AMD Navi през октомври?

В раздел: Новини от на 12.02.2019, 2,779 показвания

Наскоро AMD пусна на пазара второто си поколение Vega базирана графична карта Radeon VII, която използва новия 7nm процес (за възел) и се цели в пазара за ентусиасти на върховия клас.
Картата обещава да се конкурира с NVIDIA GeForce RTX 2080, но реално Radeon VII е по-скоро технологичен имиджов продукт на AMD, имайки предвид нейните ограничени количества и висока цена, които белязаха старта и.
Фактът, че Radeon VII все още използва старата Vega архитектура, макар и малко подобрена, няма как да я превърне в поредното точно попадение на AMD. Съвсем резонно сега всички погледите са насочени към Navi, което е следващият най-голям скок на AMD в тяхната пътна карта за Radeon.

 

 

За момента цари пълно информационно “затъмнение” около Navi и малкото оскъдна информация е малко свързана с нейните технически характеристики.  До  съвсем скоро все още имаше спекулации и около това, наследник на коя линия ще се яви (Vega или Polaris). Единственото, което за момента официално се знае със сигурност е, че ще бъде последното поколение графични карти на AMD базирани на застаряващата GCN архитектура и ще използва 7 nm (за възел) технологичен процес.

AMD подчертава, че графичните процесори AMD Navi 7 nm, ще са следващото голямо нещо, което ще излезе от AMD RTG и най-вероятно последното поколение GPU с GCN архитектура.
В Navi има съвсем нови промени в архитектурата, които ще помогнат за повишаване на ефективността и производителността и.
Наскоро обявеният Radeon VII използва 7 nm архитектура, но по същество Vaga 20 е шринкнат чип, докато за графичните процесори Navi се твърди, че са проектирани за 7 nm от самото начало и това определено би трябвало да помогне на AMD да се възползва напълно от този процес. Доколко са успели от RTG да изстискат от тази доста възрастна GCN архитектура, ще разберем при старта на Navi.
Лошата новина е, че изглежда ще има забавяне в първоначалните планове на AMD, които предвиждаха появата на графичните карти NAVI да бъде през лятото на 2019 г.

Според публикация на Cowcotland, техни източници твърдят, че Navi ще закъснее и ще бъде достъпен през четвъртото тримесечие на 2019 г., като даже се посочва октомври 2019 г. Причина за тази промяна не се споменава, но едно от предположенията е, че може да се дължи на доставката на 7 nm чипове Vega 20 за Radeon VII, който може и да е стартирал на “хартия”, но наличните количества са много под очакваните обеми и практически никъде го няма на склад.

 

Друга причина може да се окаже, че графичните процесори Navi също ще се използват в конзолите от следващо поколение и AMD ще иска първо да подсигури тези доставки, преди да изпрати чипове на AIB партньорите си за производство на настолни графични карти Radeon RX.

Източникът на Cowcotland също така споменава, че досегашните слухове и ценови нива на различните модели Radeon RX карти (Navi), изглеждат далеч от реалността и ще бъдат на база представянето на Radeon VII и ценовото му ниво.
AMD вече стартира върховия си 7 nm модел, така че Navi ще предлага многобройни опции, фокусирани върху производителност и масовост, които вероятно ще пристигнат в ценовия диапазон под $500.

Navi ще предлага на потребителите добра алтернатива за надграждане на Radeon RX 590, което е третата итерация на архитектурата Polaris. Също така ще бъде добра опция за надграждане и на Radeon Vega 56, който независимо, че в момента се продава на прилична цена от $349- $399, все още е базиран на архитектурата Vega от първо поколение и една актуализация със 7 nm Navi, с подобно ценово и с подобрена производителност и ефективност, може да бъде доста добро попадение.

Източник: wccftech


Етикети: , ,5 коментара

 1. 1 Гого // 12.02.2019 в 13:31

  Източникът надежден ли е? Името му е доста странно и ме кара да се подхилвам.

 2. 2 qn // 12.02.2019 в 15:02

  мисля си че Navi e шринкнат RX590 с пришити 256 проца стават 2560 общо. Само да посмеят това да го прокарат в PS5 ще бъде голяма трагедия. Минимум 4096 или да не го пускат изобщо. Щото става като при VEGA20. вдигат честотите с 250Mhz при еднакво TDP едно нищо накрая.

 3. 3 Denislav Slavchev (acdc) // 13.02.2019 в 10:57

  @Гого, то при слуховете няма надеждни източници. Човек винаги трябва да си има едно наум, когато информацията не е от официален източник.

  @qn, честно казано нямам идея какво точно ще бъде (уж официално увериха, че Navi е разработен за 7 nm), но и аз имам същите опасения, като твоите.

 4. 4 kirchoo // 14.02.2019 в 17:18

  доста е вероятно да ги пуснат октомври ,тогава все пак пазара и търсенето е най-силно.
  дано наистина видим нещо което да си е струвало разработката и чакането . от 580 до тук графиката им върви надолу (като изключим интегрираните дискретни графики )

 5. 5 Гого // 15.02.2019 в 15:36

  @kirchoo За адекватните като цена/производителност оферти няма време със слаб пазар. Ако Нейви, бъде с предполагаемите характеристики и на предполагаемата ниска цена, ще се купува отлично, дори през почивният сезон.

Коментари: