GlobalFoundries търси купувач

В раздел: Новини от на 20.02.2019, 1,679 показвания

Компанията GlobalFoundries се опитва да бъде продадена от своите инвеститори, след силно съкращаване и разделяне с някои от базираните в Сингапур активи в последно време. След гръмкото обещание да оглави пазара след усвояване на 7 nm и 5 nm, компанията отпадна от състезанието, което накара AMD, най-големият му клиент, да потърси 7 nm продукти от TSMC.

GlobalFoundries е третият най-голям доставчик на услуги за производство на полупроводници, с пазарен дял от 8,4%, след TSMC и Samsung. Intel не предлага производствени услуги, тъй като нейните фабрики са изцяло ориентирани за собствени продукти.

Основният инвеститор на GlobalFoundries е компанията Mubadala Technology, базирана в Абу Даби и притежаваща 90% от акциите на компанията. Съобщава се, че корейските полупроводникови компании Samsung и SK Hynix са в надпревара, за закупуване на GlobalFoundries, тъй като това ще им даде ключово присъствие в САЩ посредством активите и в щата Ню Йорк.

Едва ли китайските компании проявяват интерес към тази сделка, тъй като комисията за чуждестранни инвестиции в САЩ (CFIUS) е почти сигурно, че ще блокира продажбата, предвид сегашната обстановка в отношенията между двете държави.

“Малко вероятно е Global Foundries да бъде купена от китайска компания като например SMIC, тъй като американското правителство държи Китай под контрол в различните индустрии”, заяви един от експертите, като допълва “Най-вероятни купувачи са южнокорейски компании като Samsung Electronics и SK Hynix. Ако Samsung Electronics поеме Global Foundries, може да увеличи своя пазарен дял до 23%.”

Източник: Techpowerup


Етикети: , , ,Един коментар

  1. 1 Гого // 20.02.2019 в 13:03

    Сами си го сложиха, като не рискуваха малко повече инвестиции, в усвояване на по-тънките производствени процеси.

Коментари: