Документите за Intel “Ice Lake” разкриват наличие на Unganged режим на паметта

В раздел: Новини от на 21.03.2019, 1,672 показвания

При четене на “белите страници” на Intel Gen11 GT2, който описва тяхната предстояща интегрирана графична архитектура, се натъкваме на вероятно новаторска информация, която се отнася до архитектурата на паметта на компютрите, работещи с 10 nm процесорите “Ice Lake”. Документът споменава, че чипът е снабден с 4×32 bit LPDDR4/DDR4 интерфейс, за разлика от 2×64 bit LPDDR4/DDR4 интерфейса на чиповете от сегашното поколение като “Coffee Lake” например. Това е убедително доказателство, че новата архитектура на Intel ще има независими (Unganged) двуканални контролери на паметта (2×64 bit), за разлика от монолитния 128-битов IMC, който се намира в чиповете от настоящото поколение.

Двуканалния Unganged интерфейс към паметта се състои от два независими контролера на паметта, всеки от които е широк 64 bit. Този подход позволява на процесора да изпълни две операции в тандем, получавайки достъп до отделните банки с памет. Освен това е възможно да се прочитат и записват по едно и също време, нещо, което не може да се направи в режим на 128-битова памет. От гледна точка на процесора DRAM е много бавен и това, което заема по-голямата част от времето (=латентност), е отваряне на банките памет и подготовка за операциите четене/запис – действителният трансфер на данни е доста бърз.

С два независими контролера на паметта тези латентности могат да бъдат намалени по няколко начина в Unganged режим. Докато еднопоточните работни задачи, или работните задачи, които работят със сравнително малък набор от проблеми, се възползват повече от режима Ganged, режимът Unganged е добре дошъл, когато много (или многонишкови) приложения работят с огромно количество памет, което увеличава вероятността две независими приложения да искат едновременен достъп до банките с памет. Вероятно софтуер на ниво ОС, за управление на паметта може да помогне да се извлече максимума без използване на режим Ungagnged, като се опита да разпредели равномерно процесите във физическата памет, така че достъпът до независимата памет да може да се изпълнява възможно най-често.

За интегрираната графика, режима Unganged е истински убиец. Интегрираното GPU (IGPU) запазва парче системна памет за геометрия, текстури и фрейм буфер. Този обхват на паметта обикновено се поставя в края на пространството на физическата памет, докато операционната система Windows и приложенията обикновено се намират близо до началото на физическата памет. Това ефективно дава на IGPU собствен контролер за памет, който също намалява латентността на паметта, защото единия контролер може да държи страниците на паметта на IGP отворени почти през цялото време, докато втория контролер се грижи за операционната система и заявките на приложенията за памет.

AMD повече от десетилетие поддържа двуканален Unganged интерфейс към паметта, като при първите Phenom процесори на компанията беше въведен посредством опция в BIOS. Консенсусът между техническата общност през последните десет години и еволюцията на модерните процесори към по-голям паралелизъм фаворизираха Unganged режима. Тъй като CPU ядрата на настолните процесори нараснаха неимоверно много, а вградените графични процесори стават правило, то за Intel е естествено да добави поддръжка за Unganged режим на паметта.

Източник: Techpowerup


Етикети:Коментари: