News Corporation договори продажбата на bTV на CME

News Corporation договори продажбата на bTV на CME

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 18.02.2010, 3,831 показвания

News Corporation (Нюз Корпорейшън) обяви днес, че е постигнато споразумение за продажбата на bTV – българският бизнес на компанията за ефирна телелевизия, на Central European Media Enterprises (CME / Сентрал Юропиън Медиа Ентърпрайзис), водещата радио и телевизионна група в Централна и Източна Европа.

Според условията на договора, CME ще заплтати 400 милиона щатски долара за 100% дял от канала за ефирно разпространение bTV. CME също така ще поеме контрола върху двата специализирани канала bTV Comedy и bTV Cinema, заедно със 74-процентовия дял на News Corporation в Радиокомпания Си.Джей, която управлява няколко радиостанции.

Продажбата завършва програмата на News Corporation за излизане от значителния й бизнес за ефирно наземно телевизионно и радио разпространение в Източна Европа.

Сделката е обект на регулаторно одобрение от страна на българската Комисия за защита на конкуренцията (КЗК), както и на други обичайни условия за приключване.

Гари Дейви (Gary Davey), Главен оперативен директор на News Corp Stations Europe, заяви:

“Бихме искали да благодарим на мениджмънта и на екипа на компанията за тяхната отдаденост и високи професионални стандарти. Създадената от нас bTV се наложи като ясен пазарен лидер за последните осем години. Пожелаваме на компанията успешно бъдещо развитие като част от CME.”

Консултант на News Corporation по сделката е JP Morgan.

News Corporation (NASDAQ: NWS, NWSA; ASX: NWS, NWSLV) разполага с общи активи от близо 56 млрд. щатски долара към 31 декември 2009 и общи годишни приходи от приблизително 30 млрд. щатски долара. News Corporation е глобална медийна компания, която оперира в осем сегмента: филмова продукция, телевизия, радио- и ТВ програми за кабелни мрежи, директно сателитно телевизионно разпространение, интегрирани маркетинг услуги, вестникарски и информационни услуги, книгоиздаване и др. News Corporation осъществява основната си дейност в САЩ, Континентална Европа, Обединеното кралство, Австралия, Азия и Латинска Америка.


Етикети: , , , , , , , , , , , ,2 коментара

  1. 1 javorr // 18.02.2010 в 21:08

    Дано да престанат да правят сензация и шоу от всяка история … както е във USA.

  2. 2 Сашо // 19.02.2010 в 17:07

    javorr, майтапиш ли се? Сигурно не са писали статии за теб от която и да е медия ;)