NVIDIA купува Mellanox

В раздел: Новини от на 11.03.2019, 2,001 показвания

Развръзката около това, кой ще придобие израелската компания Mellanox вече е факт. Вчера се появиха слухове, че NVIDIA е оферирала $7 млрд. за придобиване на Mellanox, което значително превишава офертата на Intel, които бяха сочени като фаворити. Очевидно последните са се отказали от по-нататъшно наддаване, защото днес NVIDIA и Mellanox официално съобщиха, че са постигнали взаимно съгласие NVIDIA да придобие акциите на Mellanox на цена от $125 за акция. Това прави приблизително около $6.9 млрд.

Кои са Mellanox
Mellanox Technologies Inc. е мрежова компания, специализирана в изграждане на бързи връзки в центрове за данни. Техният фокус на мрежови връзки в центровете за данни използва различни технологии, включително Ethernet, InfiniBand/VPI към Multi-Host в зависимост от изискванията на клиента. През последната финансова година те генерираха над $1 млрд. приходи в бизнеса си с корпоративни мрежи. Тъй като натоварените високопроизводителни работни задачи стават все по-паралелни, необходимостта от по-бързи междусистемни връзки между сървърите е абсолютна необходимост, от която Mellanox умело са се възползвали, за да увеличат своите приходи. Mellanox имат седалища в САЩ и Израел, като в последната служителите на компанията наброяват 2700 човека.
Придобиването на Mellanox има особен смисъл на заинтересуваните, защото им дава достъп до пазара на центровете за данни, тъй като интегрирането на високоскоростна мрежова компонента на ниво платформа съвсем естествено ще даде предимство.
В момента Intel има експертни познания по Ethernet и оптични мрежи, но с нищо не може да се сравни с 400GbE предавателите на Mellanox, които наскоро бяха демонстрирани.
Придобиването на Mellanox от страна на NVIDIA ще обедини две от водещите световни компании, които имат бизнес в областта на високопроизводителните компютри (HPC). Изчислителната платформа на NVIDIA и бързите мрежови връзки на Mellanox свързват над 250 от 500-те най-големи суперкомпютри в света и имат като клиенти всички основни доставчици на облачни услуги и производители на компютри. Данните и изчислителната интензивност на съвременните задачи в изкуствения интелект, научните изчисления и анализа на данните нараства експоненциално и поставят огромни изисквания към производителността на хипермащабните и корпоративни центрове за данни. Докато търсенето на изчислителна мощност нараства, то напредъкът на процесорите се забавя, тъй като законът на Мур вече е изгубил своето действие. Именно това доведе до внедряване на ускорени изчисления с графичните процесори на NVIDIA и интелигентните мрежови решения на Mellanox.

Войната в наддаването
От октомври 2018 г. насам, има повишен интерес на различни компании за поглъщане на Mellanox в резултат на което, стойността на техните акции нарасна от около $65 до настоящите $110, позиционирайки тяхната пазарна капитализация към момента на около $6 млрд. Не е тайна, че Intel е един от сериозните потенциален купувачи с оферта от преди няколко седмици, която е на стойност около $6 млрд. (с 35% повече от пазарната капитализация на Mellanox към момента на офертата), за което вече писахме. Оттогава обаче акциите на Mellanox нараснаха, като достигнаха днешната цена от приблизително $6 млрд. Ако Intel наистина искаха на всяка цена да придобият компанията, те трябваше значително да увеличат офертата си, тъй като придобиването изисква премия над пазарната капитализация. Придобиването от Intel на Mellanox имаше и географски смисъл за тях, тъй като те имат в Израел почти 13 000 човека персонал, докато NVIDIA имат изследователски център, в който работят 12 човека, най-вече в помощ на местни технологични компании. Intel струват около 2,5 пъти повече от NVIDIA, така че на тях би било много по-лесно да оправдаят подобна покупка пред акционерите си, особено като се има предвид последното тримесечие на NVIDIA.

Източник: NVIDIA


Етикети: , ,Един коментар

  1. 1 Гого // 12.03.2019 в 13:57

    За Нвидиа ми дреме.
    П.П. Райзен 3000 серията, вече се свети по вафлите. Едно птиченце ми изпя на сън.

Коментари: