Microsoft “легализира” отдаването под наем на операционната система Windows и Office пакета

Microsoft “легализира” отдаването под наем на операционната система Windows и Office пакета

В раздел: Новини от на 12.01.2010, 8,278 показвания

От началото на годината (01.01.2010) от Microsoft добавиха в продуктовата си гама версии на операционната система MS Windows и офис пакета MS Office които могат да се отдават под наем на трети лица. До момента, според лицензионното споразумение, Microsoft забраняваха отдаването под наем на операционната система и офис пакета, въпреки, че голям брой потребители не спазваха точно тази клауза от договора (множество интернет кафета, гейм клубове, хотели и т.н. обществено достъпни търговски обекти ползваха операционни системи и офис пакети в противоречие с лицензионното споразумение и съответно в разрез със закона).

Ето, че от Microsoft са решили да “легализират” този начин на използване на продуктите им, като същевременно изкарат и малко пари отгоре ;). От началото на тази година вече съществува възможност тези “нелегални” практики да се легализират благодарение на еднократно заплащане на определена такса за всяко копие на MS Windows и/или Office което се отдава под наем.

За сега отдаването под наем е възможно само за Prefessional/Bussiness версиите на Windows XP/Vista/7 и Office Professional.

За повече информация по въпроса можете да посетите официалната страница на Microsoft.


Етикети: , , , , , , , ,5 коментара

 1. 1 Сашо // 12.01.2010 в 17:30

  То бива наглост… Не стига че са им купили боклука, ами и не може от друг да се използва на този компютър. Много лошо, ако закона позволява такива клаузи да имат сила в съда.

 2. 2 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 12.01.2010 в 18:32

  Сашо, принципно най-вероятно си прав, но след като купуваш нещо и го инсталираш автоматично приемаш лицензионното споразумение, а там си пише какво може и какво не може да правиш със софтуера. Тоест, съгласил си се със споразумението, това е същото все едно, че си подписал договор. Ако в последствие нарушиш клауза от този договор следва, че можеш да бъдеш подведен под отговорност за неизпълнението му.
  Освен това честно казано ми е писнало всеки да говори, че продуктите на Microsoft са “боклук”, а в същото време да ги ползва… Щом смяташ, че продуктите на Microsoft са боклуци, ползваш Linux и OpenOffice и си чист.

 3. 3 Beco // 13.01.2010 в 15:43

  Напълно съм съгласен с горното, на който не му отърва ВИНАГИ има други варианти.

  Най-лесното е да отречеш нещо.

 4. 4 Радо // 13.01.2010 в 21:25

  Ba4o Kiro, ако беше както ти казваш нямаше да има регулация на пазари, антитръстови и антимонополни органи.
  Когато ти кажат да избереш между това да имаш нормален компютър или да носиш от 9 кладенеца вода за да подкараш половината си перфиерия (а другата половина да изхвърлиш) това не е избор, а принуда. Същото в още по-голяма степен се отнася за софтуера.
  Така че компании като Майкрософт трябва да се гледат под лупа и за всякакви такива неща.
  Колкото до примера ти – представи си, че имаш интернет кафе с компютри с Линукс и Оупън офис – мислиш ли, че клиентите ти ще са доволни?
  Иначе и мен ме дразни плюенето по инерция по Майкрософт. В момента ползвам Уиндоус 7 и без да си кривя душата мога да кажа, че хората наистина опитват.

 5. 5 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 13.01.2010 в 21:49

  Не мисля, че аз съм човека който да обсъжда лицензионната политика на Майкрософт, нито пък, че тук е мястото за това обсъждане. Както си казал, има си съответните органи които се занимават с подобни казуси.
  В случая е факт, че от Майкрософт са решили да “легализират” (не случайно слагам думичката в кавички) отдаването под наем на операционната си система, което не е било легално до сега и за целта са решили да вземат и пари отгоре (не са много, но все пак са отгоре). Дали това е правилно или не е тема на друг разговор, но ако си решил да ползваш продукта би трябвало да се съгласиш с условията. Ако не си съгласен, не го купуваш, не го ползваш и се обръщаш към съответните органи които да принудят Майкрософт да си оправят лицензното споразумение. До тогава, за да си чист пред закона ще ползваш Linux и OpenOffice независимо дали на теб или на клиентите ти им харесва, толкова е просто…