Проблеми с IDE драйверите на VIA 8237

В раздел: Статии от на 8.09.2004, 7,027 показвания

Тъй като много от вас вероятно ще се сблъскат с проблемните IDE драйвери за южния мост на KT800/KT880/K8T800/K8T800Pro чипсетите на VIA, ще опиша възможните “симптоми” и решението на проблема.

На първо място – желателно е да свалите версия 4.53 на драйверите Hyperion (ТУК), а за тези, които желаят още малко повишение на бързодействието на контролера в замяна на невъзможност за “оцеляване” на Windows инсталацията при смяна на дъното – VIA IDE Miniport Driver (в момента на VIAArena е налична версия 3.20В). И двата драйвера съм качил заедно със статията, надявам се при появата на нови версии вече да няма ядове с инсталацията им, макар че нито във форумите на VIAArena, нито някъде другаде се говори сериозно за проблема и се съмнявам на VIA да им е известен.

Симптомите:

При всички положения говоря за нова инсталация на WindowsXP, преминаване от стара такава е почти невъзможно, а от nForce платформа проблема е неотстраним. В какво се изразява появата на проблем – преди и след инсталация на драйверите на VIA и двата PATA канала работят в максимум UltraDMA2 режим, понякога при инсталиране на Hyperion 4in1 Primary/Secondary IDE Channel не могат да бъдат разпознати и се инсталират първо като “IDE Channel” с жълта маркировка за проблеми в Device Manager. При рестартиране инсталацията им започва отначало, а при опит да бъдат деинсталирани на мястото им се появява “hdc” и дори вече не се разпознават като IDE Channel. Симптомите могат и да се различават – повреда на данни при копиране от дял на дял, например, както и други проявления, с окито не съм се сблъсквал, но вероятно решението е същото.
Същността на проблема – инсталатора на VIA всъщност не инсталира IDE драйвер, а оставя този по подразбиране – това води до UDMA2 проблема. Когато опитвате да махнете каналите след появата му премахвате версията на Microsoftр а в драйвера на VIA не е указано, че двата канала се нуждаят от допълнителен драйвер (те наистина
не се нуждаят, но пък самия контролер има нужда от драйвера на VIA, за да работи както е редно). Премахването на тази част е лесно.

Всъщност тук се съдържа и решение за още един възможен проблем – инсталацията на AGP драйвер на K8T800/K8T800Pro дъната. Желателно е обаче да не процедирате както с IDE драйвера, защото WindowsXP и VIA версията на драйвера не се “разбират” и е възможно да имате проблеми с видеокартата си.

Преди да пристъпите към инсталация – НЕ инсталирайте Daemon Tools, Alcohol 120%, Nero Burning Rom или какъвто и да е друг софтуер за емулация на CD/DVD устройства преди да сте инсталирали драйвера на VIA. НЕ инсталирайте SerialATA драйвер преди да сте свършили с инсталацията на стандартния IDE контролер, както е описана по-долу. Ако сте със Service Pack 1 инсталация НЕ слагайте SP2 преди да сте инсталирали драйвера. Ако вече сте инсталирали софтуер за виртуални CD-та го деинсталирайте, желателно е да премахнете ръчно всички “остатъци” от него, в Device Manager проверете Non Plug and Play Drivers (в менюто View маркирайте Show Hidden Devices). SCSI емулиращите драйвери най-често имат някакъв подобен вид:

В Device Manager и на “Computer” инсталирайте на ръка “Advanced Configuration and Power Interface (ACPI) PC” ако драйвера е друг. Рестартирайте, изчакайте Windows да приключи с инсталацията и рестартирайте отново ако ви попита :).
След това стартирайте инсталацията на драйвера Hyperion и изберете “Normal” инсталация, а не “Quick“.

Маркирайте и трите възможни драйвера, но впоследствие сложете “Uninstall” на IDE драйвера и “Install
на AGP драйвера.

Рестартирайте когато инсталацията завърши. След като Windows стартира отново изчакайте около минута и отново пуснете инсталацията на драйвера Hyperion, пак изберете “Normal” и махнете отметките на INF и AGP драйверите.

Изберете “Install” за IDE дарйвера и рестартирайте когато е нужно. След като Windows стартира проверете дали двата канала в Device Manager работят коректно, т.е. дали са в правилният UltraDMA режим – много от CD-ROM, CD-RW и DVD устройствата по подразбиране са в PIO режим, пуснете “DMA if Available
и рестартирайте, това не е проблем на VIA, а на производителите на устройствата.

В най-общият случай трябва да сте решили проблема. Ако все пак той остане или се сблъскате с “hdc/IDE Channel” варианта – рестартирайте в Safe Mode (задръжте F8 при стартиране и изберете Safe Mode). Инсталирайте на ръка Microsoft версията на драйвера на VIA Bus Master IDE Controller (ако не може да
го намерите проверете в .cab файловете в \WINDOWS\Driver Cache\i386\ за viaide.sys). Деинсталирайте двата канала и рестартирайте отново в Safe Mode. След като бъдат разпознати Primary/Secondary Channel рестартирайте и повторете варианта от по-горе, при желание може да изпробвате и следващата стъпка – SCSI Miniport драйвера. На този етап не е трудно да “оплескате инсталацията” – при мен се получи неведнъж и така и не стигнах до закономерност, водеща до някакъв краен резултат.

VIA IDE Miniport Driver

След като сте инсталирали вече IDE драйвера от пакета Hyperion може да пробвате и този драйвер. Увеличението на производителността не е голямо, натоварването на процесора е същото, при ползване на VIA IDE Tool (програмата е част от пакета) има по-съществено увеличение на производителността – 2 до 4 MB/s при работа на един дял (т.е. четене+запис), 2 до 3 MB/s при четене от диска и около 1 MB/s при запис.
Инсталирането е директно с инсталатора на драйвера, но след като рестартирате пуснете Safe Mode и изчакайте – на мястото на Primary/Secondary IDE Channel в Device Manager сега трябва да имате удивителни, а паралелно с тях трябва да имате Primary/Secondary Ultra ATA/ATAPI Channel. Контролерът вече е VIA Bus Master Ultra ATA Controller (dual mode). Рестартирайте нормално. След влезете в Windows трябва да се стартира и VIA IDE Tool (намира се в Start Up менюто в Start Menu) и иконката му ще се появи в Task
Bar. В прозореца на програмата се вижда и текущият UDMA режим на устройствата, вързани към IDE каналите, като може и да го променяте. Имайте пред вид, че инсталацията на този драйвер е буквално необратима в 90% от случаите !!! Опит да го инсталирате/деинсталирате на ръка обикновено води до забиване на Windows, а след това няма да може да стартирате и в Safe Mode (точно по време на стартиране тръгва и инсталацията на драйвера и блокира). С няколко думи – слагайте този драйвер само ако сте сигурни, че няма да купувате ново дъно скоро :).

Сега вече инсталирайте виртуалните устройства и останалите драйвери. За Alcohol 120% е желателно да промените номера на драйвера за устройството (по време на инсталация програмата пита, няма значение какво име ще изберете, номера по средата на името се сменява само за да се избегнат бъдещи проблеми при надграждане на VIA драйверите).
Процедурата е същата и при инсталиран Service Pack 2, но не гарантирам крайният резултат, тъй като и двата ми опита с инсталиран SP2 завършиха с преинсталация по други причини.
Serial ATA контролерът има отделен драйвер, който може да намерите или на диска към дъното си, или на сайта на VIA. След като сте инсталирали IDE драйвер не е проблем слагането и махането на SATA драйвер.
Въпроси и други възможни решения/проблеми може да обсъдите в нашия форум.


Коментари: