Заради химическо замърсяване в TSMC Fab 14 B са засегнати линиите на NVIDIA, MEDIATEK, Huawei и Hisilicon

Заради химическо замърсяване в TSMC Fab 14 B са засегнати линиите на NVIDIA, MEDIATEK, Huawei и Hisilicon

В раздел: Новини от на 29.01.2019, 2,089 показвания

Fab 14 B на TSMC е засегната от химическо замърсяване, което е причина значителен брой пластини да са в спрян режим. Fab 14 B по същество произвежда 12 и 16 nm, 300 mm “вафли” за 14 компании, включително NVIDIA, MEDIATEK, Huawei и Hisilicon. Съобщава се, че са засегнати между 10 000 и 30 000 вафли, които не са бракувани, така че тук и там може да има здрави участъци. Разбира се, всяка вафла ще трябва да премине през задълбочен процес на сертифициране, а фабриката ще трябва да спре, за да може компанията да прочисти всички остатъци от тези ненужни химически съединения.

Погледнато в перспектива обаче, Fab 14 B е един от гигантите на TSMC, който има номинална месечна производителност от 100 000 вафли – така че продукция на стойност между 3-10 дни вероятно е засегната вече, а допълнителният престой води до загуби на фабриката. Не се очаква това събитие да повлияе значително на наличността на някой от продуктите, за която и да е от засегнатите компании, но то може да се превърне в предпоставка за някакво спекулативно увеличение на цените от страна на някои играчи на пазара.

Източник: Techpowerup


Етикети: , , , , ,3 коментара

  1. 1 Capcom // 29.01.2019 в 15:00

    Чудесно прецедент RTX картите да се оскъпят с едни 30-40% що не…

  2. 2 JackMa // 29.01.2019 в 20:44

    Зaливането със киселина на Вафли начесто означава ,че те са унищожни безвъзвратно бре ….г/да журналя маникюристи. И Многоуважаеми преводачи Гугльови.Какви пластини са в спрян”режим???.Взависимост къде е сипал киселина КАЛПАЗАНИНЪТ (а той я е сипал/а връз сновният пайл с заготовките за чипове) това означава стотици ХИЛЯДИ чипове тотална щета и бракувани.Това да не ви е патладжан да го измиеш и хоп в фурната.Това ви казва TSMC .A SECURITY-RELATED Accident.2080Тi 2080 $.

  3. 3 Denislav Slavchev (acdc) // 30.01.2019 в 11:37

    @JackMa, първо се научи да пишеш правилно и да се изказваш правилно, защото и човек със завършен 7-ми клас би написал по-грамотно този коментар. Второ, не ми харесва тона ти, който не е по-различен от този на пиян каруцар (това не се толерира тук, така че го приеми като официално предупреждение). Очевидно ти си “бил там”, във Fab 14 B и си много “наясно” с какво и как са прецакани пластините, какви и колко пластини са дефектни и още множество подробности. Явно информацията ти е от “първо лице”, така че осветли и нас невежите. Странно e само защо от Fab 14B са започнали да правят ревизия на пластините, за да видят дали всички са пълен брак или не (ей това се нарича режим на изчакване, ако не ти е ясно), ама това се дребни подробности, нали си много по-наясно с нещата. ;)