали в Германия бяха тръгнали по тоя път (не точно толкова полицйски) и след колективно дело се приключи по въпроса.

  И ако имахме конституционен съд на място щеше да отмени закона като противоконституционен, понеже има точка “неприкосновеност и поверителност на личната кореспонденция”. Другата безсмилица е, че така или иначе това няма да доведе до абсолютно нищо положително.

 19. 19 Николай Цеков (geniusloci) // 27.12.2009 в 18:33

  fellix – в интерес на истината цензурата може и да донесе ползи, но това, ако се прилага отгоре на демокрация. При нас корупцията е непреодолим бич за почти всяко дело, в което е замесена, дори малко, държавата.

 20. 20 wladimir1 // 28.12.2009 в 04:19

  Цитат от НЕЗАКОННИТЕ “правила” в един сайт
  ТЕ ВИ “свобода”:
  —————————-
  Авторските права върху коментарите в Dnes.bg принадлежат на техните автори, като Dnes.bg си запазва правото да използва публикуваните коментари в Dnes.bg за свои нужди, включително с рекламна или друга търговска цел.

  Потребителите на Dnes.bg се съгласяват, че Dnes.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в сайта коментари.

  Dnes.bg си запазва правото да изтрива коментари, които са в противоречие с настоящите Общи условия, както и коментари, които са написани на латиница.

  Трябва да знаете, че IP адресите, от които са направени всички коментари, се записват и могат да бъдат използвани в определени случаи за разкриване самоличността на лицата, които са публикували съответните коментари, в нарушение на настоящите Общи условия. Dnes.bg си запазва правото да уведоми и окаже пълно съдействие на компетентните държавни органи, включително прокуратурата, следствието и полицейските органи, за всеки коментар, който нарушава законодателството на Р България и правото на Европейския съюз.

  Dnes.bg не носи каквато и да е отговорност в случай на загубена информация или на невъзможност за запазване на информация, въведена с коментарите на сайта.

  Публикуването на коментар в Dnes.bg означава, че сте запознат с настоящите Общи условия, съгласен сте с тях и се задължавате да ги спазвате.
  ———————–

  Кво ще кажете, всеки абазац противоречи на другия и абсолютно фунтаментално противоречащ на свободата и правата на човека по Конституция и в международен план!
  Кой ще съди тез сега?! При тва се водят “лидери” в интернет сайтовете, само дето си плащат за класацията, но тва е друга тема. ;) ;) ;)

 21. 21 Николай Цеков (geniusloci) // 28.12.2009 в 20:39

  Ще ти кажа, че не си чел закона за авторското право или не си го разбрал, или искаш нещо, срещу което винаги съм се противопоставял – авторско право над публичните коментари. Статията ми е едно, но коментарите под нея са дискусия, при това анонимна. Авторите им, дори и да докажат, че са автори, нямат право да претендират за права над съдържанието на коментарите. Правото да се трие по усмотрение на собствениците на сайта също е логично, все пак е тяхно и може да не искат шльокавица или псуващи селяни по сайта им. Пазенето на IP-тата вероятно е автоматично, също като навсякъде. Я виж нашите във форума, къде-къде по-подробни са…

 22. 22 wladimir1 // 29.12.2009 в 09:29

  Ето за това говорих – без да искаш се издаде сам -> говориш за човешки права, конституция и в същото време ти и другите като теб/вас ЦЕЗУРИРАТЕ и нарушавате правото на хората да се изразяват свободно в интернет, като цитирам: “нещете шльокавица или нецензурни коментари”, същите вие искате мейл и запаметявате IP-та под предлог цитирам пак теб “ставало автоматично”?! Да ме видя някъде да говоря за закон за авторско право?! Говоря за конституция и международна харта за правата на човека, за свободните медии, но явно и ти са като останалите, само говорите, но сте част от системата! Драги – нямаш аргументи, шапка ти свалям, че публикуваш това, но прости ми – пълно лицемерие е! Като не искате коментари ги забранете, а не да ги цензурирате или да им слагате вероломно ръка – частна собственост?! Бе какво споря – ти си пристрастен! ;)

 23. 23 Александър Генов (rager) // 29.12.2009 в 11:15

  wladimir1, кое ти липсва повече – писането на kirilitsa или свободата да опишеш на някой нагона си към задника му, майка му и устата му? Защото аз пък смятам, че първото е липса на елементарно възпитание и уважение към събеседниците (да не говорим, че не съм склонен да толерирам и неграмотното писане, което според теб ще е цензура, а според мен – ограничаване на простотията, която в последните години ни залива отвсякъде, заради такива като теб, които криво разбират думата свобода), а второто – откровена и дразнеща простащина, която никой нормален човек не би търпял да краси страниците на собствения му сайт. Или ти би одобрявал стените на къщата ти да бъдат изписани с нецензурирани мръсотии, позовавайки се на правото и свободата на хората да рисуват графити по стените? Ама, чакай малко, те стените на къщата ти си били твои, нищо че били от публичната й страна… А стига бе, значи в този случай би налагал ЦЕНЗУРА върху рисуващите? Усещаш ли се как издишат аргументите ти, но пък в такова свободно и анонимно място като тук може да си пишеш, каквото си искаш, нали си борец за “свободно изразяване в Интернет”. Тук ще се съобразяваш с нашите изисквания за оставените коментари, а ако те не ти допадат:
  а) не пишеш тук;
  б) правиш си собствен сайт, в който позволяваш kirilitsa и псувни, и си пишеш там с удоволствие;
  в) отиваш у лЕво, защото гореизброеното няма нищо общо с правата на хората и свободата.

 24. 24 wladimir1 // 29.12.2009 в 11:34

  ДО: Александър Генов (rager)
  29.12.2009 at 11:15

  Когато аргументите се изчерпет хорица, като теб – изместват темата, ограничават се в “частното си собствено пространство”(само дето интернет е общодостъпен – виждаш ли отдавна не е на военните ;)) и ръсят обиди, за “у лево”! Давайте още! Забавно е! Пак казвам, когато не искате определени коментари, вие само сами се прецаквате, защото ВСИЧКИ коментари накуп НЕНЕРИРАТ импресии, а това води до истинската печалба от интернет, но такива като вас не се издържат от това – а само лицемерничат!

 25. 25 wladimir1 // 29.12.2009 в 11:37

  Само откровен глупак би рязал кометари, ако ги е пуснал в “собствения” си сайт, щото хоста, техниката не е без пари, но както казах – сами лъсвате колко сте лицемерни и недълновидни, само големите приказни за “свобода” ама с голямата брадва в джоба нали? :) Смешно е!

 26. 26 Freedom // 29.12.2009 в 12:02

  Споко! То е ясно че ще постигнат своето, но няма да се дадем без бой. Да си го гласуват този неморален (античовешки) закон потъпкващ всякакви демократични норми но дори и този закон да вкарат не веднъж съм казвал че нямат кадри с който да следят баш престъпниците в интернет.
  И те не знаят какво гласуват. МВР и интернет ? магаре и космос!

 27. 27 Николай Цеков (geniusloci) // 29.12.2009 в 13:20

  Владимир, опитваш да обърнеш едно срещу друго различни неща. Свободата ти да се изказваш в интернет не я нарушавам, понеже винаги може да пишеш в собственото си пространство. В моето ще те ограничавам, също както вкъщи не бих ти дал да ми се изпикаеш на стената. Ще наруша конституционното ти право да пикаеш където си пожелаеш ли, ако те изхвърля като мокър парцал, ако решиш да го правиш? А сега направи аналогия с това някой да има достъп до наистина личните ти данни (не едното ЕГН) покрай достъпа до трафика. Докато за правилата “срещу пикаене по стената” доводи има, то за тези за толкова широк достъп до комуникацията ми има някакво въздухарско ловене на престъпници. Айде бе…

  А вече съм писал какво означава свобода на коментарите – когато удостовериш кой си, какъв си и псуваш реален човек, ще те питам дали ще говориш толкова свободно. Докато ти пазя анонимността и виртуалното дойстойнство от обиди, естествено, че ще налагам цензура. Най-вече – защото доста хора не познават и елементарни етични норми.

  Ако искаш ходи рови каквото искаш, прави каквито други аналогии искаш, никога няма да убедиш някого, че в частно пространство някой е длъжен да ти осигури място да си сипеш простотиите заради законовата ти свобода на словото. Същата страда и от ограничениея – не можеш да напсуваш Тошо, понеже Тошо може да те съди за обида – тук подобни взаимоотношения няма (радвам се за което), поради което ограничавамеч теб и Тошо да се псувате или ви позволяваме да го правите на лични съобщения, без да ни намесвате в своите си работи.

  Още ли се чувстваш ограничен?

  Хайде иди, попремисли какво ще пишеш и пак се върни, че не си улучил човека да налагаш грешното си мнение чрез грешен подход. Ако искаш спор за тези свободи – пробвай с някакви реални аргументи. Тези за свободата не важат, когато говорим за свободия, а конституционните ти права не се нарушават от липсата на свобода да “акаш” по чужди стени, освен ако не метеш закона много криворазбрано. Примерът на Александър с рисуването на стените е най-точният до момента – от твоята гледна точка, както си я изказал досега – с какво право ще спираш хлапетата да ти рисуват по къщата???

  И спри да ми лаеш в поредни постинги – не виждам кой ти ги е орязал, и да има пропуснат такъв, то е заради спам филтъра, който ежедневно ти спестява около 1000 руснака с линковете им, което пак е в името на твоето, не на моето удобство. И не, не се храним от импресии, имаме си фирма, между другото.

 28. 28 Freedom // 29.12.2009 в 15:02

  Няма да се свърши света просто ще накарат находчивите и умни български “потребители” да надхитрят системата :) която замислят.Винаги е било така и така и ще бъде.Страх нямам,не съм престъпник а и нямам какво да крия , не могат да ми вземат нищо от личното пространство. :) Особено МВР :)))) Мтел Виваком и Глобул да го …… Няма телефон няма проблем. Ще ме проследят чрез телефона ама друг път.Има толкова европеиски оператори да не ги изреждам че и по-икономични от нашенските :)
  След двадесет години най-вероятно ще гласуват закон който ще гласи ” На всяко новородено трябва да се имплантира чип”.
  Ето така МВР може да стане горда със себе си. Извинете ме че се отплеснах и не е по-темата но и тази тема идва на дневен ред за нелицеприятните ми наши родни депутати!

 29. 29 wladimir1 // 29.12.2009 в 15:17

  Николай Цеков (geniusloci)
  29.12.2009 at 13:20

  Човек мога ли да си позволя лична квалификация към теб? Ако да – то тя е че си изключително невъзпитана посредствена личност, без грам такт и уважение към събеседника! Думите, които ползваш, както и ограниченият ти речник в този смисъл, са еманация на същостта ти! Мерси ти за любезностите! Кога беше – към 2012-та ли свършваха домейните и ще блоква инернет, ами аз имам време да чакам и без това съм уверен във скорошният ви фалит! А в Япония вече проектираха наследника на интернет, догодина живи и здрави смятам да ходя там за малко … ;) Поздрави!

 30. 30 Николай Цеков (geniusloci) // 29.12.2009 в 15:26

  Човек, който има нахалството да се опитва, макар и безуспешно, да обръща думите на някого срещу твърденията на същия, и после страда, когато същото се случи с неговите думи, никак не заслужава особено отношение. Какъв такт, какво уважение, когато дори не четеш какво ти се пише и вече си намислил следващия отговор, преди да ти бъдат зададени въпроси?

  Ако имаше някакви, дори бегли аргументи, в защита на тезата си, да си ги изложил, но понеже не си първият с подобни безпочвени виждания, като свършат доводите стигаш до типичните обвинения. Къде в обида, къде в липса на дар слово, къде в уважение към мнението ти – въобще, все неща, които могат някак, поне мъничко, да оправдаят това, че всъщност нямаш какво да казваш, но го правиш. не те видях да отговаряш нито на мен, нито на написаното от Александър – напротив, било отместване на темата. А то ти беше този, който в една тема за свободата в интернет се опита да вмести собствените си виждания за свободата в нечий сайт в интернет. Ако не виждаш разликата и поради това ги смесваш (но после бягаш от това смесване, защо?) – не ние нещо бъркаме.

  Върви чети за разликата между демокрация и анархия, после се върни тук да си искаш свободата на словото, която никой не ти е отнемал.

 31. 31 Freedom // 29.12.2009 в 15:40

  Личен спор се заформи всеки има мнение и го изказва.Ако аз искам да напиа нещо (грозно) ще се скрия така че да не знаят кои съм ;) но със сигурност поста ми ще се изтрие ;)
  Начини много сървъри много! Свободата на словото е една.
  Но тя се изразява там където няма правила. ;) Тук определено има. Никой никого не е спрял да постава стига да е в рамките на(нормите) правилата за този форум както и за всички останали блогове и etc.
  Все пак темата е “Свобода или… без интернет”? Не искам да влизам в лични препирни. Но факт е че както мен така и останалите тук ни публикуват. А може и да не е така. Нали ;)

 32. 32 wladimir1 // 29.12.2009 в 15:44

  Ами толкова и ти е багажа, Демокрация – в истинския смисъл на думата няма и не е имало, освен в Древна Гърция, обаче драги там съвсем не е “владял народа”! В Света а и в България има в момента посттоталитарен капитализъм от ДИВ тип, който в противовес на приетите от Съвета за сигурност към ООН (който е върховен орган в Света) Харта за права на човека и в частност точките на конституцията на Република България, унищожава и малкото свободи останали на хората, а именно – свобода да пишеш в интернет! Преумцията, че това е твой личен, собсвен сайт и като такъв той не може да бъде част от Медийното пространство – сиреч да се пише вътре “каквото ТИ кажеш” защото ограничаването – ЦЕНЗУРАТА под каквато и да е форма е АВТОРИТАРИЗЪМ от КОМУНИСТИЧЕСКИ тип! Не ми говори за четене, защото доста съм чел и имаш много да тичаш срещу мен за да спориш наравано с мен по тези въпроси! Факт е че зовеш към Свобода, но искаш да можеш да ограничаваш ти?! Егати оксиморона?! хахах

 33. 33 Freedom // 29.12.2009 в 15:59

  Кое от по-горното неразбра ? След като един сайт е личен бил той и обществен “WTF” какво значение има ,все пак се плаща за домейн и етц.Той е собственост и за собственика ще са всички позитиви и негативи.Аз лично бих се съобразил с правилата ако искам да дам гласност или да обсъдя нещо с което не съм или съм съгласен!Що не пишеш в сайта на президента или на парламента и неговите министерства ?
  След като този сайт не е медиен иди в медиен и си израси ругатните та да ти олекне и да се почувстваш горд.

 34. 34 Николай Цеков (geniusloci) // 29.12.2009 в 17:04

  той продължава да не схваща, че “интернет” е виртуално пространство (пък било то с голямо влияние над днешния живот) – нещо като “литература” – в нея се включват изключително частни случаи, някои от които – произведения от буквално два реда. Въпросът със свободата опира до това дали можеш да публикуваш такива произведения (можеш, както можеш и в интернет), а не дали можеш да ги публикуваш в рамките на нечии чужди такива (не можеш).

  И двете нямат връзка с това, че една бездарна, нискообразована и комюптърно неграмотна пасмина ще има достъп до лични данни, с които може да злоупотребява, но явно на Владимир му е все тая за това – по-важното е, че се чувства ограничен, че не може да хаби и псува който си иска в сайта. И изхожда от идеята за цензура, дори и когато не му е наложена – аз предложих вече – който иска да не бъде цензуриран – да си пише имената, адреса и телефона (както и да предостави удостоверение за вярност на същите) и след това – да прави каквото иска. За съжаление – дори имената не си пишат хората, т.е. подписват се с виртуалните си “аз”-ове, но иначе искат от нас уважение към тези виртуални лица – странното е, че го получават и въпреки това искат още. Какво още, след като ограничения в коментарите досега не са налагани, а във форума всички правила са с цел запазване на “мира” и не се прилагат строго – само те си знаят. Аз лично не разбирам какво иска Владимир, но понеже реши да противопоставя “свободата” на личните ми данни с тази да се възползва от чуждо пространство в Интернет, се подразних. Най-малкото – винаги може да си пусне сайт и да си пише в него, никой няма да го спре. Докато аз полагам усилия за развитието на този сайт и плащам за мястото му в интернет, ще си позволя да не му дам правото да псува, пише на шльокавица и въобще – прави каквото си иска в рамките на сайта. Ако не му харесва – има избора да не влиза в сайта, както и да пише против него колкото му душа иска. Като аналогия – все едно издател да е длъжен да издаде книгата ми. не е, естествено, ако не вижда смисъл в нея. Аз обаче винаги мога да си спонсорирам издаването сам и да си я разпространя, т.е. имам свободата да я издам. Ако е стойностна – ще се намери издател за нея, ако ли не – ще си поема работата по издаването сам.

  Ако просто си търси арена да си изкарва ядеца, че няма абсолютни права в моето интернет пространство – объркал се е, никъде в темата не става въпрос за това, нито мен трябва да ме интересува причината да се ядосва.

  ЦЕНЗУРАТА под каквато и да е форма е АВТОРИТАРИЗЪМ от КОМУНИСТИЧЕСКИ тип!
  Бих се съгласил, ако можеше да посочиш дори един единствен пример за цензура в рамките на сайта, но ще ти е трудно. Вече те питаха – в рамките на дома си ще ме пуснеш ли да правя каквото си искам. Било то да ти драскам по стените, припикая килима или, ако моралните ми норми позволяват – да ти се изакам на масата в кухнята? (пардон за грубите изрази, но проявите на много от “цензурираните” са дори под това ниво) В смисъл – за мен, кой знае, може това да е нормално. Само не разбирам защо за обществото и в частност – за теб, също трябва да е нормално (според теб). Ако ми обясниш защо мислиш, че тези неща трябва да са забранени (от теб, че и от закона, който се грижи за това ти право) у дома ти, но че същите трябва да са позволени на виртуалното ти аз във виртуалния ми дом, в който и без това съм те пуснал да правиш достатъчно неща, може и да започна да те разбирам, но се съмнявам, че ще можеш. поне на база това, че никой досега не е могъл да го обясни, а не си първия, който рита и драпа за това, че не му даваме да си пише каквото поиска и както поиска. То, още малко, ще трябва да отворя врати и на сайта, всеки да си пуска новини, статии и каквото (не, че не съм, между другото) иска, с цел да му гарантирам ъм… свобода? Хайде стига…!

 35. 35 Александър Генов (rager) // 29.12.2009 в 23:51

  wladimir1 says: “Пак казвам, когато не искате определени коментари, вие само сами се прецаквате, защото ВСИЧКИ коментари накуп НЕНЕРИРАТ импресии, а това води до истинската печалба от интернет, но такива като вас не се издържат от това – а само лицемерничат!”
  Какво отношение има това дали ние или някой друг се издържа от Интернет? Как така от ограничаването на свободата в Интернет, заради което върви тази дискусия, преминахме към ограничаването на свободата на словото (!) в този сайт, а накрая преминахме към това от какво идват печалбите? Изглежда се опитваш да буташ дискусията към някакъв твой частен случай, за който обаче си абсолютно прав, че по никакъв начин не ни интересува тук. Както виждаш, имаш свободата да пишеш и го правиш, но се ограничи в гледането на чужди канчета. Най-малкото нямаш никаква идея кой от пишещите какво отношение има към сайта и съответно предположенията ти са неверни, а изводите служат на твоите си цели :).

  wladimir1 says: “Само откровен глупак би рязал кометари, ако ги е пуснал в “собствения” си сайт, щото хоста, техниката не е без пари, но както казах – сами лъсвате колко сте лицемерни и недълновидни, само големите приказни за “свобода” ама с голямата брадва в джоба нали? :) Смешно е!”
  Хайде и тук малко да те поправя – този сайт съществува благодарение на хъса, желанието и усилието на ентусиасти зад него – той е следствие от тяхното печелене на пари, а не причина за това. И естествено, че въпросните ентусиасти ще определят правилата за пребиваване в това място – ти въобще нямаш думата, нито се иска мнението ти. Както Николай ти написа около 50-60 пъти отгоре – няма как да влезеш, да кажем в нашата “публична зала за гости” и да не се съобразяваш с нашите правила, пикаейки, псувайки, викайки или друг реален еквивалент на виртуалните ти желания за “свобода”. Не си на улицата, нито в градската градинка, ако можеш да направиш разликата. А даже и на тези места трябва да се подчиняваш на общоприети правила. Пробвай да пикаеш на улицата.

  wladimir1 says: “сиреч да се пише вътре “каквото ТИ кажеш” защото ограничаването – ЦЕНЗУРАТА под каквато и да е форма е АВТОРИТАРИЗЪМ от КОМУНИСТИЧЕСКИ тип! Не ми говори за четене, защото доста съм чел и имаш много да тичаш срещу мен за да спориш наравано с мен по тези въпроси! Факт е че зовеш към Свобода, но искаш да можеш да ограничаваш ти?! Егати оксиморона?! хахах”
  За последен път ще пиша, защото започвам да се чувствам като идиот, който обяснява на паве в каква посока действа гравитацията. Ти бъркаш свободата да отидеш на произволно място с личния си автомобил, с ограниченията при придвижването ти от Закона за движение по пътищата. Ако този закон не съществуваше, по пътищата щеше да цари не свобода, а свободия (а то, реално, то си е така и в момента, поне много рядко някой прелита на червено, което все още е някакво постижение), а свободното ти стигане до мястото, което искаш, щеше да е значително затруднено или невъзможно. Тоест, при пряко сравнение, Законът за движение по пътищата ограничава според теб свободата ти да управляваш личния си автомобил и да се придвижваш. И това не е оксиморон, а парадокс, защото ти може много да си чел, но се пита какво си разбрал.

 36. 36 Red_Fox // 30.12.2009 в 09:45

  и за да не съм анонимен “Freedom” съм аз Red_Fox ;)

 37. 37 Liess // 30.12.2009 в 17:49

  @wladimir1
  Не разбирам защо обвиняваш хората който си поддържат сайтовете в комунистическа цензура. Ако беше прав, твоето мнение нямаше да бъде прочетено, а изтрито. И там е цялата разлика според мен.

 38. 38 Blabla // 05.01.2010 в 12:16

  Свобода или…
  Срещу отнемането й ни обещават повече сигурност. Обещават… ако се примирим. Ако се съгласим. Ако се наведем. Наведена глава ятаган не я сече. Само я заробва. И я обезличава. И я унижава. И я унищожава. Докато главата не се надигне. Докато не реши, че е време да извоюва своите права. Затова свобода или….

 39. 39 tapanar4e // 06.01.2010 в 01:05

  sory za latinicata… za direktiva 40 na EU se zagovori o6te minalata godina

 40. 40 wladimir1 // 09.01.2010 в 14:18

  И кво стана бе – клекнаха вашите организирани – “организатори” -> тия ченгесарски номера с “граждански” комитети и “борци” за “ссобода” моля на друг! Не може да прокламирате свобода и да ограничавате същата в собствените си, но ОБЩЕСТВЕНО достъпни сайтове! Хак да вие! Тежко и на нас и на вас, сега че видиме вече откъде аджеба идат частите за компютрите при тва в 2 часов срок, мен лично ми кеф, нямам какво да крия, нито пък съм богаташ!

 41. 41 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 09.01.2010 в 15:34

  Леле колко мъка има по този свят…

 42. 42 Николай Цеков (geniusloci) // 09.01.2010 в 19:57

  Този ще го “освидетелствам” по IP скоро.

Коментари: