Хардуерна защита срещу вируси?

Хардуерна защита срещу вируси?

В раздел: Новини от на 19.02.2010, 5,251 показвания

От компанията Касперски обявиха, че са получили патент, описващ метод за апаратна защита от вируси и широк набор от зловреден код. Според компанията, по този начин защитата на компютъра и данните в него се изнася извън зависимостта от състоянието на операционната система, както и от действията на самия зловреден код.

В патента става въпрос за устройство, което ще се поставя между твърдия диск (или SSD аналога) и дисковия контролер в компютъра. Въпросното устройство е проектирано да извършва проверки в реално време на трафика по интерфейса и ако е нужно дори да спира записването на блокове с данни, съдържащи зловреден код. Концепцията на изобретението е да работи в самостоятелен режим – прозрачно за системата, но има предвиден вариант за съвместна рaбота и с обикновените антивирусни приложения.

Докато началната идея е за самостоятелен възел, от Касперски вече предвиждат и развитие в посока вграждане на функционалността направо в запаметяващите устройства или в SATA контролера.

За повече информация: kaspersky.com


Етикети: , , , , ,5 коментара

 1. 1 Сашо // 20.02.2010 в 07:00

  Тея патенти са голяма гнусотия.

  Обаче ми се струва, че не е голяма ползата от такова нещо. Ако вируса е твърде нов, пак няма да ти помогне. Освен това може да добави допълнително забавяне при работа с диска, който си е достатъчно бавен вече.

  Евентуално, в някой изолирани случаи може и да е полезно. Но не би заместило стандартния антивирус.

  И представете си един такъв вирус:
  * влиза в паметта
  * записва се на диска като виндос критиран файл (повечето виндоси го имат със NTFS)
  * какво вижда това устройство? :Д

  Може и още да се каже по въпроса но извода е, че това е само маркетингова измислица.

 2. 2 required // 20.02.2010 в 10:02

  *facepalm*

 3. 3 Nistel // 21.02.2010 в 10:15

  Минавайте на Мас или Линукс и забравете за вирусите като понятие .. вируси винаги ще има за Windows защото просто такъв е бизнес модела на антивирусните програми. Няма ли вируси умира бизнес за милиарди и хиляди хора работещи за тях остават на улицата. Как го виждате ?

 4. 4 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 21.02.2010 в 10:52

  Всъщност не е като да няма вируси и за Linux, MACOS и другите *NIX базирани операционни системи ;). Съвременните вируси вече не са от класическият тип като едно време – предимно деструктивни. В момента болшинството от висрусите са по-скоро “червеи” и “троянски коне” които крадат информация, а някои от тях са вече и cross platform-ени. С нарастването на популярността на Linux като операционна система за настолни компютри неминуемо ще се намерят и повече “писачи” на вируси за него ;). Всичко е “вързано”…

 5. 5 required // 22.02.2010 в 10:38

  Вирусите ползват два вида експлойти: тези в софтуера и тези в задклавиатурното устройство.
  Ползвам WinXP с администраторски акаунт от много дълго време. Хващал съм само няколко вируса и то заради моето лековерие (-“..няма да качвам антивирусна заради някаква ингрички, изтеглена от торент сайт с трима сийдъри, изгледаща доста подозрително”)