Чипът T2 на Apple създава проблеми с професионални аудио интерфейси.

В раздел: Новини от на 8.02.2019, 2,981 показвания

 

Очевидно “черната серия”, в която са влезли от Apple не е свършила. Все още не е затихнал проблема около ъпдейта им на тяхната macOS с Mojave и на хоризонта изскача един нов проблем, който касае потребителите използващи някои техни машини за звукозаписни цели. Знаем, че този тип потребители основно използват MAC базирани системи за професионална обработка, заради предимствата, които предлагат пред PC базираните системите и отличната софтуерна поддръжка от страна на производителите на специализиран професионален софтуер. В случая са засегнати машини като 2018 Mac mini, MacBook Air с T2 SoC чип, който пристига като ъпгрейд на T1 в 2016 MacBook Pro линията. Този мултифункционален SoC чип по същество е ARM базиран допълнителен процесор, независим от основния на Intel и работи под управлението на собствена операционна систем – bridgeOS 2.0, която е дериват на watchOS. Този чип изпълнява множество функции, като System Management Controller (SMC), аудио контролер, управление на камерата и микрофоните и още други, като най-голямото му предимство пред неговия предшественик T1 е добавянето на допълнителен слой защита – изпълнява функциите на Secure Enclave.

 

 

Именно този допълнителен защитен слой на T2 е в основата на проблемите на потребителите, които се оплакват, че T2 смущава правилното функциониране на интерфейсите Thunderbolt и USB, които се използват от професионалните аудио интерфейси. Във форумите за поддръжка Apple, Logic Pro Help и Reddi има теми по въпроса, където потребителите се оплакват, че не могат да са сигурни дали могат да завършат работата си при обработка на звук или видео, тъй като много често проблема се появява по средата на тяхната работа. Засегнатите аудио интерфейси са на производители като Yamaha, Apogee, Focusrite, RME, Native Instruments и MOTU. Съдейки по публикациите във въпросните форуми, най-често засегнати са USB базираните аудио интерфейси, но има също няколко оплаквания и от Thunderbolt базирани интерфейси.
Apple очевидно са наясно с проблема, който изглежда е свързан с MacOS, но все още не са обявили каква е сериозността му и кога и с какво ще го решат.
Някои от потребителите споделят, че са си разрешили проблема, като деактивират демона за системното време в MacOS, но това не е постоянно решение, тъй като при следващия рестарт на системата, той отново е активен. Други временни “гимнастики” са настройките, които се правят в някои от софтуерите на трети страни, за да се деактивира използването на мрежово време.
Проблемът е особено тревожен за професионалистите в аудиoто, тъй като системата може да се срине по време на запис или живо изпълнение и да провали всичко.

Източник: Appleinsider


Етикети: , , ,3 коментара

 1. 1 Any // 08.02.2019 в 18:49

  “Някои от потребителите споделят, че са си разрешили проблема, като деактивират демона за системното време в MacOS, но това не е постоянно решение, тъй като при следващия рестарт на системата, той отново е активен.”

  Е убу де, тия потребители дето са налели много пари вадят също доста пари с тези продукти не могат ли да намерят някой да им напише един скрипт и всеки рестарт да им деактивира въпросния демон? Ако това е сполучливо решение могат да викнат неволята или да платят едни пари на някой и да си свършат работата междувременно. Пък после може и официално решение на проблема да има.

 2. 2 Capcom // 11.02.2019 в 12:10

  Изгнилата ябълка с червей, какво има да се коментират тия прескъпи боклуци. В тубата има един пич Louis Rossmann, който е гледал знае какви боклуци са ябълките, та изобщо не е учудващо.

 3. 3 Svetlyo // 13.02.2019 в 11:26

  Купувай Самсунг

Коментари: